5 manieren om de nieren te ondersteunen De nieren als boompje

Naast de lever zijn er maar weinig organen in het lichaam die zo belangrijk zijn als de nieren. De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van afvalstoffen. Deze ontstaan tijdens verbrandings- en stofwisselingsprocessen. Daarnaast verwijderen de nieren stoffen die we uit voeding, water en medicijnen binnenkrijgen. De nieren dragen bovendien bij aan de eerste verdedigingslinie tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Wat doen de nieren?

De nieren zijn twee boonvormige organen, elk ongeveer zo groot als een vuist. Gezonde nieren filteren elke minuut ongeveer een halve kop bloed. Ook vormen ze urine waarmee de afvalstoffen worden uitgescheiden. De urine gaat van de nieren naar de blaas via twee dunne urineleiders, één aan elke zijde van uw blaas. De blaas slaat de urine op. De nieren, de urineleiders en en de blaas vormen samen de urinewegen.

Nieren verwijderen afvalstoffen en overtollig vocht uit het lichaam. Ze zorgen in het bloed voor een gezonde balans van water, zouten en mineralen, zoals bijvoorbeeld natrium, calcium, fosfor en kalium.

Waar zitten de nieren?

De nieren bevinden zich aan de rugzijde net onder de ribbenkast. Ze worden bedekt door de onderste ribben. Iedere nier is ongeveer twaalf centimeter lang en weegt 160 gram. De spieren in de rug en de ribbenkast beschermen de nieren zowel aan de voor- als aan de achterkant. Bovendien worden de nieren ook nog met een laagje vetweefsel beschermd. Dit wordt ‘perirenaal vet’ genoemd.  

Welke nier ligt hoger?

De rechternier zit iets hoger in het lichaam vanwege de grootte van de lever, die ook aan de rechterkant zit.

Waarom hebben we eigenlijk twee nieren?

Het hebben van twee nieren is niet noodzakelijk. Mensen die één nier ten behoeve van een transplantatie doneren, hebben een normale levensduur en geen verhoogd risico op complicaties. Waarschijnlijk hebben we twee nieren zodat we wat extra reserve aan niermassa hebben voor het geval er iets met een nier gebeurt.

"Van Keltisch zout wordt gezegd dat dit het gezondste zout is, omdat het alle mineralen bevat"

Hoe kunnen we de nieren ontlasten?

Voeding en leefstijl zijn belangrijke elementen om de nieren te ontlasten. Gezonde, natuurlijke voeding met zo min mogelijk toevoegingen en bestrijdingsmiddelen ontziet te nieren omdat ze dan minder werk hoeven te verrichten. In een niervriendelijk voedingspatroon wordt niet veel zout gebruikt en het zout dat wordt gebruikt, is natuurlijk en wordt uit de zee gewonnen of uit andere natuurlijke zoutbronnen. Van (het grijze) Keltisch zout wordt gezegd dat dit het gezondste zout is, omdat het alle mineralen bevat die de mens nodig heeft.

Het is te koop in natuurvoedingswinkels, maar in België en Frankrijk is het gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Ook is het van belang niet te veel dierlijke of plantaardige eiwitten te gebruiken. Veel plantaardige, onbewerkte voedingsmiddelen passen goed in een niervriendelijk voedingspatroon. Zorg dragen voor een gezond gewicht. Oppassen met alcohol en roken dragen bij aan een niervriendelijke leefstijl. Supplementen die de nierfunctie ondersteunen, zijn brandnetelbladextractvitamine B en C en resveratrol.

"Ineens te veel bewegen, veroorzaakt afbraak van spierweefsel. Dat is ongunstig voor de nieren"

Hoe houden we de nieren gezond?

Als de nieren minder goed werken, komen er meer afvalstoffen in het bloed terecht omdat die er niet worden uitgefilterd. Er is een aantal dingen dat u kunt doen om uw nieren goed te laten functioneren en zo gezond mogelijk te houden.

  1. Drink voldoende, maar overdrijf niet. Het is altijd belangrijk om voldoende (water) te drinken. Zes tot acht glazen per dag is een goede gewoonte. Als u meer drinkt, moeten de nieren harder werken om het overtollige water te verwijderen.
  2. Eet gezond. De nieren kunnen een hoop verdragen en problemen met de nieren komen vrijwel altijd voort uit andere aandoeningen. Als u een gezond en vooral ook matig eetpatroon aanhoudt, zorgt u dat u blakend blijft en dat uw nieren in goede conditie blijven.
  3. Beweeg regelmatig. Regelmatige lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten dragen bij aan het voorkomen van gewichtstoename en een hoge bloeddruk. Als u niet bent getraind, is het belangrijk het langzaam op te bouwen. Ineens te veel bewegen, veroorzaakt afbraak van spierweefsel. Dat is ongunstig voor de nieren. Regelmatig wandelen, fietsen en zwemmen zijn goed om mee te beginnen.
  4. Stop met roken. Door roken vermindert de functie van de bloedvaten. Hirdoor neemt de bloedtoevoer naar de nieren af. Als de nieren onvoldoende van bloed worden voorzien, kunnen ze niet optimaal functioneren.
  5. Ga bewust om met zelfzorgmedicatie en met voedings- of kruidensupplementen. Niet alle middelen zijn even geschikt, zeker niet als iets voor langere tijd wordt gebruikt. Zorg dat u goed bent geïnformeerd.

"Aanbevolen wordt om natrium tot minder dan 2 gram per dag te beperken"

Gezonde voeding voor de nieren

Een ​​niervriendelijk voedingspatroon helpt de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed te verminderen. Van belang is dat er ook wordt gekeken naar de mineralen die in de voeding zitten.

Natrium: Natrium is een electrolyt en is in veel bewerkte voedingsmiddelen te vinden. Het is een belangrijk bestanddeel van synthetisch keukenzout. Nieren die minder goed werken, kunnen overmatig natrium slecht filteren. Dat kan een gevolg hebben voor de kalium-natriumverhouding in de cellen en de electrolytenbalans binnen de celwanden. Aanbevolen wordt om natrium te beperken tot minder dan 2 gram per dag en natuurlijk (zee)zout te gebruiken dat doorgaans minder natrium bevat. Als u zelf met verse producten kookt, houdt u beter de controle over de hoeveelheid natrium in uw voeding.

Kalium: Kalium draagt aan veel verschillende functies in het lichaam bij. Binnen een niervriendelijk voedingspatroon moeten we echter ook kalium beperken. Daarvan is meer dan 2 gram per dag ongewenst.

Fosfor: Fosfor is een mineraal dat in veel voedingsmiddelen voorkomt. De dagelijkse hoeveelheid fosfor dient niet meer dan 800 mg-1 gram per dag te zijn.

10 Niervriendelijke voedingsmiddelen

1. Snijbonen.
Snijbonen passen goed in een niervriendelijk voedingspatroon. Even geroerbakt met een beetje ui, knoflook en een tomaatje vormen ze een heerlijke aanvulling op de maaltijd.

100 gram rauwe snijbonen bevat:
Natrium: 10 mg - Kalium: 150 mg - Fosfor: 25 mg

2. Peultjes.
Peultjes zijn eveneens goed in een niervriendelijk dieet te integreren. Ook zij kunnen goed kunnen worden geroerbakt met wat smaakgevers als ui en knoflook.

100 gram rauwe peultjes bevat:
Natrium: 5 mg - Kalium: 150 mg - Fosfor: 30 mg

3. Bloemkool.
Bloemkool is een voedzame groente die rijk is aan veel voedingsstoffen, waaronder vitamine C, K en B en is een uitstekende bron van vezels. Eet eens gepureerde bloemkool in plaats van gepureerde aardappelen. Van bloemkool is ook een heerlijk romige soep zonder room te maken.

100 gram gekookte bloemkool bevat:
Natrium: 10 mg - Kalium: 210 mg - Fosfor: 30 mg

4. Haricot verts.
Haricot verts passen net als andere groene bonensoorten uitstekend in een niervriendelijk voedingspatroon.

100 gram rauwe haricot verts bevat:
Natrium: 2 mg - Kalium: 250 mg - Fosfor: 40 mg

5. Bosbessen.
Bosbessen zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen en bevatten veel antioxidanten. Ze passen goed binnen een niervriendelijk dieet, omdat ze weinig natrium, fosfor en kalium bevatten.

100 gram verse bosbessen bevat:
Natrium: 4 mg - Kalium: 60 mg - Fosfor: 16 mg

6. Kabeljauw.
Kabeljauw is een gezonde, smakelijke vis. Het is belangrijk om kleine porties te eten om het fosforgehalte onder controle te houden.

100 gram gekookte kabeljauw bevat:
Natrium: 90 mg - Kalium: 290 mg - Fosfor: 200 mg

7. Rode druiven.
Rode druiven zijn heerlijk. Ze leveren ook veel hoogwaardige voedingsstoffen. Rode druiven bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Bovendien zijn rode druiven rijk aan resveratrol. Dit is een soort flavonoïde die goed is voor hart en bloedvaten.

100 gram rode druiven bevat:
Natrium: 0 mg - Kalium: 190 mg - Fosfor: 15 mg

8. Eiwit.
Hoewel eierdooiers voedzaam zijn, bevatten ze een grote hoeveelheid fosfor. Daarom is eiwit een betere keuze voor mensen niervriendelijk willen eten. Eiwitten bieden een hoogwaardige, niervriendelijke eiwitbron.

100 gram eiwit bevat:
Natrium: 170 mg - Kalium: 155 mg - Fosfor: 21 mg

9. Rucola.
Rucola is een voedzame groene plant met weinig kalium. Hierdoor is het een goede keuze voor niervriendelijke salades en bijgerechten. Een groot aantal gezonde groentesoorten zoals spinazie en boerenkool bevatten veel kalium en zijn moeilijk in te passen in een nierdieet. Rucola is een goede bron van vitamine K en de mineralen mangaan en calcium. Deze zijn allemaal belangrijk voor de gezondheid van de botten.

100 gram rauwe rucola bevat:
Natrium: 10 mg - Kalium: 220 mg - Fosfor: 35 mg

10. Aardbeien.
Aardbeien zijn een goede keuze omdat ze, behalve dat ze lekker zijn, ook vitamines en voedingsvezels bevatten. Kies het liefst voor biologische aardbeien (vers of diepvries) omdat in de reguliere teelt vrij veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

100 gram verse aardbeien bevat:
Natrium: 2 mg - Kalium: 150 mg - Fosfor: 30 mg

In een niervriendelijk voedingspatroon geldt de slogan ‘meten is weten’. Op de website www.voedingswaardetabel.nl kunt u zien hoeveel natrium, kalium en fosfor verschillende voedingsmiddelen bevatten.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan voedingssupplementen waarmee u uw nieren kunt ondersteunen. Heeft u een spcifieke vraag over een product of wilt u hulp bij het maken van een keuze? U kunt ons tijdens kantooruren bellen op nummer + 31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of u kunt gebruik maken van ons contactformulier.