Weegbree: ondersteunt de weerstand en verzacht de keel Weegbree

‘Onkruid bestaat niet’, wordt wel eens gezegd. En dat zijn wijze woorden. Veel planten die wij als ‘ongewenst’ betitelen, bevatten namelijk goede stoffen voor onze gezondheid. Dit geldt ook voor de weegbree. Hij is overal in tuinen en tussen stoeptegels te vinden en kan onder meer voor het immuunsysteem en ter verzachting van de keel worden ingezet. U hoeft natuurlijk niet zelf te gaan plukken. Weegbree is namelijk ook als supplement verkrijgbaar.

Weegbree: ijzersterke 'tredplant'

Weegbree tussen stoeptegelsWeegbree tussen stoeptegels

Iedereen is wel met de weegbree bekend. Hij groeit in Europa, delen van Azië en in Noord-Amerika. De plant kan tot 75 cm hoog worden. Vanaf mei verschijnen lichtgroene bloemen met witte meeldraden aan de plant. We kennen verschillende soorten weegbree die welig tieren in weilanden, in bermen, in de achtertuin en tussen stoeptegels. In Nederland zijn de vier voornaamste varianten de grote weegbree (Plantago major), de smalle weegbree (Plantago lanceolata L.), de ruige weegbree (Plantago media) en psyllium (Plantago psyllium), een weegbreesoort uit Frankrijk. 

Het is een zogenoemde ‘tredplant’: de weegbree groeit op onverharde paden naar het midden toe. Dit betekent dat de weegbree er goed tegen kan om te worden vertrapt. Andere planten kunnen daar minder goed tegen, waardoor weegbree al snel vrij spel krijgt. Bovendien blijven de zaden aan de zolen van de voorbijgangers hangen, zodat ze zich makkelijk kunnen verspreiden.

"Overal waar 'bleekgezichten' waren geweest, lieten zij een spoor van weegbree achter"

Weegbree: voetstap van de bleekgezichten

De Indianen noemden weegbree 'voetstap van de bleekgezichten'. Dit zou voortkomen uit het gegeven dat overal waar 'bleekgezichten' waren geweest, zij een spoor van weegbree achterlieten. De Latijnse benaming zit in hetzelfde spectrum. 'Plantago' komt namelijk van de woord 'planta', wat 'voetzool' betekent. Het woord 'weeg' uit weegbree duidde er vroeger op dat de plant vaak langs de weg voorkomt, daar waar de mens zijn voetafdruk heeft achtergelaten.

"Al ver voor onze jaartelling werd het in Koerdistan als een groente gegeten"

De rijke geschiedenis van weegbree voor uitwendig gebruik

De geschiedenis van weegbree voert 4000 jaar terug. Al ver voor onze jaartelling werd het in Koerdistan als een groente gegeten. De arts Tehmison leefde in het Oude Griekenland en schreef een compleet boek over de geneeskrachtige werking van weegbree. Helaas zijn van dit boek slechts enkele fragmenten overgebleven. De oude Romeinen gebruikten weegbree in de 2e eeuw bij beten van wilde dieren, wespen en schorpioenen, en bij slecht helende wonden. Weegbree werd in het verre verleden ook in de schoenen gestopt tegen vermoeide voeten.

Weegbree op kneuzingenWeegbree op kneuzingen

Tip

Dit middeltje uit grootmoeders tijd werkt natuurlijk nog steeds. Als u dus een lange wandeling maakt, kunt u weegbree op de binnenzool van uw schoen leggen. Het sap uit de bladeren zal voorkomen dat u uw voeten stukloopt.

Ook werd weegbree ingezet voor de behandeling van de huid. Tot op de dag van vandaag staat weegbree bekend als hulpmiddel voor wie zich aan brandnetels prikt. Wie wat weegbree over de aangedane plek wrijft, zal snel merken dat de pijn en irritatie afneemt. Indianen in Noord-Amerika hadden vroeger steevast een weegbreewortel bij zich om een slangenbeet mee te kunnen behandelen. In de traditionele kruidenkunde is een moes van de weegbree nog steeds populair bij wonden, zweren en insectenbeten.

“De plant bevat allerlei fijne stoffen”

Weegbree is een echte mineralenbom

Inwendig kan weegbree eveneens nuttig zijn voor de gezondheid. De plant bevat namelijk allerlei fijne stoffen. Zo bevat weegbree onder meer de vitamines A, C en K. Bovendien is het een echte mineralenbom en bevat de mineralen ijzer, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, silicium, zink, zwavel en koper. Daarnaast is weegbree een goede bron van fytochemicaliën als allantoïne, glycosiden, fenolen, salicylzuur en tannines. Verder bevat de plant alkaloïden, flavonoïden waaronder apigenine, slijmstoffen, fenolzuren en hars. Slijmstoffen staan erom bekend dat ze ondersteunend voor de slijmvliezen kunnen werken.

"De grote hoeveelheid mineralen bevindt zich met name in jong weegbreeblad"

Waar kunnen we weegbree nog meer voor gebruiken?

Diverse zadenDiverse zaden

Het is duidelijk: gooi weegbree niet zomaar weg en kijk er eens met een andere blik naar. Vanwege alle genoemde gezondheidsbevorderende stoffen is het zonde het plantje zomaar af te serveren. De bladeren van de weegbree kunnen bijvoorbeeld in een salade worden verwerkt. De grote hoeveelheid mineralen bevindt zich met name in jong weegbreeblad. U kunt dit voor allerlei gerechten gebruiken. Wat dacht u van weegbreepesto, weegbreesoep of een linzensalade met weegbree (zie recept)? 

Het jonge blad smaakt aards en is lekker als garnering op een boterham. Het oudere blad is wat bitterder. De nerven (vezels) dienen vlak voor het bereiden te worden verwijderd. Vervolgens kan het blad eveneens als gekookte groente of soep worden bereid. De zaden kunnen tot poeder worden vermalen. Zo kunt u ze toevoegen aan bijvoorbeeld bloem en op die manier als meel gebruiken.

"Weegbree ondersteunt het immuunsysteem"

Wat kan weegbree voor de gezondheid betekenen?

Geen zin of tijd om zelf met weegbree aan de slag te gaan? U kunt bij vitaminesperpost.nl terecht voor weegbreecapsules. Wij gebruiken hiervoor de Plantago lanceolata L. Ons supplement bevat 400 mg weegbree-extract per capsule. De capsules zijn volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Ze zijn voor vegetariërs geschikt. Weegbree is goed voor het behoud van soepele gewrichten* en ondersteunt het immuunsysteem*. Daarnaast heeft het een verzachtende invloed op de keel*. Weegbree is tevens goed voor een normale darmfunctie* en de lever*. Hoezo dus: ONkruid?

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Linzensalade met weegbree

Linzensalade met smalle weegbreeLinzensalade met smalle weegbree

(Bron: nederlands-dis.nl)


Ingrediënten:

  • 100 gram gekookte linzen
  • 2 el fijngesneden jonge bladeren van de smalle weegbree

Ingrediënten dressing:

  • 2 el olie
  • 1 el dikke (bier)azijn of balsamico
  • 1/5 tl honing
  • grove mosterd naar smaak
  • zout

Bereiden:
Meng de gekookte linzen met de weegbree. Vermeng de ingrediënten van de dressing. Maak de linzensalade af met de dressing.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over weegbree of andere plantaardige supplementen? Neem dan tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) contact op met onze medewerkers. Zij staan u graag te woord.