Enzymen

Enzymen zijn specifieke, natuurlijke eiwitten die helpen om ons voedsel af te breken. Enzymen ‘knippen’ als het ware voedingsstoffen op in kleinere stukjes. Ons lichaam kent tal van enzymen maar de belangrijkste zijn betrokken bij de splitsing van koolhydraten, vetten en eiwitten. Zo kennen we lipase, protease, amylase, lactase papaïne, bromelaïne, serrapeptase en actinidine. 

14 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat zijn enzymen? 

Ezymen zijn kleine eiwitdeeltjes die een bepaalde biochemische reactie in ons lijf versnellen: een soort katalysator. Voedingssupplementen met enzymen kunnen bij dit proces ondersteuning bieden. In het menselijk lichaam vinden constant ontelbaar veel processen plaats. Om deze ‘fabriek’ aan het werk te houden, zijn allerlei hulpstoffen nodig. De biochemische omzetting in het lichaam wordt in de regel volbracht door het middel. Enkele verteringsprocessen kunnen zonder het middel plaatsvinden. Dat gebeurt dan wel in een lager tempo dan met enzymen. Ze spelen een belangrijke rol in ons spijsverteringsstelsel. Enzymen helpen ook bij ons stofwisselingsproces. Hoe gaan ze precies te werk? En waarin kunnen supplementen u ondersteunen?

Enzymen helpen bij de afbraak van voedingsstoffen

Enzymen zijn proteïnen. Ze worden door de cellen in het lichaam aangemaakt. Ze bezitten de kracht om zich aan andere elementen te binden. Zo kunnen verteringsenzymen zich binden aan voedingsstoffen en die zelfs van het voedsel afscheiden. Bijvoorbeeld: zetmeel bestaat uit vele glucosemoleculen. Dat wordt eerst afgebroken door het enzym amylase in de mond. Het product dat overblijft, is dextrine. Dit wordt verder afgebroken naar maltose dat twee glucosemoleculen bevat. Uiteindelijk wordt dit weer afgebroken tot glucose. Zo wordt het zetmeel volledig afgebroken. De vrijgekomen glucosemoleculen worden geheel via de darmwand in het bloed opgenomen. Er zijn verschillende enzymen in het verteringssysteem die verschillende voedingsstoffen afbreken op eenzelfde wijze. Elk enzym heeft maar één specifieke specialisatie.

Co-factoren: 'hulpjes' van enzymen

Naast het feit dat enzymen voedingsstoffen afbreken, zijn ze bij nog veel meer biochemische processen betrokken, vaak in samenwerking met een zogenaamde 'co-factor'. Voorbeelden van enzymatische co-factoren zijn seleniumzink, koper, mangaan en ijzer. Gevarieerde voeding met voldoende vitamines en mineralen is daarom belangrijk om een optimale werking van enzymen in het lichaam te garanderen. 

Nodig voor elk proces in het lichaam

Enzymen zijn belangrijke werkers in ons lichaam, want er is geen proces in ons lichaam dat zonder kan. Ons spijsverteringssysteem, immuunsysteem, bloedsomloop, lever, nieren, milt en pancreas en ook ons vermogen om te zien, voelen, denken en ademen, dus eigenlijk elke cel in ons lichaam, is afhankelijk van enzymen. Iedere enzym heeft een specifieke temperatuur en een bepaalde zuurgraad nodig om werkzaam te kunnen zijn. Bij een normale lichaamstemperatuur werken deze enzymen het beste. Bij 100 °C zijn de meeste enzymen hun werkzame vermogen kwijt.

Enzymen worden in ons lichaam aangemaakt. Maar ze kunnen ook worden gewonnen uit planten en uit dierlijke cellen en vervolgens in supplementen worden verwerkt. Zo bevat ananas bromelaïne en de papaja papaïne, beide enzymen hebben eiwitsplitsende eigenschappen. Een ander enzym afkomstig uit kiwi's is actinidine.

Wat doen enzymen?

Enzymen worden vooral in rauwkost aangetroffen. Sowieso bezitten alle rauwe levensmiddelen enzymactiviteit. In groene bananen bijvoorbeeld treffen we amylase aan. Dit is een enzym dat zetmeel in glucose afbreekt. Als de banaan rijpt, wordt de amylase omgezet in suiker. Kiwi’s bevatten actinidine. Deze stof breekt het eiwit in gelatine af en houdt het opstijven tegen. Hierdoor is het niet mogelijk om een kwarktaart te maken met verse ananas of verse kiwi’s. Omdat we tegenwoordig vooral verhit voedsel eten, bevat onze voeding minder actieve enzymen. Het lichaam heeft enzymen voor de spijsvertering nodig, ook via de voeding.

Gezondheid begint altijd bij gezonde voeding. Een gezonde levensstijl met goed voedsel en genoeg beweging ondersteunt het verteringstraject van onze voeding.  

Enzymen Complex

U kunt voedingssupplementen kopen met een enkelvoudig enzym zoals papaïne of bromelaïne of een supplement met meerdere enzymen. Sommige enzymen breken vetten af, andere eiwitten en weer andere verteren koolhydraten. Enzymen Complex bevat vijf enzymen: amylase, protease en lipase. Deze dragen bij aan de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten. Enzymen Complex voegt extra verteringsenzymen toe aan uw voedingspatroon.

Bij Vitaminesperpost.nl kunt u meerdere varianten kopen. Als u op zoek bent naar vegetarische enzymen raden wij u ons Enzymen Complex met 100 capsules aan of Plant Enzymen. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor Enzymen Complex Forte. Voor alle soorten supplementen kunt u terecht bij Vitaminesperpost.nl!

Waarom onze enzymproducten kopen?

Supplementen met enzymen koopt u eenvoudig online in de webshop van vitaminesperpost.nl. Ze spelen een belangrijke rol bij onze gezondheid. Als u het idee heeft dat u via natuurlijke weg mogelijk te weinig enzymen binnenkrijgt, kan een supplement uitkomst bieden. Onze klanten zijn over het algemeen uiterst tevreden over de kwaliteit van onze enzymen en de betreffende supplementen. Dit blijkt onder andere uit de 9+-recensies op de onafhankelijke recensiewebsite TrustPilot. Daarnaast profiteert u bij vitaminesperpost.nl altijd van gratis verzending.