Welke supplementen houden uw zenuwen in bedwang? Welke supplementen houden uw zenuwen in bedwang?

De één vreet zich op van de zenuwen, de ander heeft nergens last van. “Je werkt op mijn zenuwen”, is een bekende uitspraak, maar wat zijn zenuwen eigenlijk? En hoe houdt u deze in bedwang? U hoeft niet langer in de zenuwen te zitten. Dit artikel biedt verlichting.

Wat zijn zenuwen?

‘Zenuwen’ een bekend woord, maar wat betekent het eigenlijk? Zenuwen zijn een reactie van het lichaam op een bedreigende situatie. Aangestuurd door het oerbrein maak het lichaam zich klaar om te vechten of vluchten. Hierbij is bewust of onbewust angst in het spel.

Zenuwachtige mensenZenuwachtige mensen

Weetje:

Door opspelende zenuwen krijgt u allerlei ongewenste lichamelijke reacties. De spieren spannen zich aan, waardoor uw stem hoger en/of scheller klinkt. Opspelende zenuwen kunnen doorslaan in roodheid, ratelen en geforceerd spreken of handelen.

Wat is het zenuwstelsel?

Ons zenuwstelsel is een uitstekend intern communicatienetwerk. De cellen in het zenuwstelsel vormen de bouwstenen van de hersenen. Via dit netwerk wordt informatie van de hersenen naar andere delen in het lichaam gestuurd en omgekeerd. Hierdoor kunnen we reageren op de buitenwereld, kunnen we ervaren wat het lichaam voelt en opmerken wat het lichaam nodig heeft. Ons zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

ZenuwstelselZenuwstelsel

Weetje:

Zenuwen zorgen voor een oppervlakkige ademhaling door het aanspannen van alle spieren. Door diep uit te ademen, ontspannen daar een aantal van en wordt de adem weer lager. Met het afnemen van de spierspanning, neemt ook het zenuwachtige gevoel af. Een adempauze inlassen, is dus zo gek nog niet.

Hoe houdt u uw zenuwen in bedwang?

Hoe zorgt u ervoor dat u die vervelende zenuwen in bedwang houdt? Zie onderstaande leefstijltips:

 • Voorkom stress
  Stress laat regelmatig onze zenuwen opspelen. Om stress in bedwang te houden, doen veel succesvolle sporters en zakenlui aan visualiseren. Sluit uw ogen en zie voor u dat die sollicitatie, presentatie of bespreking geweldig verloopt. Herhaal dit een aantal keer. Op deze manier programmeert u als het ware het brein voor succes. Ons Stress & Relax-supplement kan hierin ondersteunen. Het bevat folaat dat uw minder stressgevoelig maakt en zo bijdraagt aan de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het beredeneervermogen.
 • Let op uw bloedsuikerspiegel
  Te veel ‘snelle suikers’ in de voeding laten uw bloedsuikerspiegel op hol slaan. Hierdoor beschadigen de bloedvaten die de zenuwen van bloed voorzien. Belemmering van deze toevoer heeft zijn weerslag op het functioneren van het zenuwstelsel. Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is daarom belangrijk. Ons product Super Berberine draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel* (berberine) en kan zo hierin een mooie hulp zijn.
 • Beweeg voldoende
  Zoals bij zoveel lichaamsprocessen is ook voor het zenuwstelsel voldoende beweging ontzettend belangrijk. Lichamelijke inspanning bevordert de aanmaak van nieuwe zenuwcellen in de hersenen (neurogenese). Dit blijkt onder meer uit proeven met muizen. Actieve muizen hadden na een maand 2,5 keer zoveel nieuwe zenuwcellen in de hersenen als luie muizen. Ook maakt het lichaam endorfine aan wanneer u beweegt. Dit ‘feel good-stofje’ laten de zenuwen als vanzelf zakken. Bovendien is bewegen ideaal om uw hoofd leeg te maken.
 • Denk aan uw bloeddruk
  Zenuwen reageren sterk op stress. Stress zorgt ervoor dat uw hart sneller klopt, waardoor uw bloeddruk stijgt. Een handje gemengde noten kan helpen als goede zenuwsnack. Hiermee voorziet u uw lichaam van een flinke portie kalium. Kalium is goed voor de bloeddruk. Naast kalium hebben wij ook onze Bloeddruk Formule in het assortiment. Dit onderscheidende supplement met acht kruiden is eveneens goed voor de bloeddruk* (olijfbladextract).
 • Zorg voor een gezond voedingspatroon
  Voor het zenuwstelsel is een gezond en evenwichtig voedingspatroon eveneens belangrijk. Vooral vitamine B speelt een sleutelrol. Volkoren graanproducten, groene bladgroente, biologisch vlees, lijngevangen vis, gefermenteerde zuivel (kwark, skyr, yoghurt), ongebrande ongezouten noten, biologische kip en eieren, zeevruchten en peulvruchten, zijn gezonde bronnen van vitamine B. Uiteraard kunt u bij ons vitamine B-supplementen kopen, ter ondersteuning hiervan.

Chocolade is het beroemdste ‘zenuwvoedsel’. Dit werkt echter alleen als u chocolade met minimaal 85% cacao consumeert. Naast een goede chocoladereep, kunt u deze concentratie binnenkrijgen met ons product Choco Plus. Dit product bevat cafeïne uit chocolade dat gunstig is voor een goede geestelijke balans*.

Ook omega 3-vetten zijn belangrijk in stressvolle situaties. Ze zijn goed voor de hersenfunctie¹ en ze hebben een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk². Trakteer uzelf dus op een lekkere vette vis, een zeewiersalade of een chiazaadpudding om zo een stressvolle dag het hoofd te bieden.

 • Voorkom oxidatieve stress
  Oxidatieve stress geeft veel schade aan het zenuwstelsel. Het beschadigt de lichaamscellen, waardoor deze uiteindelijk afsterven. Antioxidanten, zoals in vitamine C, dragen bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress en helpen zo de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Naast vitamine C, hebben wij ook het product Antioxidanten Complex in ons assortiment. Een unieke formule met vijf verschillende antioxidanten* (onder meer druivenpit).
 • Wees lief voor uw hart
  De hartspier wordt aangestuurd door zenuwcellen. Sommige zenuwcellen komen in actie als het lichaam actief wordt. Uw hart gaat hierdoor sneller kloppen. Anderen werken juist als het lichaam uitrust. Ze verlagen uw hartritme. Veel stress en daardoor veel zenuwen is een risicofactor voor uw hart. Vitamine B1 (thiamine) is belangrijk voor uw hart in relatie tot zenuwcellen. Hij wordt niet voor niets ‘de zenuwvitamine’ genoemd. Vitamine B1 heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Het activeert de natuurlijke energie in het lichaam en heeft een gunstige invloed op het hart. Onder meer avocado’s bieden een rijke bron van vitamine B1. In aanvulling hierop, heeft vitaminesperpost.nl uiteraard ook vele supplementen met vitamine B1 te koop.
 • Slaap voldoende
  Stress heeft een sterke relatie met de hoeveelheid lichamelijke en geestelijke energie. Dit heeft weer een sterke koppeling met uw slaapkwaliteit. Moeite met slapen? Ons supplement Nachtrust Plus helpt u een handje. Dit product heeft immers een gunstige invloed op te slaapfunctie* (Avena sativa).

Weetje:

Gevaar betekende voor onze voorouders pure stress. Door de adrenalinestoot die hierbij vrijkwam, konden ze snel wegrennen en in veiligheid komen. Als de stresssituatie voorbij is, wil het lichaam de gebruikte energie snel aanvullen. Dit leidt tot de drang naar snel verteerbare koolhydraten, wat zich tegenwoordig uit in graaien naar koek, chips en snoep. Verstoringen in het zenuwstelsel verklaren dus mede stress- en emotie-eten.

Welke supplementen zijn goed voor het zenuwstelsel?

De vitamines B en C zorgen mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Vitamine B1, B2, B6, B11/foliumzuur en B12 helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen. Vitamine B2 en B12 ondersteunen de opbouw van zenuwcellen. Zenuwreacties als tintelingen in handen en voeten en een aanhoudend brandend gevoel, kunnen duiden op meer behoefte aan vitamine B2 en B12.

Supplementen bij zenuwen, zenuwpijn en neuropathieSupplementen bij zenuwen, zenuwpijn en neuropathie

Ook mineralen spelen een belangrijke rol voor het zenuwstelsel. Magnesium bevordert de energiestofwisseling. Kalium is goed voor de bloeddruk en ijzer heeft een gunstige invloed op een normaal zuurstoftransport. Zo blijf u gefocust, ondanks stressvolle omstandigheden.

Neurotransmitters zijn stoffen die signalen doorgeven in de hersenen tussen zenuwcellen. Bekende neurotransmitters zijn acetylcholine, dopamine, gamma-aminoboterzuur (GABA) en serotonine. Van alle vier verkopen wij de voorloopstoffen: citicoline, mucuna pruriens, L-glutamine en 5-HTP. Kalium, jodium en magnesium zijn als hulpstof betrokken bij het maken, verzenden en ontvangen van deze neurotransmitters. Ze spelen een rol bij de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen. Bovendien draagt magnesium bij aan hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij de concentratie.

Ons zenuwstelsel zet aan tot actie in tijden van stress en opwinding, bespaart energie en middelen tijdens ontspanning. Ontzettend belangrijk dus!

¹Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
²Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA. De aanvullende dagelijkse inname van EPA en DHA samen mag niet meer dan 5 g bedragen.
*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over vitamine B en C, magnesium, kalium, ijzer, jodium of andere producten voor het zenuwstelsel? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).