Rhodiola

Rhodiola wordt al duizenden jaren in de Europese en Aziatische kruidenkunde toegepast. Rhodiola is een kruid dat zijn functie kan aanpassen naar de behoefte van het lichaam. Rhodiola is van dit type kruiden het kruid met de breedste toepassing. Bekijk hieronder meer  informatie over rhodiola en onze supplementen met rhodiola.

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is rhodiola?

Rhodiola (Rhodiola rosea), ook bekend als ‘rozewortel’, ‘gouden wortel’ of ‘Arctische wortel’, is een vetplant die in de koude gebieden van Europa, Azië en Noord-Amerika groeit. Deze plant wordt al eeuwenlang in de traditionele gezondheidsleer gebruikt, vooral in Scandinavische landen, Rusland en China. De wortel geeft een typische rozengeur af. Dit verklaart de bijnaam ‘rozewortel’. De wortel en wortelstok van de plant bevatten zo’n 140 bioactieve stoffen, waarvan rosavine, salidroside en flavonoïden de bekendste zijn. 

In Scandinavië gebruikten de Vikingen de plant als steuntje in de rug tijdens hun veroveringstochten. Sinds oude tijden werd de plant door Chinese keizers en atleten gebruikt om bij te dragen aan de fysieke prestaties. In de Ayurveda (Indiase gezondheidsleer) staat rhodiola bekend als het heiligste kruid ter wereld. Het wordt daar veel bij meditaties toegepast.

Is rhodiola veilig?

Rhodiola is veilig te gebruiken. Dit blijkt uit de wetenschappelijke literatuur. Deze stelt dat rhodiola tot 12 weken aaneengesloten gebruik veilig is. Veel gebruikers slikken dit voedingssupplement langer dan deze periode. Deze toepassing is niet wetenschappelijk onderbouwd. Tegelijk is er geen wetenschappelijke studie die dit gebruik afraadt. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat het verstandig is om het aaneengesloten gebruik van rhodiola na maximaal 12 weken even te onderbreken. Luisteren naar de signalen van het eigen lichaam is uiteraard ook een belangrijk uitgangspunt.

Wat is de juiste dosering van rhodiola?

De juiste dosering van rhodiola verschilt van persoon tot persoon. Veel mensen gebruiken rhodiola in een dosering tussen de 100 mg en 500 mg per dag. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat de maximale veilige dagdosering van rhodiola (de veilige bovengrens) 1500 mg is. Rhodiola-extract is een veilig supplement, zonder betekenisvolle neveneffecten in een dosering tot 1500 mg per dag.

Wat doet rhodiola?

De werking van rhodiola is dat het helpt om lichaam en geest aan extreme situaties aan te passen. Het kruid past zich aan de huidige behoefte van uw lichaam aan. Terug in balans komen, is de kernwaarde van rhodiola. Rhodiola is hierbinnen het kruid met de breedste toepassing. Rhodiola rosea is bij uitstek geschikt voor de overbelaste, westerse mens.

Waar is rhodiola goed voor?

Rhodiola kan het lichaam helpen bij verschillende vormen van stress. Het wordt vaak als een natuurlijk supplement gebruikt om de algehele gezondheid en het welzijn te ondersteunen. Rhodiola heeft de volgende werkingen:

 • Goed voor de bloeddruk*
 • Ondersteunt de gezondheid van hart en bloedvaten*
 • Gunstig voor een goede geestelijke balans*
 • Goed voor cognitieve functies zoals leren, het geheugen en het concentratievermogen*
 • Helpt bij vermoeidheid*
 • Draagt bij aan de fysieke prestaties en het uithoudingsvermogen*
 • Bij ups en downs*
 • Bij stress*
 • Helpt om lekker te slapen*
 • Bij onrust en bij vermoeidheid*
 • Opbeurend*
 • Antioxidant: ter bescherming van gezonde cellen en weefsels*
 • Helpt de spijsvertering*

Welke rhodiolasupplementen kunt u bij vitaminesperpost.nl kopen?

Vitaminesperpost.nl heeft de volgende vegan rhodiolasupplementen in het assortiment:

 • Rhodiola 250 mg
 • Rhodiola 500 mg
 • Super Rhodiola
 • Rhodiola Premium

Wat is Rhodiola 250 mg?

Rhodiola 250 mg is het mooie onderhoudssupplement dat u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen. Deze vegetarische capsules zijn gestandaardiseerd op 3% rosavine en 1% salidroside. Dit is de natuurlijke verhouding zoals die ook in de plant voorkomt.

Wat is Rhodiola 500 mg?

Ook Rhodiola 500 mg is een voedingssupplement dat is gestandaardiseerd op 3% rosavine en 1% salidroside. Standaardisatie houdt in dat wij kunnen garanderen dat iedere capsule dezelfde hoeveelheid werkzame stof bevat, ondanks dat deze stoffen niet in gelijke delen in de plant aanwezig zijn.

Wat is Super Rhodiola?

In onze vegetarische Super Rhodiola hebben wij voor u een sterker rhodiola-extract toegepast. Dit geconcentreerde rhodiolasupplement is gestandaardiseerd op 5% rosavine en 2% salidroside. Evenals bovenstaande producten is dit supplement prima te gebruiken door vegetariërs.

Wat is Rhodiola Premium?

