Nieuw onderzoek over ashwagandha: supplementen zijn veilig

 • Dinsdag 23 april 2024
 • Geplaatst door Vitaminesperpost

Goed nieuws voor mensen die ashwagandha gebruiken: dit kruid heeft geen nadelig effect op de lever- en schildklierfunctie! Dit blijkt uit nieuw onderzoek, dat werd uitgevoerd onder gezonde, menselijke vrijwilligers.

Withania somniferaWithania somnifera

Op 5 maart jl. kwam het RIVM met een rapport waarin de veiligheid van ashwagandha(supplementen) in twijfel werd getrokken. In het betreffende bericht wordt ashwagandha met twee andere kruiden als potentieel gevaarlijk aangekaart. Volgens de nieuwste studie blijkt nu dat ashwagandha door de meeste mensen veilig kan worden gebruikt. 


Zijn supplementen met ashwagandha veilig?

 • Dinsdag 5 maart 2024
 • Geplaatst door Vitaminesperpost

Zijn supplementen met ashwagandha veilig? Dit werd namelijk via een bericht van het RIVM op 5 maart jl. in twijfel getrokken. In het betreffende bericht wordt ashwagandha met twee andere kruiden als potentieel gevaarlijk aangekaart. Deze paniek is ongegrond. Ashwagandha kan door de meeste mensen veilig gebruikt worden. 

Ashwagandha blad en wortelsAshwagandha blad en wortels

In het bericht van het RIVM wordt voor gebruik van supplementen met de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga en ashwagandha gewaarschuwd. Het RIVM stelt in het bericht dat er weinig onderzoek is gedaan naar de schadelijke effecten van deze drie kruiden en dat ze derhalve niet veilig zijn. Over de eerste twee kunnen wij niets zeggen. Wat echter ashwagandha (Withania Somnifera) betreft, kunnen wij stellen dat gebruik van onze supplementen geheel zonder risico is.

Ashwagandha: veilig kruid uit de Ayurveda

Ashwagandha wordt al duizenden jaren binnen de traditionele Indiase Ayurveda gebruikt. Dit is de door de WHO erkende Indiase gezondheidsleer. Vitaminesperpost.nl verkoopt al meer dan tien jaar met succes voedingssupplementen met het kruid ashwagandha.In die periode zijn er nooit ernstige bijwerkingen bij ons gemeld.

Let wel op combineren

Zoals wij op onze website vermelden, is het wel belangrijk om alert te zijn bij gecombineerd gebruik van ashwagandha met schildkliermedicijnen en/of antidepressiva. Gebruik van ashwagandha tijdens zwangerschap of borstvoeding wordt eveneens afgeraden. Er is verder geen wetenschappelijk verband gevonden tussen ashwagandha en het effect op de lever.

Overgevoeligheid is zeldzaam

Het is nog onduidelijk of de door het RIVM gemelde gevallen door ashwagandha zijn veroorzaakt of dat er andere factoren in het spel waren, zoals een combinatie met andere middelen, medicijngebruik of een ziekte. Overgevoeligheid komt slechts in zeer zeldzame gevallen voor. Voor het overgrote deel van de bevolking is ashwagandha echter veilig te gebruiken.

Ashwagandha van gerenommeerde leveranciers

Onze ashwagandhasupplementen zijn afkomstig van twee gerenommeerde kwaliteitsleveranciers: Sabinsa® en KSM-66® (lxoreal®). Sabinsa en lxoreal zijn de grootste en belangrijkste leveranciers van ashwagandha wereldwijd.

Sabinsa® is meer dan 20 jaar een toonaangevend bedrijf in ayurvedische kruiden. Het bedrijf hanteert strenge veiligheidsprotocollen bij het telen van de Withania somnifera-planten. Het extract wordt volgens strikte kwaliteitsnormen geproduceerd en geleverd met certificeringen die de zuiverheid garanderen.

