Theanine

Theanine is een aminozuur dat voorkomt inde bladeren van groene en zwarte thee. Dit aminozuur heeft unieke eigenschappen en wordt snel door het lichaam opgenomen. Lees hieronder wat theanine is en wat dit supplement voor u kan betekenen.

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is L-theanine?

L-theanine is een wateroplosbaar aminozuur. Theanine wordt ook wel γ-glutamylethylamide of 5-N-ethylglutamine genoemd. Het wordt gevonden in de bladeren van de groene theeplant (Camellia sinensis). L-theanine is verantwoordelijk voor de karakteristieke 'exotische' smaak van groene thee. Gedroogde groene thee bevat ongeveer 1 tot 2% theanine. Theanine is een bijzonder aminozuur.

L-theanine is een onderdeel van groene thee. Theaninesupplementen dienen echter niet met groene thee-capsules te worden verward.

Effectieve supplementencombinaties

L-theaninecapsules zijn prima te combineren met supplementen met omega 3-vetzuren (visolie). L-theanine is nog effectiever in combinatie met magnesium en GABA.

L-theanine in thee

L-theanine is een natuurlijk aminozuur. Het komt voornamelijk voor in de bladeren van de Camellia sinensis, oftewel de groene theeplant. Er zitten verschillende aminozuren in theebladeren. We kennen in totaal 26 aminozuren, waaronder L-theanine, asparaginezuur en arginine. L-theanine is wateroplosbaar. Het wordt na consumptie in de dunne darm opgenomen. Vervolgens komt L-Theanine in de hersenen terecht. De structuur van L-theanine lijkt op glutamine. Dit is een belangrijke ‘boodschapperstof’ in onze hersenen. Na opname wordt theanine afgebroken. Dit leidt in aantal stappen tot de aanmaak van de antioxidant glutathion (GSH).

Thee bevat 1% tot 3% theanine. Dit kan tot 60 mg per kopje van 200 ml zijn, maar ligt meestal tussen 4,5 mg en 24,5 mg. Theanine komt ook voor in sommige paddenstoelen.

LT4 theanine - ontspannend, rustgevend en goed voor de gemoedstoestand.

LT4 theanine bevat naast L-theanine blauw glidkruid. Blauw glidkruid wordt gebruikt om te helpen ontspannen*. Daarnaast zijn ashwagandha en citroenmelisse toegevoegd omdat ze rustgevend zijn* en goed voor de gemoedstoestand.*

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Verschil theanine, theïne en cafeïne

L-theanine is het aminozuur dat voornamelijk wordt gewonnen uit theebladeren. L-theanine zit meer in groene thee dan in zwarte thee. Theïne is dezelfde stof als cafeïne, al wordt het effect van cafeïne veel zwaarder ervaren. Cafeïne kan in grote hoeveelheden een onaangename werking hebben op het lichaam. Dit komt door de manier waarop de stof functioneert. Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in frisdranken, energiedrankjes en in chocolade. De mantelstoffen die cafeïne omgeven, zijn erg klein waardoor u de typische 'cafeïnekick' al binnen enkele minuten voelt. De mantelstoffen van theïne daarentegen zijn veel groter waardoor het opnameproces veel langzamer verloopt. De stof is pas een uur na consumptie aanwezig in het bloed en wordt geleidelijk afgegeven gedurende een periode van 6 tot 8 uur. Theïne is zodoende langzamer en zachter dan cafeïne.

Soorten theanine

Onze drie L-theanineproducten hebben een plantaardige capsule en zijn dus geschikt voor vegetariërs. L-theanine 100 mg en 300 mg zijn ook geschikt voor veganisten. Al onze theaninesupplementen zijn volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

L-theanine kopen?

Als u L-theanine wilt kopen, dient u verschillende zaken in de gaten houden:

  • Is de leverancier betrouwbaar?
  • Werkt de leverancier volgens vastgestelde kwaliteitsnormen?
  • Welke dosering heb ik nodig?

Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij alleen L-theanine supplementen van betrouwbare, internationale leveranciers die volgens de strenge kwaliteitsnormen van de GMP werken. U kunt bij ons terecht voor L-theanine-capsules met een hoge dosering of minder hoge dosering.