Wat doet magnesium bisglycinaat? Zoutafzetting

Magnesium is belangrijk voor ons. De mens maakt geen mineralen aan en krijgt ze dus alleen binnen via voeding of supplementen. Mineralen worden niet altijd even goed opgenomen in het lichaam. Magnesium bisglycinaat is een organisch gebonden mineraalverbinding. Deze speciale vorm biedt vooral qua opname voordelen ten opzichte van andere magnesiumverbindingen en is daarmee echt een eigentijds magnesiumsupplement.

Hoe wordt magnesium verkregen?

Zoutafzettingen uit de oceaanZoutafzettingen uit de oceaan

Magnesium komt veel voor in de natuur en kan worden gewonnen uit rotsachtige structuren zoals dolomiet, magnetiet en serpentiet en uit zoutlagen. Magnesium wordt veel (in andere legeringen) in de industrie gebruikt, maar voor supplementen wordt zuivere magnesium vooral gewonnen uit de oceanen en uit schone, ondergrondse zoutlagen. De naam is gebaseerd op magnesiet, een mineraal dat werd gevonden in afzettingen in Magnesia, een district in het oude Griekenland.

De Franse scheikundige Antoine Bussy (1794-1882) was een vroege farmaceut. Hij publiceerde in In 1831 zijn 'Mémoire sur le Radical métallique de la Magnésie' waarin hij een methode beschreef om magnesium te isoleren door magnesiumchloride en kalium in een glazen buis te verhitten. Als kaliumchloride wordt uitgewassen, blijven er kleine bolletjes magnesium over. Het menselijke lichaam bevat circa 25 gram magnesium, waarvan 60% resideert in het skelet en 40 % in de rest van het lichaam. 

"We verbruiken magnesium voortdurend en kunnen er geen voorraad van aanleggen"

Het mineraal magnesium is betrokken bij tal van processen in ons lichaam:

  • Magnesium speelt een rol bij de botaanmaak en draagt bij aan de instandhouding van sterke botten en een sterk gebit.
  • Magnesium is goed voor de spieren en ondersteunt een normale spierwerking, het is van belang voor het zenuwstelsel en speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen.
  • Magnesium heeft een gunstige invloed op het celdelingsproces en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels.
  • Magnesium draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid en kan gebrek aan energie helpen verminderen.
  • Magnesium draagt bij aan het functioneren van het geheugen en is goed voor de concentratie en het leervermogen, is gunstig voor een goede geestelijke balans en draagt bij aan geestelijke veerkracht.
  • Magnesium bevordert de energiestofwisseling: het helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten en helpt bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding van het lichaam. Tenslotte speelt magnesium ook een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit.

Bovenstaande opsomming laat wel zien hoe belangrijk het voor ons is om dagelijks voldoende magnesium binnen te krijgen. We verbruiken magnesium namelijk voortdurend en kunnen er geen voorraad van aanleggen. Een overschot wordt overigens gewoon via de nieren of door transpiratie uitgescheiden.

"Organisch gebonden aminozuurverbindingen of aminozuurchelaten zijn op dit moment de beste manier om mineralen binnen te krijgen"

Wat is een goed magnesiumsupplement?

Magnesiumsupplementen zijn in verschillende verbindingen verkrijgbaar. Pure mineralen kunnen namelijk niet door het lichaam worden opgenomen. Daarom worden mineralen altijd gebonden aan een hulpstof. Er zijn daarbij twee soorten mineraalverbindingen mogelijk:

  • Anorganische mineraalverbindingen zoals oxiden, carbonaten of zelfs sulfaten. Deze zitten vaak in goedkope supplementen en worden erg slecht opgenomen. Het kan dan zelfs gebeuren dat het mineraal het lichaam weer verlaat zonder ooit te zijn opgenomen of zelfs maar gebruikt.
  • Organisch gebonden mineraalverbindingen zoals aminozuurchelaten (bisglycinaten), gluconaten en citraten. Organische verbindingen en met name aminozuurchelaten hebben een hoge biologische beschikbaarheid. In de praktijk betekent het dat het magnesium ook werkelijk aankomt op de juiste plaats in het lichaam.

Daarnaast hebben factoren als de zuurgraad van het bloed (pH-waarde) en (in sommige gevallen) ionisatie tijdens het productieproces invloed op de opname van mineralen. Aminozuurchelaten hebben geen ionisatie nodig en zijn niet pH-afhankelijk. Dit resulteert in een uitstekende opname en een hoge biologische beschikbaarheid. Organisch gebonden aminozuurverbindingen of aminozuurchelaten zijn op dit moment de beste manier om mineralen binnen te krijgen.

"Bij een bisglycinaatverbinding is het mineraal aan een aminozuur gebonden"

Wat is magnesium bisglycinaat?

Bij een bisglycinaatverbinding is het mineraal, in dit geval magnesium, aan een aminozuur gebonden: glycine.  Deze verbinding is sterk genoeg om niet te worden gesplitst onder invloed van maagsap- en spijsverteringsenzymen. Aminozuren worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen, zeker als ze zoals het aminozuur glycine zeer klein zijn.

Meerdere factoren spelen een rol bij de productie van een gechelateerd mineraal. Ze zorgen ervoor dat een aminozuurchelaat een volledige scheikundige reactie ondergaat. 

Uitdraai van de 'Fast-Fourier Transforming Infrared (FT-IR) spectroscopie'Uitdraai van de 'Fast-Fourier Transforming Infrared (FT-IR) spectroscopie'

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de hoeveelheid ligand (een ion of molecuul dat aan een metaalatoom is bevestigd) die wordt gebruikt, het tijdsbestek van de scheikundige reactie en natuurlijk de gebruikte technologie. Alles wordt gemeten. Producent Albion checkt de chelaten door middel van een reeks testmethoden waarbij vooral de Fast-Fourier Transforming Infrared (FT-IR) spectroscopie van belang is. Albion garandeert hiermee dat elke batch een moleculaire structuur heeft die laat zien dat chelatie in het productieproces daadwerkelijk én volledig heeft plaatsgevonden.

Tenslotte: een goed bisglycinaatsupplement heeft er voor nog betere opname het liefst ook nog een co-factor bij. Aan de magnesium bisglycinaat-tabletten van vitaminesperpost.nl is daarom ook taurine aan toegevoegd.

Waarom bisglycinaat van Albion® Minerals?

Onze magnesium bisglycinaat-tabletten zijn afkomstig van producent Albion Minerals. Dit is een toonaangevend bedrijf op het gebied van de ontwikkeling en toepassing van aminozuurchelaten. Sinds de oprichting in 1956 heeft Albion getracht om mineraalvormen met een hoge biologische beschikbaarheid te maken en hun effectiviteit  te bewijzen door middel van klinische onderzoeken en (onafhankelijk) onderzoek door derden. Albion is een betrouwbare bron voor veilige, bewezen, effectieve en organische mineralen en is herkenbaar aan het handelsmerk TRAACS®, wat staat voor The Real Amino Acid Chelate System. Bekijk hieronder hoe de chelaten worden gemaakt:

Is magnesium bisglycinaat veilig?

Overzichtje van de onderzoeken die zijn uitgevoerdOverzichtje van de onderzoeken die zijn uitgevoerd

Uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek op Albion-mineralen worden in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. Er zijn meer dan 600 onderzoeken en klinische proeven uitgevoerd naar de werking van Albion-mineralen in planten, dieren en mensen. Daarbij zijn de producten in 260 onderzoeken onderzocht op gebruik in menselijke voeding en 69 van deze onderzoeken zijn uitgevoerd volgens klinische protocollen.

Meer dan 134 artikelen en samenvattingen over Albion-mineralen in menselijke voeding zijn in gerenommeerde tijdschriften gepubliceerd en door andere wetenschappers peer-reviewed. Daarmee wordt de veiligheid van deze mineralen wetenschappelijk volledig ondersteund.

"De tabletten zijn van een flink formaat, maar eenvoudig met een stevig mes te halveren of zelfs in drieën te snijden"

Hoe magnesium bisglycinaat-tabletten innemen?

Uit bovenstaande tekst moge duidelijk worden dat vitaminesperpost.nl met de keuze voor magnesium bisglycinaat-tabletten niet over één nacht ijs is gegaan. Deze verbinding is zeer goed opneembaar en uitvoerig getest. De tabletten zijn van een flink formaat, maar eenvoudig met een stevig mes te halveren of zelfs in drieën te snijden. U kunt ze ook in een vijzel verpulveren en het poeder door een bakje yoghurt of vla roeren. Een hogere dosering dan 250 mg magnesium kan bij sommige personen een laxerend effect hebben. De kans hierop is kleiner bij aminozuurchelaten, maar mocht u dit toch vaststellen, verlaag dan gewoon de hoeveelheid. 

Vragen of advies?

We verkopen bij vitaminesperpost.nl nog meer aminozuurchelaten van Albion zoals koper, mangaan en zink. Wilt u graag iemand persoonlijk spreken? U kunt ons op werkdagen tussen 09:00-16:30 uur bereiken via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). U kunt ons ook een bericht sturen via onze contactpagina.