Ixoreal® is marktleider op het gebied van klinische onderzoeken en fundamenteel onderzoek naar de effectiviteit van ashwagandha. Ashwagandha KSM-66® is in 24 gepubliceerde ‘Gold Standard’ klinische onderzoeken geëvalueerd.

Kortom, er zijn vele kwaliteitswaarborgen ingebouwd zodat we u kunnen garanderen dat u bij ons een kwalitatief goed en zuiver supplement aanschaft. Mocht u nog twijfelen over dit bijzondere kruid, dan kunt u op internet talloze wetenschappelijke artikelen vinden die de veiligheid van ashwagandha onderstrepen.


Nieuwe regels voor de verkoop van rode gist rijst capsules

 • Donderdag 28 juli 2022
 • Geplaatst door Vitaminesperpost

Sinds 21 juni 2022 mogen we geen producten meer verkopen met 3 milligram of meer monacoline K. Deze stof zit in rode gist rijst. Dit heeft te maken met gewijzigde Europese wetgeving omtrent rode gist rijst. Concreet betekent dit dat wij de samenstelling van onze rode rijst producten hebben moeten aanpassen. 

Rode gist rijst Rode gist rijst

Waarom deze Europese wetswijziging? 

Onlangs heeft de Europese Commissie een wetsvoorstel aangenomen voor een beperking op het gebruik van monacolinen, waaronder monacoline K. Deze stof ontstaat als rode gist rijst fermenteert. De wetswijziging betekent dat rode gist rijstproducten met 3 milligram of meer monacoline K niet meer mogen worden verkocht. De maximaal goedgekeurde hoeveelheid monacoline K was tot 21 juni jl. vastgesteld op 10 milligram. Aanleiding voor de wetswijziging zijn bepaalde bijwerkingen die soms kunnen ontstaan door het gebruik van monacoline K in supplementen zoals rode gist rijst. De Europese Commissie vindt dat deze bijwerkingen op die van statines lijken en dat consumptie van meer dan 3 milligram monacolinen per dag niet raadzaam is. Statines zijn medicijnen die vaak worden voorgeschreven voor het verlagen van de cholesterol.

Hoe zit het dan met de Rode Gist Rijst en Rode Gist Rijst Q10 van vitaminesperpost.nl? 

Vanwege deze wetswijziging hebben wij de samenstelling van onze supplementen met rode gist rijst moeten aanpassen. U kunt nog steeds bij ons terecht voor Rode Gist Rijst met Q10 en voor Rode Rijst extract.

Let wel: bij deze producten is de hoeveelheid monacoline K gehalveerd. Beide supplementen bevatten nu 2,99 mg monacoline K. De inhoud van onze Rode Gist Rijst met Q10 is hierdoor aangepast van 60 naar 90 capsules. De inhoud van ons Rode Rijst extract is aangepast van 100 naar 120 capsules. 


Nieuwe voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen

 • Dinsdag 6 juli 2021
 • Geplaatst door redactie vitaminesperpost

Op 22 juni 2021 heeft de Gezondheidsraad in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid nieuwe voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen op een rijtje gezet. Om een duidelijk en eenduidig advies naar buiten te brengen, is 3,5 jaar uitvoerig naar alle bestaande literatuur gekeken.

Hoogzwangere vrouwHoogzwangere vrouw

Onduidelijkheden: wat mag wel en niet? 

Vrouwen die in verwachting zijn, moeten opletten met verschillende voedingsstoffen. Geen alcohol is vaak wel bekend, maar ook wordt geadviseerd om niet te veel dranken te gebruiken die rijk zijn aan cafeïne. Te veel leverproducten, soja, zoethout en rauwe vis wordt ook afgeraden. Een eenduidig voedingsadvies was er niet en dat zorgde voor onduidelijkheden. 

