Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine, van groot belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Het ondersteunt ons immuunsysteem en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. Onder de productfoto's vindt u meer informatie over de vitamine D-supplementen die bij ons kunt kopen. 

12 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Het is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf aan kan maken. Onder zonlicht wordt het in de huid aangemaakt. Hierdoor wordt vitamine D ook wel de zonvitamine genoemd. Er zijn verschillende varianten van deze vitamine: D1, D2, D3, D4 en D5. Voor het menselijk lichaam zijn D2 en D3 het belangrijkst. Dit zijn dan ook de enige twee varianten die in supplementen worden verwerkt. 

Het lichaam van zowel mens als dier kan op natuurlijke wijze vitamine D aanmaken als het aan zonlicht (vitamine D3) wordt blootgesteld. Naast zonlicht is vitamine D oo in bepaalde voedingsmiddelen en supplementen (vitamine D2)  te vinden.

Waar is vitamine D goed voor?

In de afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de normale werking van ons immuunsysteem. Vooral tijdens de donkere dagen in het herfst- en winterseizoen is het extra belangrijk voor mensen op het noordelijk halfrond van de planeet om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D heeft veel voordelen voor ons lichaam.

 • Het ondersteunt ons afweersysteem
 • Het draagt bij aan een goede opname van calcium en fosfor uit de voeding
 • Het speelt een rol bij het behoud van soepele spieren
 • Het  is van belang voor het behoud van sterke tanden
 • Het speelt een rol bij de botaanmaak en het behoud van sterke botten
 • Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels

Een tip van ons: combineer vitamine D met vitamine K-capsules. Deze twee zijn goede vrienden van elkaar en spelen een belangrijke rol in de calciumhuishouding. Zo dragen deze vitamines samen bij aan het behoud van sterke botten.

Voor wie is vitamine D van belang?

Nederland bevindt zich op het noordelijk halfrond en in de zomer kan het hier dan wel zonnig zijn, maar zeker in de donkere winters zijn vitamine D-capsules eigenlijk onontbeerlijk. Sommige mensen moeten extra op de vitamine D-waardes in hun bloed letten. De Gezondheidsraad heeft daarom een lijst opgesteld van deze specifieke groepen waarvoor voldoende vitamine D van belang is:

 • Mensen die bedekkende kleding dragen
 • Mensen met een donkere huidskleur
 • Mensen die ouder zijn dan 70
 • Mensen die weinig buiten komen (minder dan 15 tot 30 minuten blootstelling aan hoogstaande zon)

Het laatste is in de winter natuurlijk bij vrijwel iedereen het geval. Als u overigens bij een van bovenstaande groepen hoort, doet u er verstandig aan om door een gezondheidsdeskundige eens een keer de vitamine D-waarde in uw bloed te laten checken. 

Oorzaken van onvoldoende vitamine D

Behoort u niet tot een van bovenstaande groepen, dan kan het alsnog voorkomen dat u onvoldoende vitamine D binnenkrijgt. Er zijn verschillende factoren die bij kunnen dragen aan een ontoereikende vitamine D-inname:

 • Het gebruik van zonnebrandcrème met hoge factor
 • Het wonen in een gebied met veel luchtvervuiling
 • Een donkere huid (huidpigment biedt bescherming tegen de zon, maar zorgt er tevens voor dat vitamine D minder gemakkelijk wordt opgenomen)
 • Weinig in de buitenlucht zijn
 • Wonen op het noordelijk halfrond

Vitamine D en de zon

Een groot deel van de hoeveelheid vitamine D die ons lichaam binnenkrijgt, komt binnen via het zonlicht. De mens kan vitamine D aanmaken met behulp van de ultraviolette stralen van de zon (uv-licht). Als u minimaal vijftien tot dertig minuten per dag tussen elf uur 's ochtends en drie uur 's middags in de volle zon buiten loopt, krijgt u in principe voldoende vitamine D binnen. Het is wel belangrijk dat uw hoofd en handen daarbij onbedekt zijn en u geen zonnebrandcrème gebruikt met een hoge beschermingsfactor. We leven echter op het noordelijk halfrond en hebben een groot deel van het jaar maar weinig zon. Naast het deel van de vitamine D dat u via zonlicht binnenkrijgt, is het dan ook belangrijk vitamine D uit andere bronnen te halen. 

