7 vitamines en mineralen voor vegetariërs en veganisten Hand met een plantje

We weten het allemaal: het is beter voor Moeder Aarde als we minder vlees eten. Het scheelt in landbouwgrond, uitstoot van stoffen, productie en vervoer. Daarom eten veel mensen helemaal geen vlees meer. Maar natuurlijk bevat vlees ook goede stoffen voor het menselijk lichaam. Wie stopt met vlees consumeren, dient dus op een andere manier bepaalde vitamines en mineralen in te nemen. We noemen de 7 belangrijkste vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen voor vegetariërs en veganisten.

Dierlijke producten bevatten stoffen die uw lichaam nodig heeft

Wist u dat er 15.500 liter water nodig is om 1 kilo biefstuk te maken? En dat er bij dat proces 36,4 kilo CO2 wordt uitgestoten? Dat is behoorlijk veel. Steeds meer mensen schrappen vlees daarom compleet van het menu. Heeft ook u besloten om, in het kader van ‘verbeter de wereld, begin bij uzelf’ geen vlees meer te consumeren? Of misschien besluit u om helemaal geen dierlijke producten meer te eten en zelfs veganistisch door het leven te gaan? Een lovenswaardig streven. Het is wel van belang dat u begrijpt dat dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel of eieren, vitamines en mineralen bevatten die uw lichaam broodnodig heeft.

“IJzer is onontbeerlijk voor een goede, geestelijk balans”

7 belangrijke stoffen waar vegetariërs op moeten letten

1. IJzer

We halen ijzer uit verschillende producten, zowel dierlijk als plantaardig. Het is een belangrijk mineraal voor ons lichaam omdat het helpt bij vermoeidheid en het immuunsysteem ondersteunt. Bovendien is het gunstig voor een goede, geestelijke balans. Omdat u als vegetariër of veganist het dierlijk ijzer ontbeert, zult u dit moeten aanvullen met ijzer uit plantaardige producten als vleesvervangers, peulvruchten, zaden en noten. Deze vorm van ijzer is echter minder goed opneembaar. Dit euvel kunt u verhelpen door extra vitamine C uit aardappelen, groente en fruit te consumeren. Dit helpt namelijk bij de opname van plantaardig ijzer.

NotenNoten

2. Zink

Wie te weinig zink binnenkrijgt, mist een essentieel mineraal. Zink heeft een positieve invloed op ons afweersysteem. Het vervult talloze functies in ons lichaam. Zo speelt het een rol bij de botaanmaak en het behoud van sterke botten. Ook draagt het bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. Bovendien hebben we zink nodig om scherp te blijven zien, voor een normaal geheugen en het leervermogen. Zink halen we voornamelijk uit dierlijke producten.

Het is echter ook goed mogelijk om dit mineraal uit plantaardige bronnen te halen, bijvoorbeeld cashewnoten, peulvruchten, havermout, pompoen, tofu en tempeh.

“Vitamine B12 komt van nature alleen voor in dierlijke producten”

3. Vitamine B12

Uw lichaam heeft vitamine B12 nodig omdat het een belangrijke vitamine is die bij allerlei functies in het lichaam is betrokken. Zo ondersteunt B12 het zenuwstelsel en de normale werking van ons afweersysteem. Vitamine B12 geeft meer energie en ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Daarnaast is deze vitamine goed voor het geheugen en de gemoedstoestand. Vitamine B12 komt echter van nature alleen voor in dierlijke producten. Vegetariërs kunnen de vitamine derhalve nog uit zuivel en eieren halen. Voor veganisten wordt het lastiger. In dit geval bieden voedingssupplementen uitkomst.

4. Calcium

In tofu, melk en kaas zit veel calcium. Calcium is een van de bekendste mineralen en een belangrijk mineraal voor ons lichaam. We hebben calcium nodig voor het behoud van een sterk gebit en sterke botten. Daarnaast ondersteunt calcium de bloedstolling en de energiestofwisseling. Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en is van belang voor het zenuwstelsel. En daar houdt het niet mee op, want calcium ondersteunt ook nog eens de spijsvertering en speelt een rol bij het celdelingsproces.

