Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan de normale werking van ons zenuwstelsel, de werking van de spieren en de ondersteuning van de hersenfunctie. Bekijk hieronder informatie over de verschillende vormen van magnesium en de magnesiumsupplementen die wij verkopen.

11 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is magnesium?

Magnesium is een essentieel mineraal dat bij meer dan 300 biochemische lichaamsprocessen is betrokken. Mineralen zijn voedingsstoffen die net als vitamines in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken. Het lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, maar heeft er wel voldoende van nodig.  Magnesium helpt bij vermoeidheid, is onder meer nodig voor de vorming van botten en spieren en draagt bij aan de normale werking van ons zenuwstelsel. Kortom, magnesium speelt een rol bij diverse processen in het lichaam. Vanwege deze sleutelrol binnen het lichaam krijgt magnesium vaak de benaming ‘alleskunner’ of ‘vonk van het leven’. 

Waar zit magnesium in?

Het lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, maar toch is het wel belangrijk voldoende van deze ‘alleskunner’ binnen te krijgen. Een eerste stap is om voor voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan magnesium te kiezen. Zo zijn rauwe cacao, roggebrood, avocado, donkergroene bladgroente, ongebrande noten, zilvervliesrijst, hennepzaad, zeewier, kelp, komijnzaad, sesamzaad, havermout en kikkererwten goede voedingsbronnen van magnesium.

Product: Per 100 gram bereid:
Groene groente ( hoe donkerder de groente, hoe meer magnesium) zoals bijvoorbeeld spinazie. 77 mg 
Volkoren granen, zoals volkorenbrood of volkorenpasta's 100 mg
Noten, zoals paranoten 350 mg
Cacaopoeder 525 mg
Bonen zoals rode kidneybonen 52 mg

       *Bron: Nevo voedingsmiddelen tabel

Maar zelfs als u veel van bovenstaande voedingsmiddelen eet, dan kan het nog steeds lastig zijn om voldoende magnesium binnen te krijgen. Door de bewerking en bereiding kan er een een afname van het magnesiumgehalte in het voedsel ontstaan. Mede hierdoor wordt er vaak voor magnesiumsupplementen gekozen als aanvulling op de dagelijkse voeding. 

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is betrokken bij diverse processen in het lichaam. De belangrijkste kenmerken van magnesium zijn:

 • Magnesium is gunstig voor een goede geestelijke balans, goed voor de leerprestatie, het geheugen en het concentratievermogen
 • Magnesium is goed voor de spieren en het zenuwstelsel
 • Magnesium draagt bij aan hersenfuncties die bij het leervermogen zijn betrokken
 • Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en futloosheid en ondersteunt zo het energieniveau
 • Magnesium heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en de spieren
 • Magnesium zorgt voor sterke botten en tanden en ondersteunt zo het behoud van sterke botten
 • Magnesium helpt bij het opbouwen van eiwitten in het lichaam
 • Magnesium helpt om vermoeidheid te verminderen

Magnesium en vitamine D

Magnesium is goed bevriend met vitamine D. Deze twee vullen elkaar perfect aan. Zo zorgt het mineraal ervoor dat vitamine D op de juiste plaats in het lichaam komt en magnesium regelt de omzetting van vitamine D in de lever. Vitamine D draagt vervolgens bij aan de instandhouding van sterke botten en tanden, is goed voor het behoud van de weerstand, bevordert een goed calciumgehalte in het bloed en is goed voor de spieren. Voldoende magnesium is dus ook belangrijk om het optimale uit vitamine D te halen.

Hoeveel magnesium heeft u nodig?

Hoeveel magnesium u nodig heeft, is afhankelijk van geslacht en leeftijd. De behoefte van mannen is hoger dan die van vrouwen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van magnesium is 350 mg voor een volwassen man. Voor een vrouw is dit 300 mg. Bij stress, intensief sporten, zwangerschap en wanneer de opname van magnesium door de darmen niet optimaal is, is er een hogere behoefte. Ook bij medicijngebruik zijn er omstandigheden bekend dat er een hogere behoefte aanwezig is. Tot slot is de biologische beschikbaarheid van magnesium in dit advies niet meegenomen.

Hoe wordt de opname van magnesium verminderd?

Er zijn verschillende redenen waardoor u de kans loopt te weinig magnesium binnen te krijgen, zelfs als u dagelijks magnesiumrijke voeding eet.

Voeding met een hoog fytaatgehalte

Voeding met een hoog fytaatgehalte vermindert de opname van magnesium. Fytaten zijn antinutriënten die in graanproducten en noten voorkomen. Door deze producten overnacht te weken in water en het weekwater weg te gooien, worden fytaten verwijderd.

