Glutathion

Glutathion is een essentiële verbinding die aanwezig is in al onze cellen, weefsels, lichaamsvloeistoffen en orgaansystemen. Glutathion is opgebouwd uit de aminozuren cysteïne, glutaminezuur en glycine. Door de sterke anti-verouderende¹ eigenschappen van glutathion blijft de stevigheid van onze huid behouden. Hierdoor vermindert glutathion de zichtbare tekenen van het ouder worden. Deze zwavelrijke lichaamseigen stof maakt zo de huid van binnenuit mooier. Glutathion kan goed met het aminozuur L-cysteïne, SAM-e en het antioxidant vitamine C worden gecombineerd.

5 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is glutathion?

Glutathion is een essentiële verbinding die aanwezig is in al onze cellen, weefsels, lichaamsvloeistoffen en orgaansystemen. We vinden glutathion dus vrijwel overal in ons lichaam. Hierdoor behoort glutathion tot een van de belangrijkste stoffen in ons lichaam. Glutathion wordt in de lever aangemaakt door de verbinding van bepaalde aminozuren. Omdat glutathion uit drie aminozuren is samengesteld, noemen we het een ‘tripeptide’. Een peptide is een klein soort eiwit. Een ‘echt’ eiwit wordt opgebouwd uit meer aminozuren. Glutathion is opgebouwd uit de aminozuren cysteïne, glutaminezuur en glycine.

Welke vormen van glutathion zijn er?

Er zijn drie vormen van glutathion: de gereduceerde stabiele vorm, L-Glutathion (GSH), de slechtopneembare geoxideerde vorm glutathiondisulfide (GSSG) en de geacetyleerde vorm, S-acetyl-L-glutathion (SAG). Vanwege de slechte opneembaarheid verkopen wij bewust geen GSSG-supplementen.

Wat is L-glutathion?

L-glutathion is de actieve, natuurlijke vorm van glutathion. Onze L-glutathion is van het merk Setria® en wordt van hoogwaardige grondstoffen gemaakt. Deze stabiele vorm van glutathion wordt met behulp van een gepatenteerd fermentatieproces geproduceerd. Hierdoor wordt een hoge graad van zuiverheid verkregen. Bij vitaminesperpost.nl kunt u L-glutathion kopen in een concentratie van 250 mg en 500 mg.

Wat is S-acetyl-L-glutathion?

Glutathion is een van de belangrijkste zwavelverbindingen. Het wordt door ons lichaam aangemaakt. S-acetyl-L-glutathion (SAG) is een specifieke vorm van glutathion. In deze variant is glutathion geacetyleerd, wat betekent dat er een acetylgroep aan het molecuul glutathion is toegevoegd. De koppeling van de acetylgroep aan het glutathionmolecuul is van belang voor de efficiënte opname binnen onze lichaamscellen. Geacetyleerde glutathion is namelijk een vetachtige verbinding (lipide), waardoor het gemakkelijk in de darm wordt opgenomen. Bij de vorming van complexe aminozuurmoleculen wordt de acetylgroep als beschermer ingezet. Eenmaal in de cel aangekomen, kunnen enzymen de S-acetyl-L-glutathionverbinding snel opsplitsen en verwerken waardoor de stof vrijwel meteen in het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor is deze vorm van glutathion vriendelijk voor de maag. Bij vitaminesperpost.nl kunt u vegan capsules S-acetyl-L-glutathion  in een concentratie van 100 mg en 200 mg kopen. 

Wat is het verschil tussen SAG en GSH?

Het verschil tussen SAG en GSH is dat S-acetyl-L-glutathion (SAG) een voorloper van gereduceerd glutathion (GSH) is. De meeste glutathionsupplementen bevatten de gereduceerde vorm GSH. Wetenschappers hebben echter vastgesteld dat de SAG-vorm van glutathion beter in het lichaam wordt opgenomen. SAG heeft dus een hoge biologische beschikbaarheid. Het is stabieler dan gereduceerd glutathion en oxideert niet in het maagdarmkanaal. 

S-acetyl-L-glutathion is een stabielere vorm van glutathion dan het reguliere L-glutathion (GSH). Het voordeel van S-acetyl-L-glutathion is dat het beter door het lichaam wordt opgenomen. Daar waar ‘regulier’ L-glutathion moeizaam in het lichaam wordt opgenomen, wordt S-acetyl-L-glutathion snel en volledig opgenomen in onze lichaamscellen.

Wat is liposomale glutathion?

Liposomaal houdt in dat de glutathion in kleine vetachtige bolletjes (liposomen) is verpakt. Deze liposomen passeren de maag zonder dat bolletjes door ons maagzuur kunnen worden aangetast. De glutathion wordt zo beschermd tegen vroegtijdige afbraak in het spijsverteringsstelsel. De bolletjes hebben de kenmerken van lichaamscellen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk door de darmwand, zonder te worden aangevallen. Deze doeltreffende aflevermethode zorgt ervoor dat liposomale supplementen een hoge biologische beschikbaarheid hebben. Biologische beschikbaarheid houdt in dat de gecapsuleerde voedingsstof goed wordt opgenomen in de bloedbaan en daardoor veel meer doet in het lichaam.

De liposomale glutathion die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, wordt beschermd door een dubbele laag fosfolipiden. Hierdoor worden deze glutathionmoleculen veilig in het bloed en in de lichaamscellen getransporteerd.

Wat zijn de voordelen van liposomale glutathion van LipoCellTech™?

Liposomale glutathion kan op vele manieren worden geproduceerd. Bij lang niet al deze productietechnieken blijft de gesuppleerde stof onaangetast. Veel productiemethodes zijn gebaseerd op chemicaliën, hitte en/of hoge druk. Dit kan de opname van glutathion door het lichaam ondermijnen. Het woord ‘liposomaal’ op een verpakking betekent zodoende niet automatisch ‘supergoed’. Vitaminesperpost.nl heeft gekozen voor de Nederlandse kwaliteitsproducent LipoCellTech™. Deze maakt als enige in Europa gebruik van een volledig natuurlijke productiemethode. Deze unieke manier van produceren staat garant voor een optimale opname van glutathion. Zodoende heeft de liposomale vegan glutathion die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, de volgende voordelen:

  • Het heeft een hoge biologische beschikbaarheid door superieur transport
  • Het bevat alleen pure natuurlijke ingrediënten en geen chemische toevoegingen
  • Het omvat een natuurlijke productiemethode, zonder gebruik van hitte, chemicaliën of druk waardoor de gesuppleerde voedingsstoffen onbeschadigd blijven
  • Het is een poeder in een capsule waardoor de smaak neutraal blijft en de houdbaarheid lang

Bovendien zijn de vegan capsules met glutathion volgens de strenge kwaliteitsnormen van de GMP geproduceerd. De GMP-normen (Good Manufacturing Practice) is een van de belangrijkste kwaliteitsborgingssystemen in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.

Waar zit glutathion in?

Glutathion wordt in kleine hoeveelheden aangetroffen in voedingsmiddelen zoals avocado, spinazie, asperges en walnoten. Het kan ook door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Wat doet glutathion?

Vanwege het moderne leven met alle giftige en schadelijke stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld, hebben we aanzienlijke hoeveelheden glutathion nodig. Het eiwitmolecuul glutathion is de laatste jaren dan ook veel onderzocht. Glutathion heeft verschillende functies. Hierdoor handhaaft glutathion de integriteit van celstructuren.

Waar is glutathion goed voor?

Glutathion helpt tegen veroudering¹ en zorgt zo voor behoud van een normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid. Glutathion kent nog vele andere toepassingen. Helaas mogen wij deze vanwege strenge Europese wetgeving op deze pagina niet benoemen. Elders op internet is deze informatie volop te verkrijgen.

Glutathion voor de huid

Door de sterke anti-verouderende¹ eigenschappen van glutathion blijft de stevigheid van onze huid behouden. Hierdoor vermindert glutathion de zichtbare tekenen van het ouder worden. Deze zwavelrijke lichaamseigen stof maakt zo de huid van binnenuit mooier.

Waarmee is glutathion te combineren?

De belangrijke zwavelverbinding glutathion kan goed met het aminozuur L-cysteïne, SAM-e en de antioxidant vitamine C worden gecombineerd. L-glutathion kan in het lichaam worden aangemaakt uit de aminozuren cysteïne, glutaminezuur en glycine. Het mineraal selenium is ook betrokken bij deze aanmaak.

Is glutathion hetzelfde als glutamine?

Nee, glutathion en glutamine zijn niet hetzelfde. Glutamine is een onderdeel van glutathion. Glutathion is namelijk een tripeptide, wat betekent dat het bestaat uit drie aminozuren die aan elkaar zijn gekoppeld. Dit zijn naast glutamine de aminozuren cysteïne en glycine. 

Glutamine daarentegen is één aminozuur. Het is het meest voorkomende aminozuur in het bloed en speelt meerdere belangrijke rollen in het lichaam. Aminozuren vormen de bouwstenen van eiwitten. Glutathion en glutamine zijn beide verbindingen die betrokken zijn bij de biochemie van het lichaam.

Glutathion en de lever

De meeste glutathion bevindt zich in de lever. De lever speelt een sleutelrol in het ontgiftingsproces van ons lichaam. Veel afvalstoffen in het lichaam worden door onze lever uitgescheiden.

Glutathion versus L-glutathion

Glutathion is de verzamelnaam voor zowel de gereduceerde stabiele vorm, L-Glutathion (GSH), de slechtopneembare geoxideerde vorm glutathiondisulfide (GSSG) en de geacetyleerde vorm, S-acetyl-L-glutathion (SAG). De meeste glutathionsupplementen bevatten de gereduceerde vorm L-glutathion (GSH). Hierdoor worden de termen ‘glutathion’ en ‘L-glutathion’ vaak als elkaars synoniem gezien. Maar, dit hoeft dus zeker niet zo te zijn.

Wat is glutathion peroxidase?

Glutathion peroxidase is een enzym dat glutathion gebruikt om peroxiden te neutraliseren. Hierdoor speelt dit een belangrijke rol bij de bescherming van cellen tegen veroudering¹.

Welke glutathion is het beste?

Er zijn verschillende vormen van glutathion-supplementen, waaronder gereduceerd glutathion (GSH), geacetyleerd glutathion (SAG) en liposomale glutathion. Welke vorm als 'beste' wordt beschouwd, kan op basis van individuele behoeften en gezondheidsdoelen variëren. Mensen kunnen verschillend reageren op verschillende vormen van glutathion. Sommigen ervaren mogelijk betere resultaten met de ene vorm dan met de andere.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan L-glutathion te gebruiken vanwege de directe opname door het lichaam. Acetyl-L-glutathion wordt beschouwd als een stabielere vorm die maagvriendelijk is en beter wordt opgenomen in de lichaamscellen. Specifiek voor de toepassing van de huid blijkt uit de wetenschappelijke literatuur dat S-acetyl-L-glutathion effectiever is dan L-glutathion.

Glutathion en NAC (N-acetyl-L-cysteïne)

NAC (N-acetyl-L-cysteïne) is een voorloper van glutathion. Dit semi-essentiële aminozuur helpt bij de aanmaak van glutathion in het lichaam. NAC levert namelijk het aminozuur L-cysteïne dat een cruciale rol speelt in de aanmaak van glutathion. De essentiële verbinding glutathion is in al onze cellen, weefsels, lichaamsvloeistoffen en orgaansystemen aanwezig. Glutathion komt in een hoge concentratie in bijna al onze lichaamscellen voor en behoort zodoende tot een van de belangrijkste stoffen in ons lichaam.

Glutathion voor sporters?

Matige, langdurige, lichamelijke inspanning verhoogt het glutathiongehalte in het bloed en in onze skeletspieren. Daarentegen wordt bij krachttraining en intensieve duursportbeoefening veel glutathion verbruikt. De meest effectieve manier om een normaal glutathionniveau te garanderen, is om het lichaam te voorzien van een voorgevormd glutathion zoals onze Setria® L-glutathion.

Waardoor ontstaat te weinig glutathion?

Te weinig glutathion in het lichaam kan ontstaan door slechte voeding, roken, zonschade, luchtvervuiling, zware metalen, giftige dampen, radioactieve stoffen, stress en een hogere leeftijd. Lage L-glutathionspiegels zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op een groot aantal gezondheidsissues.

Is glutathion meetbaar?

Er bestaan misvattingen over het aanvullen van glutathion in het lichaam. Glutathion zou niet of slecht worden opgenomen. Ook zou glutathion niet in het maagdarmkanaal kunnen komen omdat het voortijdig wordt afgebroken. Plasmaspiegels van glutathion zijn meetbaar maar niet handig als we de werking van het totale glutathionsysteem willen weten. Glutathion is namelijk niet gelijkmatig over het lichaam verdeeld. Hierdoor zijn plasmaspiegels geen maatstaf voor glutathionniveaus in andere weefsels. Glutathion wordt getransporteerd daar waar het nodig is en afgebroken als het niet wordt opgeslagen.

Verder is het belangrijk om te vermelden dat de totale glutathionstatus niet alleen afhangt van de concentratie van vrij glutathion, maar ook van de verhoudingen tussen de gereduceerde (actieve) en geoxideerde vormen. 

Redox-balans

Wetenschappers hebben onlangs een manier gevonden om de ‘redox-balans’ te meten. Dat levert een beter beeld op van de manier waarop het lichaam glutathion produceert en verbruikt. Bij een redox-balans wordt in het bloed gemeten wat de verhouding is van gereduceerde niet-geoxideerde, stabiele vorm glutathion ten opzichte van geoxideerde glutathionproducten.

Setria® glutathion

De L-glutathion van vitaminesperpost.nl is afkomstig van het merk Setria®. Deze vorm van glutathion is  met behulp van een gepatenteerd fermentatieproces geproduceerd. Hierdoor wordt een hoge graad van zuiverheid verkregen. De ontwikkeling van deze technologie nam een aantal jaren in beslag. Hiermee onderscheidt Setria® glutathion zich van andere L-glutathionsupplementen. Setria® glutathion is vrij van toevoegingen, conserveringsmiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Bovendien is het geschikt voor vegetariërs.

Wanneer glutathion innemen?

Glutathion kan zowel voor als tijdens een maaltijd worden ingenomen. Het kan raadzaam zijn om glutathion in te nemen bij een maaltijd. Wetenschappelijke studies stellen dat dit de opname kan verbeteren. Aan de andere kant kunnen sommige mensen glutathion beter verdragen op een lege maag. Luisteren naar het eigen lichaam is zodoende belangrijk.

Waarom glutathioncapsules kopen bij vitaminesperpost.nl?

De glutathion-capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zijn van hoogwaardige grondstoffen gemaakt. Onze capsules bevatten de gereduceerde vorm van glutathion of de geacetyleerde vorm van glutathion, dus niet de slechtopneembare geoxideerde vorm. Onze glutathioncapsules zijn in Nederland volgens strenge IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Bovendien profiteert u bij ons altijd van de volgende voordelen:

  • 30% Korting bij het kopen van 4 verpakkingen
  • Snel + gratis bezorgd binnen Nederland
  • Pakket past door de standaard brievenbus

Vragen of advies?

Heeft u vragen of wilt u advies over welke vorm van glutathion geschikt is voor u? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en persoonlijk advies. Onze vriendelijke en deskundige vitamine-experts staan u graag te woord tijdens kantooruren. U kunt hen bereiken via onze contactpagina of via telefoonnummer: +31 (0)75 612 12 47 (lokaal tarief).

Meer informatie over glutathion?

Wilt u nog meer informatie over glutathion of over gluthationsupplementen? Lees er alles over in onze blogs:

*In relatie tot uiterlijk