Ginseng

De wortel van de ginseng (Chinese of Koreaanse ginseng) wordt al meer dan 2000 jaar in Azië en Noord-Amerika gebruikt vanwege zijn brede toepassing. Inmiddels is ginseng een van de best wetenschappelijke onderzochte kruiden, met name in relatie tot het afweersysteem en de vitaliteit. Bekijk onderstaand de relevante informatie over onze ginsengproducten.

6 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Waarom een ginsengsupplement gebruiken?

Al eeuwenlang worden in Azië en Noord-Amerika verschillende soorten ginseng gebruikt voor diverse toepassingen. Ginseng behoort daardoor tot een van de populairste kruidensupplementen ter wereld. De meest bekendste toepassingen van de ginsengwortel zijn: het helpen bij vermoeidheid*, het ondersteunen van het afweersysteem* en is de plant is goed voor het concentratievermogen*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Welke ginsengsupplementen zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen ginseng: Aziatische of Koreaanse ginseng (Panax ginseng) en de Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius). Studies hebben aangetoond dat de diverse soorten verschillende voordelen hebben. In de traditionele Chinese kruidenkunde wordt Amerikaanse ginseng als minder stimulerend beschouwd dan de Aziatische variant. Hoewel bepaalde kruiden ook ginseng worden genoemd, zoals bijvoorbeeld de Eleutherococcus senticosus of Siberische ginseng, bevatten deze niet het actieve bestanddeel van ginseng: ginsenosides.

Het verschil tussen ginseng uit duurzame teelt en conventionele ginseng

Wij verkopen op dit moment 5 verschillende panax ginseng supplementen. Elk heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. De Panax Ginseng is speciaal gestandaardiseerd op één belangrijke stof, de ginsenosides. Dit is een extract en is voornamelijk gebaseerd op de ginsenosides. Daarnaast kun u bij ons ginseng kopen die afkomstig is uit zes jaar oude, duurzaam geteelde wortels. Deze rode ginseng Natuurlijk is op minimale wijze verwerkt. Hierdoor is het volledige spectrum aan verbindingen van de originele wortel erin aanwezig. Er zijn maar liefst 100 verschillende ginsenosides geïdentificeerd. De meeste bestudeerde ginsenosides zijn: Rb1, Rg1, Rg3, Re, Rd en Rh1.

Wat zijn ginsenosides?

Ginsenosides zijn de componenten in ginseng die de belangrijkste voordelen voor de gezondheid bieden. Meer dan 100 verschillende ginsenosides zijn geïdentificeerd en hun niveaus variëren per wortel. Dit is afhankelijk van factoren zoals de ouderdom van de wortels, het klimaat, de hoogte waarop de plant groeit en de bodemgesteldheid.

Verschillende ginsenosides hebben diverse effecten op het lichaam en sommige lijken zelfs direct tegenovergestelde effecten te hebben. Dit kan verklaren waarom sommige onderzoeken aantonen dat ginseng de bloeddruk kan verlagen, terwijl anderen laten zien dat het juist het tegenovergestelde doet. Onze ginseng uit duurzame teelt bevat het poeder van de wortels in hun meest natuurlijke staat, met minimale verwerking. Verwerking (zoals het produceren van een ginsengextract) verandert de verhouding van alle verschillende ginsenosides.

Witte of rode ginseng?

Rode GinsengOndanks hun naam, lijken witte en rode ginseng qua kleur erg op elkaar. Rode ginseng heeft een herhaald proces van stomen en drogen ondergaan, waardoor het een iets donkerder kleur heeft. Dit werd in de oudheid gedaan om de ginseng te conserveren. De witte ginseng wordt daarentegen eerst geschild en gedroogd om bederf te voorkomen. Terwijl bij rode ginseng de gehele wortel (inclusief de schil) wordt gebruikt. Ook rode ginseng ondergaat het proces van stomen en drogen om bederf te voorkomen.

Uit recente onderzoeken blijkt dat het stomen van rode ginseng leidt tot het verhogen van bepaalde ginsenosides. Hierdoor heeft rode ginseng een hoger gehalte van bepaalde ginsenosides, maar juist weer een lager gehalte van andere ginsenosides (volgt u het nog?). Wetenschappers weten nog niet precies welke ginsenosides verantwoordelijk zijn voor welke gezondheidseffecten. Over het algemeen echter vinden mensen rode ginseng ‘verwarmend’ of energiek, terwijl witte ginseng wordt beschouwd als ‘koelend’ of kalmerend.