Naast voedingsdeskundigen zijn er nu ook huisartsen, gynaecologen en toxicologen bij betrokken, zodat iedereen hetzelfde advies geeft. Alle adviezen zijn op de website van het Voedingscentrum te vinden. In de basis komt het neer op gezond en gevarieerd te eten.

Begin vroeg met foliumzuur en neem vitamine D-suppletie

De al bestaande suppletieadviezen worden nog onvoldoende nageleefd. Daarom is in dit advies extra aandacht voor de implementatie ervan. De al bestaande aanbeveling om foliumzuur tabletten te slikken voorafgaand aan de conceptie en in het begin van de zwangerschap, blijft onverminderd van kracht. Inname van foliumzuursuppletie is belangrijk voor en tijdens de zwangerschap.

De commissie raadt verder aan om tijdens de gehele zwangerschap een vitamine D-supplement te slikken. Vitamine D-suppletie is van belang voor het behoud van sterke botten en tanden en ondersteunt daarnaast een goede weerstand.


Zit de E. Coli bacterie in probioticasupplementen?

 • Dinsdag 3 maart 2020
 • Geplaatst door redactie vitaminesperpost.nl

Onze darmen zijn de habitat van diverse bacteriën en het zijn er heel vooral heel veel. Volwassen mensen dragen zo’n anderhalf tot twee kilo bacteriën met zich mee. We noemen deze leefgemeenschap van bacteriën ‘darmflora’ of ‘microbioom’.

E-coli bacteriënE-coli bacteriën

Onze darmen zijn tevens het ‘station’ waar voedingsstoffen worden opgenomen en afgegeven aan het bloed. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de gecompliceerde werking van onze cellen en organen en voor de omzetting van voedingsstoffen naar energie.

Het zwarte schaap onder de bacteriën: Escherichia coli

Niet voor niets wordt er altijd gezegd dat “een goede gezondheid begint in de darmen”. En niets is minder waar! Het is namelijk van belang dat er in deze bacteriële leefgemeenschap een goede balans bestaat tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën en schimmels. Overgroei van een schimmel of bepaalde bacterie kan op termijn tot veranderingen in onze gezondheid leiden. Een van de zwartste schapen onder de bacteriën is de E. Coli (Escherichia coli). Van deze bacterie is al lang bekend dat we er erg ziek van kunnen worden. Vanwege deze bacterie is is het belangrijk dat we onze handen goed wassen na een toiletbezoek. Maar de E. Coli blijkt nog meer slechte eigenschappen voor ons in petto te hebben.

Opzienbarend nieuws van Utrechtse onderzoekers

Eind februari 2020 kwamen Utrechtse onderzoekers naar buiten met opzienbarend nieuws. Van de E. Coli-bacterie die in de darmen van vele mensen leeft, bestaat een variant die een stofje produceert, genaamd ‘colibactine’. Deze stof brengt schade toe omdat het de dubbele helix van het DNA in de darmcellen in tweeën breekt. De cel probeert deze schade te repareren, maar daarbij gaat het soms niet helemaal goed. Zo’n cel kan vervolgens een kankercel worden, die zich in rap tempo kan opdelen en tot darmkanker kan leiden. Het is dus een gevaarlijke bacterie die, als hij niet in toom wordt gehouden door een grote groep mensvriendelijker bacteriën, grote schade kan toebrengen aan onze gezondheid.

Geen E. Coli bacteriestammen in de probiotica van Vitaminesperpost.nl

Verschillende mediakanalen (onder meer de Volkskrant, DWDD en Foodlog) kopten met de sensatiebeluste tekst dat de potentieel ziekmakende bacteriestam ‘E. coli Nissle 1917’ wordt gebruikt in probioticavoedingssupplementen die gewoon in de handel zijn. Helaas nam de schrijver van het angstaanjagende, ‘bange-lezers-aantrekkende’ artikel in de Volkskrant niet de moeite dit ongemakkelijke gegeven te nuanceren, zodat de lezers zouden weten dat het hier niet om een standaard bacteriestam in probioticasupplementen gaat. 