Minder voedingsstoffen in de bodem

In landbouwbodems is een vermindering te zien in de mineralengehaltes. Dat komt door intensieve landbouw, steeds dezelfde gewasverbouwing, veranderende teeltmethoden en langdurig gebruik van kunstmest. Het magnesiumgehalte van spinazie is bijvoorbeeld met 76% afgenomen. 100 gram spinazie bevat tegenwoordig gemiddeld nog maar 15 mg magnesium in plaats van 62 mg zeventien jaar geleden (Researchgate, 2021).

Minder goede opname door het lichaam

Tot slot wordt magnesium als we ouder worden minder goed in onze dunne darm opgenomen Dit geldt ook bij een hoge inname van suiker, veel bewerkte zuivel en het gebruik van bewerkte voeding. Bij producten als frisdrank bindt magnesium zich aan fosfaat. Hierdoor kan het mineraal niet door het lichaam worden opgenomen.

Wat wordt beter opgenomen, magnesium uit voeding of uit supplementen?

Vaak wordt magnesium uit supplementen beter opgenomen dan magnesium uit voeding. Dit komt doordat magnesium uit voeding aan allerlei stoffen is gebonden. Hierdoor moet onze spijsvertering flink moeite doen om deze magnesium op te nemen. 

Soorten magnesiumproducten

Kiest u ervoor om ter aanvulling op uw dagelijkse voeding magnesiumsupplementen te gebruiken? Dan volgt de belangrijke keuze voor de juiste vorm van magnesium. Zo wordt de ene vorm van magnesium beter opgenomen dan de andere. Dit verschil zit met name in de stof waaraan magnesium wordt gebonden. Dit kan een organische of een anorganische stof zijn.

Organisch of anorganisch

Vaak bevatten goedkope magnesiumsupplementen anorganische vormen van magnesium. Dit betekent dat deze stoffen niet door levende organismen worden geproduceerd. Supplementen met magnesiumoxide of magnesiumcarbonaat moeten eerst worden opgelost, waardoor ze niet optimaal door het lichaam worden opgenomen. In tegenstelling tot dit worden organische vormen van magnesium, dus magnesium gebonden aan een organische stof, wél goed opgenomen. Organische verbindingen hebben kortom een hogere stabiliteit, waardoor ze beter in de darmen en het lichaam effectiever ondersteunen worden opgenomen.

Overzicht van magnesiumsupplementen

Om ervoor te zorgen dat magnesium het gewenste effect heeft, is het belangrijk te weten welke vorm van magnesium u in welke situatie dient te gebruiken. De diverse vormen van magnesium vervullen namelijk verschillende behoeftes. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende magnesiumvormen met beschrijving waarvoor u deze het best kunt inzetten.

Magtein™ Magnesium L-threonaat

Magtein™ Magnesium L-threonaat is magnesium om te gebruiken bij het leren. Het draagt namelijk bij aan de hersen- en zenuwfuncties die zijn betrokken bij het leervermogen. Deze vorm van magnesium is goed voor het geheugen, het concentratievermogen en ondersteunt het energieniveau. Daarom wordt magnesium L-threonaat ook wel ‘brain magnesium’ genoemd. Een uitstekend supplement voor studenten en mensen die een heldere geest willen behouden.

Magnesium bisglycinaat

Magnesium Bisglycinaat is sterk genoeg om de maag en de dunne darm te passeren zonder uit elkaar te vallen. Deze maagvriendelijke vorm van magnesium bereikt onze darmen hierdoor als volledig element, waardoor het effectiever wordt opgenomen. Magnesium bisglycinaat wordt ingezet voor een goede geestelijke balans en draagt bij aan de geestelijke veerkracht. Ook in hogere doseringen wordt deze vorm door veel mensen goed verdragen.

Magnesium tauraat

Ook Magnesium tauraat is gunstig voor een goede geestelijke balans, het geheugen en ons concentratievermogen. Aan dit supplement is ook een veilige dosering bioactieve vitamine B6 (P-5-P) toegevoegd voor een betere opname van het magnesium. Net als magnesium bisglycinaat, wordt ook magnesium tauraat gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

Magnesium malaat

Magnesium Malaat is magnesium gebonden aan appelzuur. Appelzuur is een essentieel onderdeel van onze energieproductie. Magnesium malaat helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen en bevordert zo de energiestofwisseling. Aangezien deze vorm van magnesium de natuurlijke energie in ons lichaam ondersteunt, kunt u deze het beste ‘s ochtends innemen.