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D is in bescheiden hoeveelheden in producten van dierlijke oorsprong te vinden, zoals kaas, eigeel, runderlever en roomboter. Vette vis is een uitzondering. Een moot zalm (125 gram) bevat maar liefst 55% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D. Andere goede bronnen zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Aan deze producten wordt kunstmatig vitamine D toegevoegd.

Product: Aantal microgram per 100 gram:
Haring 17
Verse makreel 15
Verse zalm 12
Sardientjes in olie 11
Oesters 8
Ei 2
Roomboter 0,75

Bron: Zorgwijzer

Omdat het duidelijk niet gemakkelijk is om via voeding of zonlicht voldoende vitamine D binnen te krijgen, lijkt het derhalve raadzaam om voor een goed vitamine D-supplement te kiezen. In de webwinkel van vitaminesperpost.nl kunt u verschillende soorten vitamine D-capsules kopen.

Vitamine D2- of D3-capsules?

Zoals benoemd, bestaan er twee varianten vitamine D welke in supplementen te vinden zijn: vitamine D2 en vitamine D3. De vitamine D-variant die in de huid van mens en dier wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht, is vitamine D3. Dit is de best opneembare en meest actieve vorm van vitamine D. Deze variant wordt uit de lanoline (het vet) van schapenvacht gewonnen. Uiteraard wordt deze lanoline op schaapvriendelijke wijze verkregen en is daarom ook geschikt voor vegetariërs. 

Vitamine D2 wordt in paddenstoelen aangemaakt en eruit gewonnen. Deze variant is minder goed opneembaar dan vitamine D3, maar vanwege de plantaardige oorsprong is het een geschikt supplement voor veganisten. Ook onze plantaardige vitamine D-supplementen op basis van korstmos en algen zijn overigens uitermate geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Maar liefst 11 vitamine D-supplementen!

Vitaminesperpost.nl verkoopt vitamine D-capsules van hoge kwaliteit in maar liefst 11 verschillende varianten en sterktes. Of u nu jong, ouder, vegetarisch of veganistisch bent of een gekleurde of een lichtere huid hebt. Als u op zoek bent naar een vitamine D-supplement dat precies bij uw persoonlijke omstandigheden past, bent u bij ons aan het goede adres.

Welke vitamine D is het beste voor u?

Welk vitamine D-supplement voor u geschikt is, hangt helemaal af van uw persoonlijke voorkeur en de behoeftes van uw lichaam. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende vitamine D-supplementen met een beschrijving waarvoor u deze het best kunt inzetten.

Dit zijn de vitamine D-capsules van vitaminesperpost.nl:

Vitamine D3 + K2

Vitamine D3 + K2 is een goed opneembare vitamine D3. Het is een uitstekende vitamine voor de leeftijd van 50+. De combinatie in dit supplement draagt bij aan het behoud van sterke botten. Ook is deze vitamine uit duurzaam geteelde paddenstoelen gewonnen, waardoor het de ideale vegan optie is.

Vitamine D Natuurlijk

Ook vitamine D Natuurlijk is afkomstig uit duurzaam geteelde paddenstoelen en daarom geschikt voor vegetariërs en veganisten. Dit supplement is goed voor de spieren en draagt bij aan het behoud van sterke botten en tanden. 

Vegan Vitamine D3 3000 IE

Vegan Vitamine D3 3000 IE is afkomstig uit algen en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. Dit supplement is een hooggedoseerde vorm van vitamine D3, het hoogst gedoseerde vegan vitamine D3 supplement van Vitaminesperpost.nl. Het ondersteunt een goede weerstand en draagt bij aan het behoud van sterke botten en spieren. 

Vegan Vitamine D3 2000 IE

Een andere vegan optie, is Vegan Vitamine D3 2000 IE. Deze vitamine D-capsules zijn afkomstig uit korstmos en algen. De vitamine is goed opneembaar en belangrijk voor de calcium- en fosforopname. Ook is deze variant goed voor de spieren en het afweersysteem. 

Vegan Vitamine D3 1000 IE

Ook onze Vegan Vitamine D3 1000 IE is afkomstig uit korstmos en wordt daardoor goed in het lichaam opgenomen. Dit vitamine D-supplement verhoogt de calciumopname in de botten, is goed voor de spieren en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden. 