Voor alle duidelijkheid: binnen de kwaliteitsprobiotica supplementen van Vitaminesperpost.nl is de E. Coli-bacteriestam nooit een onderdeel geweest van de bacteriële samenstelling. Voor deze probiotica-voedingssupplementen wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van bacteriestammen die internationaal een goede reputatie hebben. Bovendien wordt er geavanceerde techniek gehanteerd om de probiotica zo zuiver en veilig mogelijk te produceren.

Een bacteriestam uit eeuwenoude poep

In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was de Duitse arts en professor Alfred Nissle mee naar het front. Veel van de jonge soldaten kregen, met name door de slechte leefomstandigheden, last van allerlei ziektes waaronder besmettelijke diarree. Het viel de professor op dat een van deze jonge mannen hiervoor immuun leek te zijn. Daarom bestudeerde hij de samenstelling van de ontlasting van deze soldaat. Hij isoleerde een bacteriestam die hij Escherichia coli Nissle 1917 noemde. Met behulp van deze E. coli-stam ontwikkelde prof. Nissle een probioticum en introduceerde het in hetzelfde jaar in de medische praktijk. Dit probioticum is sindsdien verkrijgbaar onder de naam Mutaflor® en wordt voornamelijk ingezet bij de bestrijding van diarree.

Buitengewoon positief en hoopgevend

Naast al deze verontrustende informatie over de E. Coli bacterie, zijn de resultaten van de Utrechtse onderzoekers positief en hoopgevend te noemen. Het is technisch en logistiek niet al te ingewikkeld mensen te screenen op de aanwezigheid van deze bacterie. Blijkt dit het geval, dan kan de darmflora worden opgeschoond met behulp van antibiotica. Vervolgens kan er een nieuwe, uitgebalanceerde bacteriële samenstelling worden geinstalleerd door middel van de geïsoleerde darmflora van een gezond persoon. 


Teveel vitamine B12 gevaarlijk?

 • Donderdag 23 januari 2020
 • Geplaatst door redactie vitaminesperpost.nl

Is een teveel aan vitamine B12 gevaarlijk? Op 21 januari 2020 waarschuwen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) “dat een hoge B12 waarde in het bloed gezondheidsrisico’s met zich kan meebrengen.”

B12 in de voedingB12 in de voeding
 

Aanleiding zijn bepaalde resultaten van de Groningse cohortstudie PREVEND waarbij 5571 Nederlanders van middelbare leeftijd zijn onderzocht en gedurende een bepaalde periode zijn gevolgd. De onderzoekers van het UMCG waarschuwen heel specifiek mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen.

‘Wat veel mensen denken’ is een subjectieve aanname

“Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van hoe meer, hoe beter”, zo stelden zij in het artikel, dat zij via de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen naar buiten brachten. (Inmiddels is dit artikel inhoudelijk aangepast). "De gedachte ‘baat het niet dan schaadt het niet’, is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar, stellen de onderzoekers.​" 

Geen oorzakelijk verband dat te veel vitamine B12 gevaarlijk is

Een deel van de mensen die tijdens dit onderzoek stierven, bleek een hogere vitamine B12-status in het bloedplasma te hebben. Na correctie van allerlei andere factoren die te maken zouden kunnen hebben met de voortijdige sterfte van deze deelnemers (zoals roken, leeftijd, BMI, alcoholconsumptie en verschillende ziektes) bleef een verhoogd vitamine B12-plasma in het bloed overeind staan. Er is echter geen oorzakelijk verband gevonden. Wetenschappers hebben binnen dit onderzoek bovendien geen enkel onderzoek gedaan naar mechanismen die mogelijk verband houden met de sterfgevallen en de hogere vitamine B12-waardes in het bloed.

Mensen werden de stuipen op het lijf gejaagd

Het is daarom curieus dat dit bericht zonder nader onderzoek de wereld is in geslingerd. Allerlei mediakanalen gingen met dit ‘nieuws’ aan de haal met koppen als: ‘Eerder dood met meer vitamine B12’ (Telegraaf) of 'Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12' (Sittard-Geleen Nieuws.nl). Mensen die om medische redenen van vitamine B12 gebruikmaken, werden zo de stuipen op het lijf gejaagd. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat het UMCG zich genoodzaakt zag hen via Twitter gerust te stellen: ‘De waarschuwing voor het risico van te hoge B12-waardes en voor overmatig gebruik van supplementen doet niets af aan het feit dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is’.

Het bericht is opmerkelijk omdat mensen al jaren juist worden gewaarschuwd voor te lage vitamine B12-waardes in het bloed.

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine. Het wordt ook wel cobalamine genoemd. Hoewel we in staat zijn een kleine voorraad van 2 milligram in de lever en nog eens 2 milligram elders in het lichaam aan te leggen, kan het lichaam het niet zelf aanmaken. Vitamine B12 moet uit de voeding of uit supplementen worden gehaald. 

Welke factoren kunnen bijdragen aan een hoge vitamine B12-status?

 • Het consumeren van dierlijke voeding

Vitamine B12 kunnen we alleen via voeding van dierlijke oorsprong binnenkrijgen. Daaronder valt vlees, maar ook producten uit de zuivelindustrie. Vegetariërs die wel zuivelproducten eten, zullen niet zo snel een tekort krijgen, maar veganisten, die alleen maar voeding van plantaardige oorsprong eten, kunnen wel weer een tekort oplopen. Het Voedingscentrum raadt veganisten daarom aan om 2,8 microgram B12 per dag bij te slikken. Wellicht kunnen mensen die (te) veel vlees en/of zuivel eten op de één of andere manier een te hoge vitamine B12-spiegel krijgen.

 • Vitamine B12 via supplementen

Het kan zijn dat iemand een hoge vitamine B12-status heeft door suppletie met vitamine B12-supplementen terwijl die persoon gewoon zuivel en vlees eet. De vraag dringt zich dan wel op waarom iemand vitamine B12-supplementen neemt zonder dat daartoe enige aanleiding is.

Kunnen we wel teveel vitamine B12 binnen krijgen?

Het had de onderzoekers/wetenschappers gesierd als ze in het artikel hadden aangegeven hoe de overleden patiënten mogelijk aan een hoge vitamine B12-status in hun bloedplasma kwamen. Nu blijft het een beetje gissen.

Teveel vitamine B12 volgens het Voedingscentrum

Volgens het Voedingscentrum "is de kans op nadelige gevolgen van teveel vitamine B12 heel klein. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij mensen die langdurig teveel vitamine B12 innamen. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet teveel vitamine B12 uit het maag-darmkanaal in het lichaam wordt opgenomen. Daarnaast is er geen aanvaardbare bovengrens opgesteld voor vitamine B12", aldus de website van het Voedingscentrum.

Is vitamine B12 gevaarlijk?

Het is onzinnig om naar aanleiding van ‘de waan van de dag’ meteen in paniekvoetbal te vervallen. Mensen die gezond zijn, op hun leefstijl letten en een gezond voedingspatroon hebben (matig vlees, zuivel en voldoende verse groente en fruit) hoeven in principe niet bang te zijn dat er iets onnatuurlijks is aan hun vitamine B12-status.

Mensen die een voedingspatroon met weinig voeding van dierlijke oorsprong hebben, kunnen in overleg met een deskundige laten onderzoeken of ze een goede vitamine B12-status hebben. Omdat alle B-vitamines intensief met elkaar samenwerken, is het altijd beter losse B-vitamines, zoals bijvoorbeeld vitamine B12, te combineren met een natuurlijk vitamine B-complex. Zo voorkomen we dat de samenwerking tussen de B-vitamines uit balans raakt. Lees hier nog meer aanvullende informatie over vitamine B12.