Voeding, supplementen en ontspanning voor een sterk afweersysteem Afweersysteem

Ons afweersysteem is het belangrijkste verdedigingswapen waarover wij beschikken. Deze afweer bestaat uit een geavanceerd systeem met verschillende verdedigingszones. Het lijkt wel een beetje op een oorlogsstrategie. Compleet met verdedigingslinies en een leger. De vijand bestaat uit verschillende soorten micro-organismes, ‘vrije radicalen’, bestrijdingsmiddelen en stoffen die we via water of voeding binnenkrijgen. Ons afweersysteem heeft wel iets weg van een spannende thriller. Maar hoe werkt het eigenlijk?

De drie elementen van ons afweersysteem

Het afweer- of immuunsysteem is opgebouwd uit verschillende organen, cellen en eiwitten. Afgezien van het zenuwstelsel is het het meest complexe systeem van het menselijk lichaam. Zolang het verdedigingssysteem soepel functioneert, merken we het helemaal niet op. Toch werken verschillende groepen cellen samen en vormen allianties tegen zowat elke binnendringer. Om het lichaam te beschermen tegen indringers werken huid, darmen, luchtwegen, bloed en ons lymfestelsel intensief samen. De afweer bestaat uit 3 verschillende verdedigingslinies:

  • de fysieke barrière
  • de algemene (of niet-specifieke afweer)
  • de specifieke afweer

Deze verdedigingsmechanismen zijn nauw met elkaar verbonden.

De fysieke barrière

Deze bestaat uit de huid, haren, trilhaartjes, slijmvliezen, maagzuur, cellen, enzymen en eiwitten. Dit zijn ingenieuze mechanismen om mogelijke indringers buiten de deur te houden.

Leukocyten (witte bloedcellen) vallen virus aanLeukocyten (witte bloedcellen) vallen virus aan

De algemene of niet-specifieke afweer

Dit is ons aangeboren, algemene afweersysteem. Eigenlijk is de fysieke barrière daar ook onderdeel van. Dit systeem in ons lichaam richt zich tegen alle lichaamsvreemde elementen die proberen ons lichaam binnen te komen. Dit onderdeel van het afweersysteem bestaat ondermeer uit het ‘leger’ witte bloedcellen dat in actie komt om deze elementen aan te vallen en te elimineren.

De specifieke afweer

Dit is het systeem waarop het hele concept van het Rijksvaccinatieprogramma is gebaseerd. Als bepaalde lichaamsvreemde elementen ons lichaam binnendringen, worden er antilichamen gevormd. Deze zorgen ervoor dat deze lichaamsvreemde elementen de volgende keer snel worden herkend en direct worden geëlimineerd. We zijn dan ‘immuun’ geworden. Het is belangrijk te weten dat deze natuurlijke immuniteit langdurig werkt en sterker wordt na elk 'gevecht'.

Ons afweersysteem dient in ‘een rustige staat van paraatheid’ te verkeren

Uit het bovenstaande blijkt wel hoe belangrijk een sterk afweersysteem is. Het afweersysteem moet elke dag worden gekoesterd en eigenlijk constant in ‘een rustige staat van paraatheid’ verkeren. Ik zeg bewust ‘rustige’, want een overactief immuunsysteem is onwenselijk. Dan kan het zomaar gebeuren dat lichaamseigen elementen ineens worden aangevallen. Veel mensen hebben een overactief immuunsysteem en dat is niet wat we voor ogen hebben.

"Vooral de combinatie van goede voeding, suppletie en ontspanning is een uitstekende manier om ons afweersysteem elke dag in topconditie te houden"

3 manieren om ons afweersysteem sterk te houden

Om ons afweersysteem sterk en gezond te houden, kunnen we gebruik maken van 3 verschillende manieren.

  • Natuurlijke voeding
  • Suppletie met voedingssupplementen
  • Fysieke en geestelijke ontspanning

Vooral de combinatie van deze drie vormt een uitstekende manier om ons afweersysteem elke dag in topconditie te houden.