Het is overduidelijk hoe belangrijk het dus is om dagelijks voldoende calcium binnen te krijgen. Vroeger dronk men bijna verplicht elke dag een glas melk in verband met de aanwezige calcium. Gelukkig is zuivel niet de enige leverancier van een hoge dosis calcium. Bladgroen, tempeh, tofu, sojabonen, broccoli, amandelen en kikkererwten leveren hoge doses van dit essentiële mineraal.

“Vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer uit plantaardige voeding beter wordt opgenomen”

5. Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die het afweersysteem ondersteunt. Het draagt tevens bij aan de vorming van collageen. Collageen is belangrijk voor de conditie van onze bloedvaten en onze huid. Vitamine C draagt ook bij aan het behoud van sterke botten en soepel kraakbeen. Bovendien is het goed voor de hersenfunctie, het geheugen en de concentratie. Vegetariërs en veganisten kunnen het beste bij elke maaltijd vitamine C nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat het ijzer uit plantaardige voeding beter wordt opgenomen. 

6. Omega 3

Omega 3 is natuurlijk geen vitamine of mineraal, maar het is wel onmisbaar! Omega-vetzuren helpen bij de verbranding van lichaamsvet. Minder lichaamsvet betekent niet alleen slanker, maar u verlaagt tegelijkertijd uw bloeddruk en ondersteunt uw hart en bloedvaten. Omega 3 zit vooral in (vette) vis. Verder komt deze voedingsstof niet in veel producten in de natuur voor. Veganisten moeten dus extra op de inname van omega 3 letten. We treffen het buiten vis onder meer aan in koolzaad- en tarwekiemolie, sojabonen, zeewier, zaden en pitten.

7. Eiwit

We kennen plantaardige en dierlijke eiwitten. De dierlijke eiwitten bevinden zich in vlees, zuivel en eieren. In granen, peulvruchten en noten zitten ook eiwitten maar deze zijn minder effectief. Vegetariërs wordt derhalve aangeraden om 25% meer eiwitten te eten dan wanneer u alleen dierlijke eiwitten zou consumeren. In de vleesvervangers tofu, tempeh, seitan en qorn zitten overigens ook eiwitten!

“Met voedingssupplementen kunt u deze vitamines, mineralen en andere stoffen eenvoudig aanvullen”

Voedingssupplementen voor vegetariërs en veganisten

U heeft dus besloten om geen vlees en/of dierlijke producten meer te eten. Uit bovenstaande heeft u kunnen opmaken dat het in dat geval niet altijd gemakkelijk is om de belangrijke voedingsstoffen uit vlees te vervangen door een plantaardige variant uit de natuur. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van voedingssupplementen op de markt waarmee u deze vitamines, mineralen en andere stoffen eenvoudig kunt aanvullen.

  • Wat betreft uw ijzerinname zou u kunnen kiezen voor IJzer Complex. Aan deze formule is vitamine C toegevoegd ter bevordering van de ijzeropname. De toegevoegde vitamine B12, foliumzuur, dong quai en frambozenblad maken de formule compleet. Het supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten.
  • Zink picolinaat wordt driemaal beter opgenomen dan zink citraat. Onze capsules bevatten 50 mg per capsule en zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten.
  • De vegetarische/veganistische vitamine B12 zuigtabletten die u bij ons kunt kopen, bevatten 1000 mcg zuivere methylcobalamine per tablet. Dit is de natuurlijke vorm van B12, zoals we die ook in voeding aantreffen. U kunt bij ons ook terecht voor een variant met 5000 mcg en eentje met 10.000 mcg.
  • Calcium Plus is een speciale multi met hoogwaardig calciumciytraat. Dit is de een van de best opneembare vomen van calcium. De formule is aangevuld de mineralen magnesium, zink, koper en mangaan.
  • Natuurlijke vitamine C (ascorbinezuur) is een antioxidant die de weerstand bevordert en het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dit supplement bevat behalve natuurlijke vitamine C 55 mg bioflavonoïden uit amlafruit.
  • Sinds kort kunt u ook bij ons terecht voor vegan vitamine D3. Deze vitamine D3, afkomstig uit korstmos (lichen), is er in twee varianten: Vitamine D3 Plantaardig 1000 IE en Vitamine D3 Plantaardig 2000 IE. Bij alle producten op de site staat precies vermeld of ze van dierlijke of plantaardige afkomst zijn.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen voor vegetariërs/veganisten of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).