Wat zijn superfoods? Voeding die als superfood wordt betiteld

De term ‘superfood’ vliegt ons de laatste jaren om de oren. Wie bepaalt eigenlijk wat superfoods zijn? Wat hebben we eraan? En nog belangrijker: wat zijn dat dan eigenlijk, superfoods? Er zijn immers genoeg ‘gewone’ gezonde producten die boordevol goede voedingsstoffen en antioxidanten zitten. Waarom heten deze geen ‘superfood’? In dit blog komt u meer hierover te weten.

'Superfood' is een marketingterm

Om te beginnen, is de term ‘superfood’ simpelweg een marketingterm voor voeding die meer dan gemiddeld goed voor het lichaam is. Deze voeding bevat een grote hoeveelheid vitamines en zou daarnaast ook nog heilzame eigenschappen bevatten. De meeste superfoods moeten van ver komen en vervolgens worden verwerkt. Hierdoor zijn ze vaak behoorlijk prijzig.

“Volgens het Voedingscentrum bestaan er geen superfoods”

Wanneer mag voeding superfood heten?

Superfoods: cacao en chocoladeOnder de term ‘superfood’ an sich verstaat men echter in het algemeen een verzameling eetbare planten, zaden en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen. U kunt hierbij denken aan enzymen, antioxidanten, polysachariden, eiwitten, mineralen, vitamines, essentiële vetzuren en aminozuren. Deze planten, kruiden en zaden dienen vrij te zijn van pesticiden, hormonen en chemicaliën. Volgens het Voedingscentrum zijn superfoods ‘voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten’. Het centrum noemt als voorbeeld: gojibessen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras. Uiteindelijk is het Voedingscentrum echter ook van mening dat er geen superfoods bestaan: ‘Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen’. In de Europese Unie mag de term superfood officieel louter worden gebruikt als er een officiële verklaring met een duidelijk medisch voordeel aan het product wordt bijgevoegd. Daarnaast moet uit wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk zijn bewezen dat er daadwerkelijk een heilzame werking aan is verbonden. De term superfoods is echter niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Hierdoor is een wildgroei aan voedingsmiddelen ontstaan die - terecht of onterecht - als superfood worden omschreven en waar daarom vaak een behoorlijk prijskaartje aan hangt.

“De prijs van chiazaad is van zeven naar vijftien euro per kilo gestegen”

Zijn alleen exotische producten superfoods?

ChiazaadHierover kunnen we duidelijk zijn: nee. Tot een aantal jaren geleden werd bij superfoods inderdaad vrijwel altijd verwezen naar chiazaad, quinoa, rauwe cacao en andere exotische producten. Tegenwoordig worden ook boerenkool, zeewier, eieren, spinazie, avocado, blauwe bessen, olijfolie, knoflook, vette vis en noten als superfood aangeprezen. Deze voedingsmiddelen voldoen in feite immers ook aan de maatstaf dat ze enorm rijk zijn aan goede stoffen voor het menselijk lichaam. Puntje bij paaltje zijn superfoods dus alle levensmiddelen die hartstikke gezond zijn, zolang ze maar gebalanceerd worden geconsumeerd. Een gevarieerd eetpatroon staat voorop. Wist u trouwens dat chiazaad enkele jaren geleden vooral als vogelzaad werd ingezet? Het kostte destijds maar zeven euro per kilo. Sinds chiazaad de term superfood kreeg toebedeeld, is die prijs naar vijftien euro per kilo gestegen, terwijl het hetzelfde zaad als voorheen betreft.

Voedingssupplementen met superfoods

Amla besInmiddels zijn talloze van deze exotische superfoods ook in de vorm van een capsule of poeder verkrijgbaar. Had u al eens van amlafruit gehoord? Deze vrucht bevat een hoge concentratie vitamine C en wordt daarom ook wel ‘superfood’ genoemd. U kunt bij ons terecht voor amlafruit-capsules met puur fruitpoeder. De capsules zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Een ‘vergeten’ superfood is bijvoorbeeld de brandnetel. Deze vaak verguisde plant zit vol ijzer, calcium, magnesium, vitamine A en C, kalium en mangaan. Brandnetelzaadolie bijvoorbeeld is goed voor het hart, de bloedvaten* en de prostaatfunctie*. U hoeft het zaad overigens niet zelf uit de plant te halen en te persen; dat hebben wij reeds voor u gedaan. De olie is vervolgens in een softgel verwerkt. Daarnaast hebben we lijnzaadolie, kelp (zeewier), blauwe bosbes-extractboerenkoolpoeder en nog veel meer superfoods in een capsule of in poedervorm.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen die u kunnen helpen om het vakantiegevoel te verlengen of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).