Calcium

Calcium, ook wel bekend als kalk, is een essentieel mineraal dat ons lichaam hard nodig heeft. Calcium geeft stevigheid aan onze botten en tanden, draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en helpt energie vrij te maken uit voeding. Lees hieronder meer informatie over calcium en onze calciumsupplementen.

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is calcium?

Calcium, oftewel kalk, is een belangrijk mineraal. Vrijwel alle calcium bevindt zich in de botten en tanden. Anders dan velen denken, hebben witte plekjes op de nagels en afbrokkelende nagels niets met te weinig calcium te maken. 

Welke voeding bevat veel calcium?

Calcium zit niet alleen in koemelk(producten). Het is een mineraal dat door planten uit de grond wordt opgenomen. Dieren verkrijgen calcium door die planten te eten, waardoor het ook in hun melk belandt. Daarnaast is het in de melkveewereld gebruikelijk om dieren extra calcium te geven. Plantaardige bronnen van calcium zijn volkorenbrood, donkergroene bladgroente, ongebrande noten, peulvruchten en aardappelen. 

Wordt alle calcium uit voeding opgenomen?

Nee, gemiddeld wordt slechts 30% van het calcium uit onze voeding opgenomen. Hoe ouder we worden, hoe slechter deze opname. Ook hormonale veranderingen bij vrouwen tijdens en na de overgang werken de calciumopname tegen.

Welke voeding kan de opname van calcium tegenwerken?

Calcium uit plantaardige bron wordt minder goed opgenomen dan die uit dierlijke bron. Bij spinazie en rabarber bijvoorbeeld wordt de opname geremd door het hoge oxalaatgehalte. Ook fytinezuur werkt de opname van calcium tegen. Fytinezuur zit vooral in granen. Tot slot verhogen zout, alcohol en cafeïne de uitscheiding van calcium, wat ook het calciumniveau (verder) onder druk zet.

Wat beïnvloedt de opname van calcium?

Vitamine D beïnvloedt sterk de opname van calcium. Deze vitamine verhoogt de calciumopname in de botten en vermindert de uitscheiding van calcium via de nieren. Het is verstandig om naast voldoende vitamine D ook voldoende vitamine K in te nemen. Vitamine K helpt bij de opname van calcium in de botten en zorgt zo voor het behoud van sterke botten. Ook mineralen als zink, magnesium, mangaan en fosfor zijn van belang voor de samenstelling van de botten. Tot slot is beweging belangrijk voor de opname van het calcium. Hoe meer u beweegt, hoe beter calcium wordt opgenomen.

Hoeveel calcium moet ik binnenkrijgen?

De Gezondheidsraad stelt dat mannen tussen de 29 en 69 jaar en vrouwen tussen de 25 en 50 jaar gemiddeld 950 mg calcium per dag nodig hebben. Voor jongeren en senioren ligt deze hoeveelheid hoger. 

Kenmerken en waar is calcium goed voor?

 • Calcium speelt een rol bij de botaanmaak en draagt zo bij aan de instandhouding van sterke botten

 • Calcium is belangrijk voor sterke tanden en voor behoud van een sterk gebit

 • Calcium is van belang voor de opbouw van sterke botten en het skelet van kinderen

 • Calcium is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen

 • Calcium is goed voor het celdelingsproces en draagt bij aan het proces van celvernieuwing

 • Calcium draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling

 • Calcium is goed voor het zenuwstelsel

 • Calcium bevordert de energiestofwisseling en activeert zo de natuurlijke energie in het lichaam

 • Calcium is goed voor de spieren en heeft een gunstige invloed op de hartspier

 • Calcium ondersteunt de spijsvertering

Waarom geeft een bloedtest geen juiste informatie over de hoeveelheid calcium in het lichaam?

Als er te weinig calcium binnenkomt (door voeding en/of suppletie), onttrekt het lichaam calcium aan de botten. Het lichaam zorgt er immers voor dat de hoeveelheid calcium in het bloed altijd stabiel blijft. Een bloedtest geeft zodoende geen betrouwbaar beeld van een mogelijk ontoereikend calciumniveau in het lichaam.

Effectieve supplementencombinaties

Veel mensen die extra calcium (gaan) slikken, hebben ook baat bij extra magnesium en vitamine D. Er bestaat namelijk een belangrijke balans tussen calcium en magnesium. Ze hebben elkaar in de juiste verhouding nodig om goed te kunnen werken. Vandaar dat al onze calciumsupplementen ook magnesium bevatten.

Kan ik ook te veel calcium binnenkrijgen?

Jazeker, u kunt ook te veel calcium binnenkrijgen. Te veel calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Dit kan ervoor zorgen dat er te weinig van deze mineralen in uw lichaam aanwezig zijn. Ook is er risico op reacties van de nieren, met mogelijk negatieve effecten tot gevolg. Tot slot kan de botaanmaak en de instandhouding van sterke botten door te veel calciuminname worden ondermijnd. De aanvaardbare bovengrens van calcium uit alle bronnen (supplementen en voeding) is voor volwassenen vastgesteld op 2,5 gram per dag.

Welk calciumproduct kunt u bij vitaminesperpost.nl kopen?

Waarom zou ik calciumsupplementen slikken?

De calciumvorm in dierlijke zuivelproducten is meestal calciumfosfaat. Deze vorm wordt goed door de darm opgenomen. Helaas bevat (koe)melk ook stoffen die niet goed zijn voor de darmen. Deze stoffen kunnen darmreacties geven. Daarnaast bevat (koe)melk lactose en caseïne. Dit zijn stoffen die een intolerantie- of overgevoeligheidsreactie kunnen geven. Ook bevat koemelk grote hoeveelheden hormoonachtige stoffen, wat kan leiden tot hormonale (huid)reacties. Tot slot zijn veel koemelkproducten gecombineerd met toegevoegd suiker (ijs, vla, chocomousse, vruchtenyoghurt, etc.). Inname van grote hoeveelheden toegevoegde suikers komt de gezondheid uiteraard ook niet ten goede.

Om al deze redenen raden wij consumptie van grote hoeveelheden koemelk af, ondanks de aanwezigheid van een goed opneembare calciumvorm in dit koemelk. In onze calciumsupplementen zit calciumcitraat of zelfs het optimum calciumbisglycinaat. Deze vormen van calcium neemt de darm beter op dan de genoemde vorm uit koemelk.

Waarom calciumcapsules en -tabletten kopen bij vitaminesperpost.nl?

Alle calciumcapsules en -tabletten die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zijn plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs. Al onze supplementen met calcium zijn volgens de strenge IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

Bovendien profiteert u altijd van de volgende voordelen:

 • 30% Korting bij het kopen van 4 verpakkingen
 • Snel + gratis bezorgd binnen Nederland
 • Pakket past door de standaard brievenbus

Vragen of advies?

Pak dan uw telefoon en bel ons vrijblijvend voor persoonlijk advies. Onze vriendelijke vitamine-experts staan u graag te woord. U kunt hen bereiken via onze contactpagina of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).