Cholesterol

18 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is cholesterol? 

Cholesterol heeft een slechte reputatie, maar het is gewoon een lichaamseigen stof die door onze lever wordt aangemaakt en die in ons lichaam diverse essentiële functies vervult. Cholesterol is een vetachtige stof en vet lost slecht op in water. Om ervoor te zorgen dat lipiden (vetdeeltjes) tóch in water kunnen worden opgenomen, vormt het lichaam zogenaamde lipoproteïnen. Een lipoproteïne is een verbinding tussen specifieke eiwitten en specifieke lipiden. Door deze verbinding van lipiden en eiwitten ontstaan vetdeeltjes, die wél oplosbaar zijn in water.

Een lipoproteïne is het voertuig waarin een cholesterol-molecuul zich voortbeweegt

Lipoproteïnen dragen eraan bij dat vetdeeltjes zoals bijvoorbeeld cholesterolmoleculen via de bloedbaan getransporteerd en opgenomen kunnen worden. Cholesterol verplaatst zich door het lichaam in een lipoproteïne. De lipoproteïne is als het ware het voertuig waarin een cholesterol-molecuul door het lichaam reist.

LDL- en HDL-cholesterol

Er zijn twee soorten cholesterol: LDL en HDL. Van de eerste (L=Laag) willen we zo weinig mogelijk hebben en van het tweede (H=Hoog) juist meer. Bij het cholesterolgehalte gaat het om de juiste balans tussen het LDL en HDL cholesterol. In principe wordt er genoeg cholesterol door de lever aangemaakt om deze taken uit te voeren. Bovendien krijgen we ook via de voeding cholesterol binnen, want het zit bijvoorbeeld in vlees, garnalen, eieren, zuivel en gevogelte.

We kunnen zelf een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat ons LDL-cholesterol laag is en de HDL-cholesterolwaarde hoog:

  • Voeding: eet onbewerkte, vers klaargemaakte voeding met veel groente en fruit, matig vlees en zuivel, weinig suiker en gebruik vloeibare, koudgeperste en ongeraffineerde olie. Om te bakken is ongeraffineerde kokosolie geschikt. Gebruik de vetten met mate.
  • Zorg voor het behoud van een gezond gewicht. Een gezond gewicht is voor vrouwen een tailleomvang < 85 cm en mannen < 96 cm.
  • Beweeg regelmatig
  • Rook niet en drink met mate

Vitaminesperpost.nl verkoopt supplementen waarmee u -naast bovengenoemde leefstijlfactoren- uw cholesterolwaardes op een normaal niveau kunt houden:

Rode gist rijst Q10 Rode rijst-extract
Plantensterolen Berberine
Guggulextract Gynostemma-Extract
Maretak Chitosan
Konjac-extract Teunisbloemolie
Lijnzaadolie Psyllium Husk vezels

Omega-vetzuren: goed voor het cholesterol

Alfa-linoleen, linolzuur en andere omega-vetzuren dragen bij aan het behoud van lage LDL- en hoge HDL-waardes. Het is van belang inname van deze vetzuren in uw voedingspatroon te implementeren, maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van de voedingssupplementen van vitaminesperpost.nl. Lees meer over goede vetten in de blogs: ‘Goede’ vetten passen prima in een gezond voedingspatroon en ‘Vette vis: boordevol visolie’.

Aanvullende informatie over cholesterol vindt u in het blog: ‘6 voedingssupplementen voor het cholesterol’.

Contact & advies

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment met kwalitatief hoogwaardige voedingssupplementen. Wilt u advies of hulp bij het maken van de juiste keuze? Neem dan contact met ons op. U kunt ons tijden kantooruren bereiken op +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of u vult het contactformulier in.