Hoe en waarom we onze darmen gezond willen houden Vrouw met bloempje op haar navel

Er wordt vaak gezegd dat ‘een goede gezondheid in onze darmen begint’. Maar wat wordt daar nou eigenlijk precies mee bedoeld? De darmen zijn onderdeel van ons spijsverteringsstelsel. Spijsvertering is niets anders dan het omzetten van voeding in stoffen die op celniveau in ons lichaam kunnen worden ‘verbrand’ tot energie of op een andere manier nuttig zijn voor de vele interne processen die daar plaatsvinden.

In goede, volwaardige voeding zitten allerlei stoffen die heilzaam zijn. Denk daarbij aan vitamines, mineralen, vezels, enzymen en eiwitten. In principe worden koolhydraten en vetten in de cellen omgezet tot energie. Stoffen die niet functioneel voor de werking van de verschillende lichaamsprocessen zijn, worden door de lever en de nieren herkend en uitgescheiden.

Gezonde voedingGezonde voeding

"Het enzym amylase zorgt in de mond voor de eerste de afbraak van voedsel"

De globale werking van ons spijsverteringsstelsel

De spijsvertering begint met een heerlijk bordje eten. Op het moment dat wij daar een hap van nemen en daar op kauwen, komt in de mond het spijsverteringsenzym amylase vrij. Dit enzym zorgt voor de eerste de afbraak van voedsel, in dit geval zetmeel. Uiteindelijk is het doel van de ‘spijsvertering’ dat de voedingsstoffen tot steeds kleinere deeltjes wordt afgebroken, totdat ze zo klein zijn geworden dat ze via het bloed kunnen worden getransporteerd en opgenomen of in de cellen in energie kunnen worden omgezet.

De route van het voedsel door ons lichaam

Nadat het in de mond is vermalen, gaat het voedsel via de slokdarm naar de maag. In de maag wordt het door middel van maagzuur verder verteerd. Vervolgens gaat de voedselbrij naar de twaalfvingerige darm, waar het maagzuur wordt geneutraliseerd. Dan trekt de voedselkaravaan weer verder naar de dunne darm. In de dunne darm worden voedingsstoffen in het bloed en het lymfevocht opgenomen. Het voedsel vervolgt zijn weg naar de dikke darm, waar de laatste voedingsstoffen zoals galzouten worden opgenomen. Tenslotte verzamelt het restant zich in de endeldarm om uiteindelijk te worden uitgescheiden.

"Voor een optimale vertering is een goede balans tussen de verschillende soorten bacteriën in de darmen wenselijk"

We dragen 1,5 kilo bacteriën met ons mee

De dunne darm is ongeveer 6 meter lang. In de dunne darm worden ook verteringssappen aan de voedselbrij toegevoegd. Allemaal om ervoor te zorgen dat voor het lichaam belangrijke voedingsstoffen vrijkomen om te kunnen worden opgenomen. De dikke darm is ongeveer één meter lang. Bij de afbraak van het voedsel in steeds kleinere elementen worden de darmen door bacteriën geholpen. We dragen zo’n anderhalve kilo aan bacteriën met ons mee. Daarvan leven de meeste in de dikke darm en een kleiner aantal in de dunne darm en de maag.

Ieder mens heeft een uniek microbioom

Er is vastgesteld dat er ruim duizend soorten bacteriën bestaan die in het menselijk lichaam leven. In menselijke darmen leven gemiddeld honderd tot zeshonderd verschillende soorten bacteriën in diverse samenstellingen. Hierdoor heeft ieder mens een uniek microbioom. De term ‘microbioom’ verwijst naar het geheel aan bacteriën dat in het maagdarmkanaal leeft. De bacteriën kunnen worden onderverdeeld in 'goed' en 'slecht'. Voor een optimale vertering is een goede balans tussen deze soorten bacteriën wenselijk. Hoe diverser het microbioom is samengesteld, hoe beter dat voor ons is omdat ons lichaam dan gebruik kan maken van alle voordelen die de diverse bacteriën ons kunnen bieden. Het is dus belangrijk een divers microbioom te hebben met zo veel mogelijk verschillende goede bacteriën. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol, al dan niet in combinatie met een goed probioticasupplement. 

Tip:

Maak probioticacapsules open en vermeng het probioticapoeder met wat biologische yoghurt. Laat het een uur of langer op kamertemperatuur staan en eet de yoghurt dan op.

Het belang van vezelrijke voeding

Vezels worden niet door ons lichaam verteerd, maar wel door de bacteriën die in ons maagdarmstelsel leven. Door deze bacteriën regelmatig van dergelijke goede voeding te voorzien, kunnen zij blijven leven en zich vermeerderen. Vezels vinden we in verse groente en fruit, in ongeraffineerde graanproducten (volkoren), bruine rijst en in peulvruchten. Psyllium husk-capsules zijn een gemakkelijke aanvulling op de dagelijkse vezelinname. Het is daarbij wel van belang de gehele dag voldoende water te drinken.

Suiker en zoetstoffen hebben een negatief effect op het microbioom

Uit onderzoeken komt naar voren dat suiker en zoetstoffen de groei van bepaalde slechte darmbacteriën stimuleren. Probeer deze stoffen dus zoveel mogelijk te vermijden.

Supplementen die de spijsvertering ondersteunen

  • Gember. Gember is de wortel van de gemberplant (Zingiber officinalis) en wordt in veel landen als specerij gebruikt om de spijsvertering te helpen.
  • Pepermuntolie. Pepermuntolie (Mentha peperita) kan ter ondersteuning van de spijsvertering worden ingenomen. Pepermuntolie-softgels bevatten naast pepermuntolie ook gember- en venkelolie. In de kruidenleer dateert het gebruik van de pepermuntolie al sinds het oude Griekenland waar het fris ruikende pepermuntblad traditioneel werd ingezet om de spijsvertering te stimuleren.

Gefermenteerd voedsel bevat veel goede bacteriën

Gefermenteerd voedsel is voedsel dat is ‘voorverteerd’ door melkzuurbacteriën. Deze bacteriën vallen onder de goede bacteriën. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld zuurdesembrood, yoghurt, zuurkool en tempé. Zoals bij alles is ook de kwaliteit van het product van belang. Fermentatie heeft tijd nodig en bij grote bedrijven die erg zijn gericht op het maken van winst, is tijd een factor die hen geld kost.

ZuurdesembroodZuurdesembrood

Wie serieus wil werken aan de verbetering van het microbioom, dient dus rekening te houden met het soort voeding dat wordt gegeten. Wie dat leuk vindt, kan zich verdiepen in het maken van verfrissende natuurlijke dranken als  kombucha, water- of melkkefir of ergens een cursus of workshop volgen hoe groente te fermenteren.

Vragen of advies?

Wij verkopen een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen. Heeft u nog vragen of wilt u advies met het maken van de voor u juiste keuze? Neem dan op werkdagen contact op via ons contactformulier of tijdens kantooruren telefonisch op nummer +31 (0) 75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord!