Antioxidanten

17 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat zijn antioxidanten?

Het normale verouderingsproces is een gevolg van ‘oxidatie’ of oxidatieve schade. Dat is een chemische reactie. Deze wordt veroorzaakt onder invloed van zuurstof en lijkt op ‘roest’ zoals we dat zien bij metaal of bij het bruin worden van fruit. Hierbij zijn zogenoemde ‘vrije radicalen’ betrokken. Ze pikken elektronen van andere moleculen, die daardoor instabiel worden en worden dagelijks ‘bevochten’ door antioxidanten. Antioxidanten kunnen onze gezonde cellen en weefsels beschermen tegen invloeden van buitenaf. 

Hoe komen vrije radicalen in ons lichaam terecht?

Vrije radicalen zijn een ‘bijproduct’ van processen die ons lichaam plaatsvinden onder invloed van bijvoorbeeld het zitten in de zon, roken, maar ook intensief sporten. Het zijn moleculen die een elektron missen en daardoor instabiel zijn. Elektronen willen namelijk - net als wilde zwanen - altijd een paar zijn. Omdat ze een paar willen zijn, roven ze een elektron bij een ander molecuul, dat op zijn beurt ook weer instabiel wordt en zo ontstaat een kettingreactie. Dit kennen we als het proces van oxidatie. De werking van antioxidanten berust op het afstaan van elektronen waardoor de kettingreactie (het proces van oxidatie) wordt gestopt.

Vrije radicalen zijn niet geheel nutteloos

Toch zijn vrije radicalen niet geheel nutteloos. Ze spelen een rol als ‘opruimers’ binnen ons lichaam en helpen mee met het opruimen van beschadigde eiwitten die ontstaan na intensief sporten. 

Zijn antioxidanten belangrijk voor ons immuun- of afweersysteem?

Vrije radicalen kunnen schade berokkenen aan eiwitten, nuttige vetzuren en zelfs aan ons DNA. Daarom moet er een goede balans van zijn in het lichaam. Sommige voedingsmiddelen en vele planten bevatten veel antioxidanten en dragen daarom bij aan het verkrijgen van deze balans. Antioxidanten vangen en neutraliseren een overschot aan vrije radicalen en helpen daarmee onze cellen en weefsels te beschermen tegen aantasting door oxidatie. In feite zijn antioxidanten de 'vechtmaatjes' van het immuunsysteem.

Als u naar boven scrolt, ziet u een overzicht van ons assortiment antioxidanten ter ondersteuning van uw immuunsysteem.

Contact en Advies?

Wilt u meer informatie over specifieke antioxidanten voor uw immuunsysteem die u in onze webshop bent tegengekomen? U kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met een van onze specialisten. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord via telefoonnummer: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via het contactformulier. Bij vitaminesperpost.nl profiteert u bovendien altijd van gratis verzending binnen Nederland.