Theïne of cafeïne? Vrouw drinkt een kopje groene thee

Waar koffie cafeïne bevat, bevat thee theïne. Dit klinkt alsof beide dranken een andere stof bezitten, maar dit klopt niet. Cafeïne en theïne zijn namelijk precies hetzelfde. Ze zijn synoniemen van elkaar. Theïne is dus niet meer of minder dan een symbool voor de cafeïne die in thee zit.

Hoe werd theïne ontdekt?

theebladerenDe Duitse chemicus Friedlieb Ferdinand Runge ontdekte in 1819 de stof cafeïne. In die tijd werd nog gedacht dat theïne en cafeïne andere stoffen zijn. Pas in 1827 bleek dit onterecht. De Nederlander Gerardus Johannes Mulder ontdekte toen dat cafeïne en theïne dezelfde stof zijn. In 1902 won Hermann Emil Fischer de Nobelprijs voor Scheikunde voor zijn werk aan suiker en purine. Daarnaast bracht Fischer de structuur van theïne en cafeïne in kaart. Overigens werd al in het stenen tijdperk cafeïne en theïne genuttigd, maar dan in de vorm van zaden, schors en bladeren. In die periode werd ook al ontdekt dat je de bladeren in heet water kon laten trekken.

“Een kop koffie levert direct een energieboost op”

Het verschil tussen cafeïne in koffie en theïne in thee

Koffie

Het komt er dus op neer dat thee ook cafeïne bevat. Toch ervaren de meeste mensen na het drinken van een kop thee geen mentale opkikker. Een kop koffie levert meestal wel een energieboost op. Waar ligt dit aan? Hoewel cafeïne en theïne chemisch dezelfde benaming hebben (C8H10N4O2), functioneert de stof anders in thee of koffie. Zo wordt cafeïne in koffie sneller in het bloed opgenomen. De cafeïne in koffie werkt als een snelle suiker die de bloedsuikerspiegel meteen doet stijgen, omdat de stof snel in het bloed wordt opgenomen. Cafeïne in thee werkt meer als een langzame suiker, waardoor pieken in de bloedsuikerspiegel worden vermeden. Daarom worden we van theïne niet zo onrustig als van cafeïne uit koffie, maar levert het wel een langere concentratiespanne op.

“Een gemiddeld kopje thee bestaat voor ongeveer 3% uit cafeïne”

Zit er theïne in kruidenthee?

KruidentheeHoeveel cafeïne per kopje u binnenkrijgt, heeft te maken met de theesoort die u graag drinkt. Een gemiddeld kopje thee bestaat voor ongeveer 3% uit cafeïne. Sommige theesoorten bevatten echter meer cafeïne dan andere. Thee met een hoog cafeïnegehalte is bijvoorbeeld witte thee. Deze is gemaakt van de jongste knoppen en bladeren van de theeplant. Daarnaast bevat alle thee die afkomstig is van de Camellia sinensis cafeïne. Een andere theesoort is Camellia Assamica. Deze variant kan wel 33% meer cafeïne bevatten dan de Camellia sinensis. Ook groene thee bevat theïne. Kruidenthee is volkomen theïnevrij omdat deze niet van de theeplant is gemaakt. Het is een aftreksel van gedroogde kruiden, bladeren en/of specerijen van bijvoorbeeld kamille, rooibos, zoethout, steranijs of pepermunt. Volgens het Voedingscentrum krijgen we in Nederland als volwassenen gemiddeld tussen 500 en 600 mg cafeïne per dag binnen. Dat staat gelijk aan 18 (!) koppen groene thee of 5 koppen sterke koffie.

“Groene thee zit boordevol antioxidanten en polyfenolen”

Voordelen van groene thee

Groene theeGroene thee komt net als zwarte thee van de plant Camellia sinensis. Het verschil tussen groen of zwart heeft te maken met het verwerkingsproces. Voor groene thee worden de scheuten van de Camellia sinensis direct na de oogst gestoomd, gerold, geplet en gedroogd. Hiermee gaat men oxidatie tegen. Na het drogen worden de scheuten in een droogkamer verhit. Dit proces zorgt voor groene, niet-geoxideerde thee. Op deze manier worden de goede stoffen goed bewaard. Groene thee zit namelijk boordevol antioxidanten en polyfenolen. Antioxidanten beschermen het lichaam en de cellen tegen schade van vrije radicalen als luchtverontreiniging en roken. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die vooral in groente en fruit voorkomen. Ze worden ook wel catechines genoemd. Ten opzichte van groente en fruit bevat groene thee acht tot tien keer meer catechines. Een groot voordeel van groene thee is dat het vetverbranding ondersteunt* en bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Bovendien is groene thee goed voor de cholesterolspiegel*. Last but not least, helpt de cafeïne/theïne in groene thee om fris en alert te blijven*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Voedingssupplementen met groene thee

U kunt natuurlijk de hele dag sloten groene thee drinken om aan uw gewenste hoeveelheid theïne te komen. U kunt echter ook kiezen voor voedingssupplementen met groene thee-extract. Zo bevatten onze Groene Thee EGCG – Forte capsules hooggedoseerd groene thee-extract. Per vegetarische capsule bevat dit supplement 75% catechines, minimaal 98% polyfenolen en 1% cafeïne. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor groene thee-extract-capsules. Deze bevatten per capsule minstens 40% catechines, 60% polyfenolen en maximaal 6% cafeïne.

Vragen of advies?

Heeft u behoefte aan meer informatie over cafeïne, theïne of (groene) thee of supplementen met deze stoffen? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.