Magnesium citraat

Magnesium Citraat is de populairste vorm van magnesium. Het is een magnesiumzout van citroenzuur. Magnesium citraat wordt vaak geadviseerd voor sporters, omdat het bijdraagt aan het behoud van sterke botten en soepele spieren. Ook bevordert het de energiestofwisseling en helpt het bij de opbouw van eiwitten in het lichaam.

Zee Magnesium

Zee Magnesium staat ook wel bekend als 'marine magnesium'. Zee Magnesium wordt gemakkelijk door ons lichaam herkend en als vanzelfsprekend opgenomen. Dit supplement is favoriet onder mensen die de voorkeur hebben voor een natuurlijke vorm van magnesium. Zee magnesium wordt namelijk gewonnen uit het schone, mineraalrijke zeewater voor de Ierse kust.

Calcium Magnesium Premium

Calcium en magnesium vormen een goede combinatie. Dit Calcium Magnesium Premium-supplement bevat deze combinatie. Deze vorm van magnesium is goed voor het behoud van sterke botten en speelt een rol bij de botaanmaak. Daarnaast bevat het plantaardige vitamine D3 (cholecalciferol) en vitamine K2 MK-7. Door de 100% vegan formule is dit supplement geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten. 

Magnesium Compleet

Geen zin om te kiezen? Ga dan voor onze Magnesium Compleet. Dit product bestaat uit vijf vormen van bioactieve magnesiumverbindingen: magnesium citraat, taurinaat, malaat, bisglycinaat en hydroxide. Door deze unieke formule profiteert u van alles-in-één!

Wanneer magnesium innemen?

Het verschilt per vorm wanneer u het magnesiumsupplement het beste kunt innemen voor optimale ondersteuning. Magnesium Malaat ondersteunt bijvoorbeeld de natuurlijke energie in ons lichaam. U kunt deze vorm daarom het beste in de ochtend innemen. Magnesium bisglycinaat wordt ingezet voor een goede geestelijke balans en draagt bij aan de geestelijke veerkracht. Deze kan dan ook het beste voor het slapen worden ingenomen. Daarnaast zijn er nog de andere vormen van magnesium, zoals magnesium L-threonaat, magnesium tauraat, magnesium citraat en onze zee magnesium-capsules, die zowel overdag als ‘s avonds kunnen worden ingenomen.

Waar op te letten bij de aanschaf van een magnesiumsupplement?

Voor de aanschaf van magnesiumsupplementen is het van belang om rekening te houden met het volgende. Goedkope magnesiumsupplementen bevatten vaak een niet-lichaamseigen vorm van magnesium, zoals magnesiumoxide, magnesiumsulfaat of magnesiumcarbonaat. Dit kan de opname van magnesium door het lichaam negatief beïnvloeden. Alle magnesiumsupplementen van vitaminesperpost.nl bevatten daarom één of meerdere goed opneembare organisch gebonden verbinding(en) met een hoge biologische beschikbaarheid. Hierdoor bent u bij ons altijd verzekerd van een magnesiumsupplement waarvan de opname optimaal is.

Wat is de beste soort magnesium voor mij?

De diverse vormen van magnesium vervullen verschillende behoeftes. Bij de verschillende magnesiumvormen is beschreven waarvoor u deze het best kunt inzetten.

Geen zin om te kiezen?

Kies dan voor onze Magnesium Compleet. Dit supplement bevat vijf vormen met bioactieve magnesiumverbindingen: magnesium citraat, taurinaat, malaat, bisglycinaat en hydroxide.

Waarom magnesiumcapsules kopen bij vitaminesperpost.nl?

Alle magnesiumcapsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zijn plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs. Al onze supplementen met magnesium zijn volgens de strenge IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

Bovendien profiteert u bij ons altijd van de volgende voordelen:

 • 30% Korting bij het kopen van 4 verpakkingen
 • Snel + gratis bezorgd binnen Nederland
 • Pakket past door de standaard brievenbus

Vragen of advies?

Heeft u vragen of bent u op zoek naar advies over welke vorm van magnesium geschikt is voor u? Bel ons gerust op voor een vrijblijvend en persoonlijk advies.  Onze vriendelijke vitamine-experts staan u graag te woord tijdens kantooruren. U kunt hen bereiken via onze contactpagina of via telefoonnummer: +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).

Meer informatie over magnesium?

Wilt u (nog) meer informatie over magnesium of over magnesium supplementen? Lees er alles over in onze blogs: