Overwin de voorjaarsdip met deze tips! Vermoeide vrouw

De lente is in volle gang. U zou denken dat iedereen hier vrolijk van wordt. Helaas is dit niet het geval. Ondanks het stralende zonnetje voelen sommigen van ons zich somber. Want het bestaat: een voorjaarsdip! Deze krijgt echter maar weinig aandacht. Waarom zouden we immers níet van de lente genieten!? Met deze tips gaat u vrolijk en energiek de zomer tegemoet!

Wat is een voorjaarsdip?

Maar wat is een voorjaarsdip nou eigenlijk? U kunt het zien als een periode van vermoeidheid of lusteloosheid die optreedt zodra de lente haar intrede doet. Waaraan herkennen we zo’n voorjaarsdip? Misschien komen de onderstaande kenmerken u bekend voor?

  • Minder energie (ondanks voldoende slaap)
  • Moeilijk uit bed komen
  • Wel willen, maar geen puf hebben
  • Prikkelbare gevoelens
  • Gebrek aan concentratie
  • Meer of minder eten
Slaperige dameSlaperige dame

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen welke oorzaken ten grondslag liggen aan voorjaarsmoeheid en of het fenomeen ‘voorjaarsdip’ überhaupt bestaat. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat het een nasleep is van de herfstdip. In de praktijk zijn er echter wel degelijk mensen die worstelen met de futloosheid die zij in de voorjaarsmaanden ervaren.

“Hormonaal gezien staat het lichaam nog in de ruststand”

Het lichaam staat nog in wintermodus

Vrouw zit in het kozijnVrouw zit in het kozijn

Het is logisch om te denken dat we, wanneer de zonuren toenemen en de temperaturen stijgen, meer energie hebben. Toch is het niet zo vreemd dat ons lichaam wat tijd nodig heeft om uit de ‘wintermodus’ te komen. Vanwege de koude en donkere periode die we achter de rug hebben, staat het lichaam hormonaal gezien nog in de ruststand. Evolutionair gezien, was dit hartstikke handig. Vroeger was er ‘s winters immers minder eten en waren de dagen stervenskoud. 

Daarom moesten we zuinig met onze energie omgaan. Zodra de lente aanbreekt, is het echter tijd om het lichaam weer te mobiliseren om uit de traagheid van de winter te komen. Dat lukt alleen niet één-twee-drie. Juist dan steekt de vermoeidheid bij sommigen de kop op.

“De omschakeling van thuis ‘cocoonen’ naar een agenda vol sociale verplichtingen kan ons moe maken”

Wat is de oorzaak van een voorjaarsdip? 

Hoewel de exacte oorzaak van een voorjaarsdip niet volledig duidelijk is, is het zeker dat onze hormoonbalans hier een belangrijke rol speelt. Enkele zaken die mee kunnen spelen zijn:

Een verstoring in het dag-nachtritme
Ons dag- en nachtritme wordt ‘s winters uitgedaagd. Door de korte dagen is het een stuk lastiger om ‘s ochtends ons warme bed uit te komen. Het ingaan van de zomertijd doet hier nog eens een schepje bovenop.

ZonlichtZonlicht

Het uur ‘tijdverlies’ is van invloed op onze biologische klok. Waar onze biologische klok in de winter gelijkloopt met het daglicht, is dit ‘s zomers niet het geval. Dit zorgt ervoor dat we moeilijker in slaap komen en ons overdag uitgeput voelen. 

U bent door uw voorraad vitamine D heen
Gedurende de wintermaanden wordt ons lichaam weinig aan zonlicht blootgesteld. Ten opzichte van de zomer schijnt de zon zwakker en minder vaak. Bovendien zitten we veel binnen, waardoor we aan het begin van het voorjaar door onze voorraad vitamine D heen zijn.

U bent sneller overprikkeld
In de winterperiode zijn we veelal in onszelf gekeerd in plaats van op de buitenwereld gericht. De lente brengt veel prikkels en indrukken met zich mee. Denk aan geuren, geluiden, licht en temperatuurschommelingen. Daarnaast stroomt onze agenda in de voorjaarsmaanden vol met sociale verplichtingen. De omschakeling van thuis op de bank ‘cocoonen’ naar een volgepland weekend kan ons erg moe maken.

“Onze blootstelling aan natuurlijk licht is bepalend voor ons slaap/waakritme”

Zoek het daglicht op

Hardlopende vrouwHardlopende vrouw

Als u zich moe en lusteloos voelt, wilt u niets liever dan in uw bed duiken om bij te slapen. Toch is het belangrijk om juist niet in bed te blijven liggen, maar erop uit te gaan. Onze blootstelling aan natuurlijk licht is namelijk bepalend voor ons slaap/waakritme. Als we daglicht waarnemen, weten onze hersenen dat het dag is en neemt onze energie ‘s ochtends langzaam toe. Stel uzelf dagelijks bloot aan daglicht, ook als de zon niet schijnt.

Maak bijvoorbeeld een wandeling of pak vaker de fiets. Zo kunt u het dag-nachtritme van uw lichaam herstellen en het winterslaapgevoel doorbreken. Een mooie bijkomstigheid is dat we onder invloed van zonlicht vitamine D aanmaken en de aanmaak van serotonine aanjagen.

“De B-vitamines staan bekend als ‘energievitamines'”

Vitamines en mineralen bij vermoeidheid

De B-vitamines of B-complex staan bekend als ‘energievitamines’ vanwege hun belangrijke rol in onze energiehuishouding. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12 ondersteunen ons energieniveau en onder meer vitamine B6, B12 en B11 (foliumzuur) dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. Zorg dat u via uw voeding voldoende B-vitamines binnenkrijgt door gezond en gevarieerd te eten. Vindt u het lastig om dagelijks voldoende B-vitamines binnen te krijgen? Dan biedt een B-complex supplement uitkomst.

Voeding met vitamine BVoeding met vitamine B

Ook vitamine C en magnesium dragen bij aan een normaal energieleverend metabolisme. Vitamine C komt met name voor in groente en fruit zoals kiwi, boerenkool, aardbeien of paprika. Magnesium vinden we onder meer in bladgroente, pure chocolade, noten, peulvruchten en zaden en pitten.

“Door koud te douchen, verbetert uw bloedcirculatie en voelt u zich direct alerter”

Tips om de voorjaarsdip te overwinnen

Koud douchenKoud douchen

Pak de oorzaak aan
Vermoeidheid treedt nooit zomaar op. Voordat u over oplossingen nadenkt, is het belangrijk om te kijken waar uw vermoeidheid vandaan komt. Is er een verandering in uw slaappatroon? Bent u over uw eigen grenzen gegaan? Of bent u anders gaan eten? Voor iedereen ligt de oorzaak ergens anders. Vermoedt u een gebrek aan voldoende ijzer, magnesium of B-vitamines? Maak een afspraak bij uw huisarts voor een bloedtest om te kijken hoe u ervoor staat.

Beweeg!
Het lijkt een open deur en is wellicht het laatste waar u zin in heeft als u zich futloos voelt, toch is regelmatig bewegen essentieel. Als we in beweging komen, verbetert de doorbloeding naar onze organen en hersenen. Als we onze hersenen regelmatig van verse zuurstof voorzien, voelen we ons automatisch beter. Door regelmatig te bewegen, slapen we beter en hebben we uiteindelijk meer energie.

Eet gezond en gevarieerd
Om lekker in uw vel te zitten, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Probeer dagelijks minimaal 250-400 gram groente te eten en 2 stuks fruit. Een eenvoudige manier om uw groente- en fruitinname te verhogen, is door middel van smoothies en soepen. Verwen uzelf elke ochtend met een groentesmoothie als ontbijt! Op die manier heeft u aan het begin van de dag al uw eerste portie groente binnen.

Douche koud af
Komt u ‘s ochtends maar traag op gang? Probeer uw douchebeurt eens af te sluiten met koud water. Door koud te douchen, verbetert uw bloedcirculatie en voelt u zich direct alerter. Koud douchen is daarnaast enorm goed voor het immuunsysteem én het humeur. Echt waar!

Supplementen bij ups en downs

Naast dagelijkse beweging, natuurlijk licht en gezonde voeding, kan ook aanvullende suppletie u helpen om het voorjaar door te komen. Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij diverse supplementen die u een steuntje in de rug kunnen bieden bij ups en downs*. Enkele van onze favorieten zijn: Rhodiola, ashwagandha, mucuna pruriens, saffraan en Sint Janskruid. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen om lekker in uw vel te zitten? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).