Vitamine K

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die bekend staat om zijn belangrijke rol bij een goed verloop van de bloedstolling. Vitamine K draagt ook bij aan de instandhouding van normale, sterke botten.

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Vitamine K, een relatief onbekende vitamine 

Wat hebben avocado, boerenkool en kiwi met elkaar gemeen? Ze zijn alledrie eetbaar, lekker en gezond. Maar er is nog een cruciaal gemeenschappelijk element: avocado, kiwi en boerenkool bevatten veel vitamine K. Mogelijk heeft u nog nooit van deze vitamine gehoord en daar hoeft u zich niet voor te schamen. Vitamine K is een relatief onbekende vitamine die nog niet zo lang geleden is ontdekt. Toch krijgt dit ondergeschoven vitaminekindje de laatste jaren steeds meer aandacht van wetenschappers en voedingsdeskundigen. Dit heeft te maken met de vergrijzing: we worden steeds ouder in Nederland en onze lichamelijke behoeften wijzigen naarmate de leeftijd stijgt. Juist hierbij speelt vitamine K een interessante rol.

Vitamine K: waar is het goed voor?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die belangrijk is voor de botaanmaak en het behoud van sterke botten. Iedereen wil graag sterke botten behouden, ook op latere leeftijd, vandaar dat vitamine K supplementen geliefd zijn onder senioren. Daarnaast draagt vitamine K bij aan een normale bloedstolling. 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K

De Gezondheidsraad hanteert de volgende richtlijn (uitgegeven door het Voedingscentrum) voor vitamine K:

"Voor mannen en vrouwen boven de 18 geldt een adequate inname (AI) van 70 mcg per dag. Deze aanbeveling geldt ook voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen". Voor kinderen gelden andere aanbevelingen."

Of het verstandig is om naast de voeding apart vitamine K in te nemen, is afhankelijk van uw voedingspatroon en leefwijze. Een vitamine K supplement mag niet gecombineerd worden met stollingsmedicatie of bloedverdunners. 

Het verschil tussen vitamine K1 en K2 

Vitamine K is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep verbindingen met een kern van de stof menadione. Vitamine K1 (fylochinon) en vitamine K2 (menachinon) zijn de twee belangrijkste varianten. Vitamine K2 is op haar beurt weer in te delen in de elementen MK-4, MK-6, MK-7, MK-8 en MK-9. Vitamine K2 is de meest actieve vorm van vitamine K en wordt bovendien het best door ons lichaam opgenomen.

Vitamine K1 krijgen we onder meer binnen door het eten van groene bladgroenten. Nederlands eten bevat over het algemeen voldoende vitamine K1. Met vitamine K2 ligt dat anders. Zeker in vergelijking met landen als Japan of Frankrijk, is het vitamine K2-gehalte in Nederlands eten beperkt. U krijgt vitamine K2 binnen door het eten van gefermenteerd voedsel en voedsel uit dierlijke bron. Daarnaast is ons lichaam in staat om in de dikke darm zelf vitamine K2 aan te maken. 

Vitamine K en voeding: van komkommer tot boerenkool

Naar schatting bestaat 90% van de vitamine K die wij in Nederland via onze voeding binnenkrijgen uit de K1-variant.  Ongeveer 10% bestaat uit vitamine K2. Hieronder ziet u een overzicht van voedselbronnen die rijk zijn aan vitamine K1 én K2.

Voeding die rijk is aan vitamine K1: appels, plantaardige oliën, boter, avocado, kiwi, groene bladgroente (boerenkool, komkommer, spinazie, broccoli).

Voeding die rijk is aan vitamine K2: schimmelkaas, yoghurt, vlees, eieren, nattō (een traditioneel Japans gefermenteerd gerecht).

Waarom krijgen baby’s extra vitamine K?

Vitamine K is niet alleen essentieel voor senioren, maar ook voor baby's. Kraammoeders krijgen direct na de geboorte ingepeperd hoe belangrijk vitamine K is voor pasgeboren baby’s. Het consultatiebureau schrijft voor dat baby’s tot drie maanden oud elke dag extra vitamine K moeten innemen. Dit heeft te maken met het feit dat vitamine K2 voornamelijk in de dikke darm wordt aangemaakt. Omdat vitamine K een vetoplosbare vitamine is, wordt het in beperkte mate opgeslagen in ons lichaam. Pasgeboren baby’s hebben nog geen vitamine K-voorraadje in hun vet en de darmen hebben ook nog geen tijd gehad om de vitamine aan te maken. Daarom krijgen ouders het advies om pasgeboren baby’s een supplement met vitamine K te geven.

Wat is vitamine K MK7? 

Zoals we eerder vermeldden, kent vitamine K vele vormen. Een relatief onbekende vorm van vitamine K is vitamine K MK7. Deze vorm van vitamine K is afkomstig uit gefermenteerde voeding. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat MK7 de meest effectieve vorm van vitamine K is. MK7 verdwijnt heel langzaam uit het bloed, in tegenstelling tot vitamine K1 en MK4. Om deze reden heeft vitamine K2-MK7 de meeste waarde voor het lichaam. 

Vitamine K-supplementen

Er zijn verschillende vitamine K-supplementen verkrijgbaar: van druppels tot pillen en alles daar tussenin. Bij vitaminesperpost.nl heeft u de keuze uit de volgende vitamine K-supplementen: 

Ook bieden wij een vitamine K-supplement aan in combinatie met vitamine D3, voor een extra krachtig effect. Vitamine D en K vormen samen een gouden huwelijk. Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium en fosfor uit onze voeding en vitamine K zorgt er vervolgens voor dat het calcium op de juiste plekken terecht komt. 

Waarschuwing:
Personen die antistollingsmiddelen gebruiken, dienen eerst te overleggen met hun arts voordat ze vitamine K-supplementen innemen.