Carnitine

L-carnitine is een semi-essentieel aminozuur, wat wil zeggen dat het lichaam dit deels zelf kan aanmaken, maar ook een deel vanuit onze voeding nodig is om in de behoefte te voorzien. Ontdek hieronder wat carnitine is en wat dit supplement voor u kan betekenen. 

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is carnitine?

Carnitine is een semi-essentieel aminozuur. Semi-essentieel betekent dat het lichaam de voedingsstof deels zelf kan aanmaken. Ook dienen we een deel uit voeding of supplementen te halen. Aminozuren zijn verschillende organische verbindingen. Alle aminozuren samen vormen eiwitten in ons lichaam. Ons lichaam vormt met behulp van vitamine B3, vitamine B6 (P-5-P), vitamine C en ijzer zelf carnitine uit de aminozuren L-lysine en L-methionine. L-lysine is voor mens en dier een essentieel aminozuur. Het lichaam maakt deze stof namelijk niet zelf aan. De omzetting naar carnitine gebeurt voornamelijk in de lever en in de nieren. Van hieruit wordt dit aminozuur via de bloedbaan verder door het lichaam verspreid. 

Effectieve supplementencombinaties

Carnitine is prima met onze supplementen Vetverbrander Plus of Energie Formule te combineren. Ook is carnitine goed met onze andere sportvriendelijke supplementen te combineren: TheaCrine, BCAA, DMG en bèta-alanine. Carnitine heeft grote verwantschap met de B-vitamines. De reden hiervoor is dat carnitine opvallende gelijkenissen kent met het werkingsprincipe van B-vitamines.

Waar zit carnitine in?

Goede bronnen van carnitine zijn biologisch rundvlees en gevogelte, lijngevangen vis en gefermenteerde zuivel (kwark, yoghurt, skyr). In plantaardige voeding is de hoeveelheid carnitine duidelijk lager. Vegetariërs en veganisten lopen daarom het risico dat ze te weinig carnitine in het lichaam hebben. De beste plantaardige bronnen van carnitine zijn volkoren tarweproducten, asperges en avocado’s.

Ons lichaam kan carnitine voor een deel uit L-lysine en L-methionine aanmaken. L-lysine is vooral in biologisch vlees en gevogelte aanwezig. Ook in lijngevangen vis treffen we het aan. In mindere mate komt dit aminozuur in eieren, peulvruchten en gefermenteerde zuivelproducten voor. L-methionine treffen we in meer levensmiddelen aan. Zo zijn biologisch vlees, lijngevangen vis (met name zalm), eieren, garnalen, volkorenbrood, zilvervliesrijst, broccoli, groene erwten, spruitjes en spinazie gezonde bronnen van L-methionine.

Welke supplementen met carnitine kunt u bij vitaminesperpost.nl kopen?

Vitaminesperpost.nl heeft vier carnitinesupplementen in het assortiment:

  • L-Carnitine
  • Acetyl L-Carnitine
  • GPLC Carnitine
  • Carnitine Compleet

Wat is L-carnitine (levocarnitine)?

In het vegan L-carnitinesupplement dat u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zit carnitinetartraat. Dit is L-carnitine die aan tartraatzuur is gebonden. Hierdoor wordt de L-carnitine sneller dan andere L-carnitinesupplementen opgenomen. Door deze snelle opname is deze vorm uitermate geschikt voor sporters. 

Wat zijn de eigenschappen van acetyl L-carnitine?

Vegan Acetyl L-carnitine (ALC of ALCAR) is eveneens L-carnitine maar dan aan een acetylgroep gebonden. Acetylgroepen hebben alles te maken met methylering en worden snel in het lichaam opgenomen. Middels methylering (methylatie) reageert ons lichaam op veranderende omstandigheden of gebeurtenissen. Methylering is een van de meest essentiële processen in ons lichaam. 

Acetyl L-carnitine staat bekend als de hersenvariant van L-carnitine, omdat acetyl L-carnitine efficiënt door de hersenen wordt opgenomen. Hierdoor ontstaat een interactie met ons centrale zenuwstelsel en daarmee met onze zenuwen. Met de aanwezige acetylgroep wordt een belangrijk onderdeel van een zenuw gemaakt: de overdrachtsstof acetylcholine. Om deze reden is acetyl L-carnitine een effectief voedingssupplement voor lichaam én geest.