Rhodiola Premium is ons hoogwaardige combinatiesupplement. Deze unieke formule bevat naast rhodiola ook ashwagandha, saffraan en L-theanine. Deze inhoudsstoffen werken goed samen met rhodiola. Naast rhodiola zijn ook ashwagandha en saffraan gunstig voor een goede geestelijke balans* en goed bij stresssituaties*. Dit supplement wordt compleet gemaakt met L-theanine en zwarte peperextract (BioPerine®). Zwarte peperextract optimaliseert de opname van de inhoudsstoffen van dit vegetarische supplement.

Welke rhodiola is het beste?

Er zijn verschillende soorten rhodiola op de markt, zoals Rhodiola rosea en Rhodiola crenulata. Rhodiola rosea is de meest bestudeerde soort en wordt het meest in supplementen toegepast. Het is raadzaam om kwalitatief hoogwaardige producten van gerenommeerde fabrikanten te kiezen. Zoals u van vitaminesperpost.nl mag verwachten, behoren onze rhodiolasupplementen hiertoe. Ze kennen strenge kwaliteitseisen.

Wanneer rhodiola innemen?

Omdat rhodiola-extract bijdraagt aan de fysieke prestaties en het uithoudingsvermogen, kan het kruid beter niet ’s avonds worden ingenomen. Beter is tijdens het ontbijt of de lunch. Bij een hoge dosis (vanaf circa 1000 tot 1500 mg per dag) kan rhodiola namelijk het slapen of het reguleren van de geestelijke energie bemoeilijken.

Waarmee is rhodiola goed te combineren?

Rhodiola rosea is goed met passiebloem (passiflora incarnata L.) en saffraan (crocus sativus L.) te combineren. Veel mensen combineren rhodiola (ook) met ashwagandha. Ondanks de gelijkende eigenschappen van beide kruiden raden wij gebruik van deze combinatie in hoge doseringen af. Dit heeft ermee te maken dat mensen die goed op rhodiola reageren dit vaak minder goed doen op ashwagandha en vice versa. Doorgaans reageren jonge vrouwen beter op rhodiola. Mannen en oudere vrouwen reageren doorgaans beter op ashwagandha.

Rhodiola bij zwangerschap?

Er is onvoldoende betrouwbare informatie om te weten of rhodiola veilig is om tijdens zwangerschap of borstvoeding te gebruiken. Tenzij expliciet anders door een gezondheidsprofessional geadviseerd, is ons advies is om aan de veilige kant te blijven en zo inname van rhodiola tijdens zwangerschap en borstvoeding te vermijden.

Rhodiola voor het slapen?

Rhodiola staat erom bekend bij te dragen aan de fysieke prestaties en het uithoudingsvermogen. Hierdoor is het veel gebruikte kruid ook goed voor het concentratievermogen. Zodoende is het niet ideaal om rhodiola vlak voor het slapengaan in te nemen. Het vermijden van rhodiola in de avonduren is zodoende raadzaam.

Rhodiola versus 5-HTP?

Rhodiola en 5-HTP zijn beide supplementen die gunstig zijn voor een goede geestelijke balans. Sommige mensen combineren daarom de inname van deze supplementen. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat beide stoffen elkaar niet tegenwerken (geen contra-indicatie). Toch is voorzichtigheid geboden bij gezamenlijke inname. Beide stoffen hebben immers invloed op de overdrachtsstof serotonine. Het is mogelijk dat het gelijktijdig gebruik van rhodiola en 5-HTP leidt tot een teveel aan serotonine. Dit is niet gezond voor uw lichaam. Als beide stoffen gezamenlijk worden ingenomen, is het verstandig om rhodiola ‘s ochtends in te nemen en 5-HTP ‘s avonds.

Rhodiola met sint-janskruid?

Het wordt over het algemeen afgeraden om rhodiola gelijktijdig met sint-janskruid te gebruiken. Dit omdat beide kruiden invloed hebben op onze overdrachtsstoffen (neurotransmitters) in de hersenen. 

Is rhodiola beter dan ashwagandha?

Rhodiola en ashwagandha zijn beide kruiden met vergelijkbare potentiële voordelen. Ze werken echter op verschillende manieren. De keuze tussen rhodiola en ashwagandha hangt af van individuele behoeften en voorkeuren. Doorgaans reageren jonge vrouwen beter op rhodiola. Mannen en oudere vrouwen reageren doorgaans beter op ashwagandha.

Rhodiola met valeriaan?

Rhodiola en valeriaan zijn allebei natuurlijke supplementen die kunnen helpen bij stress, onrust en vermoeidheid. Er zijn echter geen specifieke studies die de effecten van het gecombineerde gebruik van rhodiola en valeriaan hebben onderzocht. Uit gebruikerservaringen maken wij op dat lang niet iedereen goed reageert op de combinatie.

Waarom rhodiolacapsules kopen bij vitaminesperpost.nl?

Alle rhodiolacapsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zijn plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs. Al onze supplementen met rhodiola zijn volgens strenge IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Bovendien profiteert u bij ons altijd van de volgende voordelen:

 • 30% Korting bij het kopen van 4 verpakkingen
 • Snel + gratis bezorgd binnen Nederland
 • Pakket past door de standaard brievenbus

Vragen of advies?

Heeft u vragen of bent u op zoek naar advies over welke rhodiola geschikt is voor u? Bel ons gerust op voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Onze vriendelijke vitamine-experts staan u graag te woord tijdens kantooruren. U kunt hen bereiken via onze contactpagina of via telefoonnummer: +31 (0)75 612 12 47 (lokaal tarief).

Meer informatie over rhodiola?

Wilt u meer informatie over rhodiola of over onze rhodiolasupplementen? Lees er alles over in onze blogs:

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.