Vitamine D3 Premium

Op zoek naar iets extra’s? Onze Vitamine D3 Premium bestaat uit een unieke formule met 5 synergetische grondstoffen. Ook dit is een vegan vitamine D-supplement. Deze capsules bevatten vitamines en mineralen voor ondersteuning van het immuunsysteem.  

Vitamine D3 3000 IE

De Vitamine D3 3000 IE is onze hoogst gedoseerde vitamine D3 (gelijk aan de vegan vitamine D3 3000 IE). Deze softgels bevatten 75 mcg vitamine D3. Ze bevorderen een normaal calciumgehalte in het bloed en dragen onder meer bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden. 

Vitamine D3 2000 IE

Een iets lagere dosering is de Vitamine D3 2000 IE. Deze vitamine D-softgels zijn gemakkelijk in te nemen, ondersteunen het afweersysteem en dragen bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden. Ook is deze vorm goed voor de spieren en betrokken bij het celdelingsproces.

Vitamine 1000 IE

Ook Vitamine 1000 IE is een goed opneembare vorm van vitamine D. De vitamine draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden, is goed voor de spieren en verhoogt de calciumopname in de botten. 

Vitamine D3 400 IE

De Vitamine D3 400 IE is ons vitamine D-supplement met de laagste dosering. Hierdoor zijn deze vitamine D softgels ook geschikt voor kinderen tussen de 1 en 10 jaar. Voor deze softgels wordt gebruikgemaakt van de D3-variant, omdat dit de best opneembare vitamine D-vorm is voor uw kind. 

Liposomale Vitamine D3 & K2 + Magnesium

Tot slot de Liposomale Vitamine D3 & K2 + Magnesium. De opname hiervan werkt net iets anders dan bij de andere vitamine D-capsules. Bij liposomale voedingssupplementen zitten de werkzame stoffen namelijk in kleine vetachtige bolletjes (liposomen) verpakt. Zo worden de stoffen tegen vroegtijdige afbraak in het spijsverteringsstelsel beschermd. 

Welk vitamine D-supplement kunt u het beste kopen?

Met 11 verschillende vitamine D-supplementen snappen wij best dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. Want welke vitamine D-capsules moet u nu kopen? De vitamine D3 + K2 is de beste keuze voor 50-plussers. Wie prijs stelt op stoffen die vitamine D ondersteunen, kan kiezen voor Vitamine D Premium. Voor de andere vitamine D3-supplementen is het voornamelijk een persoonlijke voorkeur. De kwaliteit van de supplementen van alle vitamine D-supplementen is hoog en de biologische beschikbaarheid is uitstekend.

Hoeveel vitamine D per dag?

De Gezondheidsraad raadt aan dat kinderen en volwassenen dagelijks 10 mcg vitamine D innemen. Voor kinderen tot vier jaar wordt aanbevolen om extra 10 microgram vitamine D per dag in te nemen. Zwangere vrouwen hebben dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig en alle vrouwen tussen de 50 en 70 jaar hebben baat bij dagelijks 10 microgram extra vitamine D, ongeacht hun huidskleur of de hoeveelheid zonlicht waaraan zij worden blootgesteld. Voor mannen en vrouwen ouder dan 70 jaar is de aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad het dubbele, namelijk 20 mcg vitamine D per dag.

Waarom vitamine D bij vitaminesperpost.nl bestellen?

Bij vitaminesperpost.nl geloven we dat natuurlijke producten beter zijn voor de gezondheid. We streven ernaar om zo veel mogelijk natuurlijke of natuuridentieke ingrediënten in onze supplementen te verwerken. Daarnaast zijn al onze supplementen met vitamine D volgens de strenge IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. 

Bovendien profiteert u bij ons altijd van de volgende voordelen:

 • 30% Korting bij het kopen van 4 verpakkingen
 • Snel + gratis bezorgd binnen Nederland
 • Pakket past door de standaard brievenbus

Toch nog vragen over bestellingen?

Mocht u er niet uitkomen, dan kunt u tijdens kantoortijden op nummer +31(0)75  61 212 47 (lokaal tarief) altijd telefonisch contact opnemen met onze deskundige medewerkers. Buiten kantooruren kunt u gebruik maken van ons contactformulier.

Meer informatie over vitamine D?

Wilt u nog meer weten over vitamine D of over vitamine D supplementen? Lees er alles over in onze blogs: