6 voedingssupplementen voor het cholesterol Suikerriet

Er zijn twee soorten cholesterol: LDL en HDL. Van de eerste (L=Laag) willen we zo weinig mogelijk hebben en van het tweede (H=Hoog) juist meer. Zoals altijd gaat het ook bij het cholesterolgehalte om de juiste balans. Cholesterol heeft een slechte reputatie, maar het is gewoon een lichaamseigen stof die door de lever wordt aangemaakt en die in ons lichaam diverse essentiële functies vervult. In principe wordt er genoeg cholesterol aangemaakt door de lever om deze taken uit te voeren. Niettemin krijgen we ook via de voeding cholesterol binnen, want het zit bijvoorbeeld in vlees, zuivel en gevogelte.

Wat is cholesterol?

Transport door de bloedbaanTransport door de bloedbaan

Cholesterol is een vetachtige stof en zoals we weten, lost vet slecht op in water. Om ervoor te zorgen dat lipiden (vetdeeltjes) toch in water kunnen worden opgenomen, vormt het lichaam lipoproteïnen. Een lipoproteïne is een verbinding tussen specifieke eiwitten en specifieke lipiden. Door deze verbinding van lipiden en eiwitten ontstaan vetdeeltjes, die wél oplosbaar zijn in water. Lipoproteïnen dragen eraan bij dat vetdeeltjes via de bloedbaan getransporteerd en kunnen worden opgenomen.

"HDL- en LDL-cholesterol verschillen van elkaar in dichtheid, in formaat en in samenstelling"

Lipoproteïne is het vehikel van cholesterol

Dan bestaan er drie hoofdsoorten cholesterol waarvan HDL en LDL het bekendst zijn. We onderscheiden HDL: (High-Density-Lipoproteïne) lipoproteïnes met hoge dichtheid en LDL: (Low-Density-Lipoproteïne) lipoproteïnes met lage dichtheid. Het cholesterol verplaatst zich door het lichaam terwijl het in een lipoproteïne zit. De lipoproteïne is als het ware het vehikel waarmee een cholesterolmolecuul door het lichaam reist.

Wat is het verschil tussen HDL- en LDL-cholesterol?

Elke lipoproteïne heeft een eigen structuur die wordt bepaald door de verhouding van lipiden, triglycerides (een ander soort vetdeeltjes) en proteïnen. Ook de dichtheid van de deeltjes is bepalend. Zo heeft HDL een hogere dichtheid dan LDL. LDL cholesterol bevat 45% cholesterol en slechts 25% eiwit. HDL cholesterol bevat slechts 20% cholesterol en ongeveer 50% eiwit. HDL- en LDL-cholesterol verschillen niet alleen in dichtheid, maar ook van formaat en samenstelling. (Zie onderstaande illustratie)

Wat is de functie van LDL en wat van HDL?

De functie van LDL is het transport van cholesterol naar de weefsels en cellen. Zo staat cholesterol aan de basis van verschillende hormonen en vitamine D, is het van belang voor soepele celwanden en ondersteunt de spijsvertering. HDL is een ‘opruimer’. Het ruimt vrij cholesterol op uit de bloedbaan en brengt het naar de lever en andere cellen/organen. Door deze opruimfunctie zorgt HDL-cholesterol ervoor dat LDL-cholesterol zich niet ophoopt (bijvoorbeeld in bloedvaten) en de bloedvaten schoon en goed blijven doorstromen.

Leefstijlfactoren die bijdragen aan een hoog LDL-cholesterol

  • Overgewicht
  • Een ongezond voedingspatroon met te veel van alles: te veel (rood) vlees, zuivel, verkeerde vetten en bewerkte voedingsmiddelen
  • Een hoge tailleomvang: vrouwen > 85 cm en mannen > 96 cm
  • Te weinig regelmatige lichaamsbeweging
  • Roken

Verandering van leefstijl kan het verschil maken

Verandering van bovenstaande leefstijlfactoren kan in hoge mate bijdragen aan de verlaging van de het LDL- en verhoging van het HDL cholesterol in het bloed. Vooral als het wordt gecombineerd met voedingssupplementen die een gezonde cholesterolspiegel ondersteunen. Om erachter te komen wat uw 'cholesterolratio' is, dient u bloed te laten prikken door uw huisarts.

6 voedingssupplementen voor het cholesterol

1. Rode rijstextract
Dit voedingssupplement is gebaseerd op rood gefermenteerde rijst. Het bevat de stof monacoline K. We verkopen ook een variant met Q10 die voor sommige mensen beter is te verdragen.

2. Policosanol
Als u rode rijstextract-capsules niet goed verdraagt, kunt u dit supplement proberen. Policosanol is een natuurlijk product dat gemaakt van de wasachtige coating van suikerriet. Het kan ook afkomstig zijn van tarwekiemolie of bijenwas, maar dan is het product veel minder effectief. Onze policosanol is gemaakt van suikerriet.

3. Plantensterolen
Plantensterolen en stanolen (fytosterolen) zijn stoffen die we in planten aantreffen. Ze vertonen qua structuur overeenkomst met cholesterol. Er zijn internationaal verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van plantensterolen. Vast is komen te staan dat deze stoffen een gunstig effect hebben op het behoud van een gezonde cholesterolspiegel¹.

4. Guggul
Guggul (Commiphora mukul) is een gom extract dat wordt gewonnen uit het sap van de schors van de Mukulboom. Het gomextract wordt 'gugulipide' genoemd en bestaat uit guggesteronen. Dit supplement wordt vooral gebruikt om de cholesterolspiegel te ondersteunen*, maar is ook goed voor hart en bloedvaten* en ondersteunt het immuunsysteem*.

5. Chitosan
Chitosan wordt gewonnen uit de uitwendige skeletten van garnalen, kreeften en krabben. Het is een vezelachtige substantie die de opname van vetmoleculen en cholesterol bemoeilijkt. Bij een dagelijkse inname van 3 gram, kan chitosan helpen bij het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte*.

6. Berberine
De stof berberine komt in verschillende planten voor. Het is een alkaloïde die al duizenden jaren in de traditionele Chinese kruidenkunde wordt gebruikt voor het cholesterol*, de bloedsuikerspiegel* en voor het hart en de bloedvaten*. Daarnaast wordt het ook gebruikt ter ondersteuning van de leverfunctie*. De berberine-extract capsules bevatten maar liefst 300 mg berberine.

¹Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van ten minste 0,8 g plantensterolen of -stanolen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft supplementen die u kunnen ondersteunen bij het behoud van een gezond cholesterol. Als u door de bomen het bos niet meer ziet, kunt u tijdens kantooruren bellen met onze deskundige medewerkers op telefoonnummer +31 ( )075-612 12 47 (lokaal tarief) of ons contactformulier invullen.