Natuurlijke voeding is onbewerkt

Alle plantaardige voeding die niet is bewerkt, vormt een geweldige ondersteuning voor het afweersysteem. Daarvan kan niet genoeg worden gegeten. Uiteraard is de oorsprong van belang. Hoe minder bestrijdingsmiddelen er bij het telen zijn gebruikt en hoe verser de producten, hoe beter dit voor ons lichaam is. Groente, fruit, noten en peulvruchten zijn producten die dagelijks ruimschoots op het menu dienen te staan. Hoe rauwer en natuurlijker, hoe beter ons lichaam de heilzame voedingsstoffen herkent en opneemt. 

 

Een man en zijn zoontje met natuurlijk 'voedsel van de boer'Een man en zijn zoontje met natuurlijk 'voedsel van de boer'

Zorg dat groente niet te lang worden gekookt en gooi niet alle voedingsstoffen weg in de gootsteen. Kies eerder voor een korte bereidingswijze zoals roerbakken. Ook soepen zijn gezond. Gepureerde soepen worden extra romig als u er bloemkool doorheen werkt. Room is dan in het geheel niet nodig.

"Hoe minder bestrijdingsmiddelen er bij het telen zijn gebruikt en hoe verser de producten, hoe beter het is voor ons lichaam"

6 voedingssupplementen voor een goed afweersysteem

1. Echinacea
Echinacea (rode zonnehoed) is een van de meest verbouwde en verwerkte kruiden ter wereld en kent bovendien een lange geschiedenis. De Echinacea purpurea komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, waar hij door Indianenstammen werd gebruikt vanwege de weerstandsverhogende werking.

2. Vitamine D3
Vooral in de wintermaanden, als wij in Nederland weinig zon hebben, is vitamine D3 belangrijk voor het instandhouden van ons afweersysteem.

3. Vitamine C 

Vitamine C is niet duur en draagt bij aan de ondersteuning van een sterk afweersysteem. In combinatie met zink zorgt het mede voor een goede weerstand.

4. Astragalus

Astragalus is een plant die oorspronkelijk uit Azië komt. In het Nederlands noemen we deze plant de ‘vlezige hokjespeul’. Het wordt in de traditionele Chinese kruidenleer al 2000 jaar gebruikt om het afweersysteem te stimuleren.

5. Selenium

Selenium is een essentieel mineraal en is betrokken bij verschillende processen in ons lichaam. Als antioxidant is selenium goed voor ons afweersysteem en beschermt het gezonde weefsels en cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade.

6. Paddenstoelen

Naast de ‘gewone’ afweersysteemondersteuners als multivitamines, vitamines en mineralen, hebben ook paddenstoelen een goede reputatie op dit gebied.

"Stress ondersteunt ons immuunsysteem niet. Vergeet daarom de ontspanning niet"

Fysieke en geestelijke ontspanning

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de pijlers van een gezond leven. Het is goed voor hart en bloedvaten en helpt bij het behoud van een gezond lichaamsgewicht. Maar helpt het om je immuunsysteem op natuurlijke wijze te stimuleren en gezond te houden? Net als gezonde voeding kan lichaamsbeweging bijdragen aan een algemene goede gezondheid en daarmee aan een gezond immuunsysteem.

Vrouw ontspant met haar hond in een bosVrouw ontspant met haar hond in een bos

Het kan er zelfs nog direct aan bijdragen doordat het een goede bloedsomloop bevordert, waardoor de cellen en stoffen van het immuunsysteem vrij door het lichaam kunnen bewegen en hun werk efficiënt kunnen doen. Stress ondersteunt ons immuunsysteem niet. Voldoende ontspanning is daarom belangrijk voor ons afweersysteem omdat dit stress voorkomt.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen voor een sterk afweersysteem? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn  bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).