Welke kenmerken heeft GPLC carnitine?

Tot slot hebben wij vegan GPLC carnitine (Glycine Propionyl-L-Carnitine) te koop. Deze vorm is gebonden aan glycine. Dit aminozuur zorgt voor een goede opname van carnitine. Zo staat deze vorm garant voor een snellere brandstofaanmaak voor de lichaamseigen energiefabriekjes. Goed functionerende energiefabriekjes zorgen ervoor dat de doorbloeding van het lichaam goed verloopt.

Welke carnitine voor wat?

Onze carnitinesupplementen zijn zowel voor sporters als niet-sporters belangrijk. De verschillende vormen en toepassingen op een rij:

L-Carnitine Sport*    
Acetyl L-Carnitine   Hersenen  
GPLC Carnitine     Doorbloeding
Carnitine Compleet Sport* Hersenen Doorbloeding

*Vaak ingenomen door duursporters zoals hardlopers en mensen die sporten met als doel om vet te verbranden (bijvoorbeeld om af te vallen).

Carnitine Compleet

Wilt u alle voordelen van de verschillende carnitinevormen in één supplement? Dan is Carnitine Compleet echt iets voor u! Dit is hét combinatiesupplement van vitaminesperpost.nl waarin alle drie genoemde vormen van carnitine geconcentreerd zijn samengebracht.

Wanneer carnitine innemen?

Al onze carnitinesupplementen kunnen het best op een nuchtere maag of tussen de maaltijden door worden ingenomen. Dit heeft alles met de opname van aminozuren te maken. Aminozuren kunnen hun optimale effect in ons lichaam immers pas bewerkstelligen als ze geen concurrentie van andere aminozuren hebben. Er kan immers maar een beperkte hoeveelheid aminozuren door het bloed aan de hersenen worden afgegeven. Bij passage van de barrière tussen het bloed en onze hersenen kunnen aminozuren met elkaar concurreren. Voor een maximaal effect moet de concurrentie van andere aminozuren worden beperkt. Omdat de meeste maaltijden eiwitten bevatten en daarmee ook aminozuren, vindt er per definitie dus altijd concurrentie plaats. Als u carnitine bij een maaltijd in zou nemen, zou een te gering deel van de ingenomen carnitine de hersenen bereiken.

Sporters hebben eveneens baat bij het nemen van aminozuren op een lege maag. Dit hangt samen met het effect op de spieren. Vanwege de invloed op de energiehuishouding kunnen onze carnitinesupplementen beter niet ’s avonds worden ingenomen.

Is carnitine vegan?

Voor met name vegetariërs en veganisten is het lastiger om voldoende carnitine binnen te krijgen. Te weinig carnitine in het lichaam is voor hen dan ook een risico. Een vegan carnitine-supplement kan voor hen de oplossing zijn. Alle carnitinesupplementen van vitaminesperpost.nl zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Ze zijn middels een gepatenteerd productieproces in een laboratorium natuuridentiek vervaardigd.

Onze carnitinesupplementen komen gegarandeerd uit niet-dierlijke bron. Ze bevatten geen dierlijke bijproducten. Onze vegan carnitinecapsules zijn samengesteld met dezelfde vorm van L-carnitine die in de natuur wordt gevonden, zonder detecteerbare niveaus van synthetische slecht opneembare D-carnitine.

Carnitine kopen?

Als u carnitine wilt kopen, dient u verschillende zaken in de gaten houden:

  • Is de leverancier betrouwbaar?
  • Werkt de leverancier volgens vastgestelde kwaliteitsnormen?
  • Welke dosering heb ik nodig?

Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij alleen carnitinesupplementen van een betrouwbare, internationale leverancier. De capsules zijn in Nederland volgens strenge IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Bovendien profiteert u bij vitaminesperpost.nl altijd van de volgende voordelen:

  • 30% korting bij het kopen van 4 verpakkingen
  • Snel + gratis bezorgd binnen heel Nederland
  • Pakket past door de standaard brievenbus

Vragen of advies?

Heeft u vragen of bent u op zoek naar advies over welke vorm van carnitine geschikt is voor u? Bel ons gerust op voor een vrijblijvend en persoonlijk advies. Onze vriendelijke vitamine-experts staan u graag te woord tijdens kantooruren. U kunt hen bereiken via onze contactpagina of via telefoonnummer: +31 (0)75 612 12 47 (lokaal tarief).