Maca

Maca is een eetbaar knolgewas uit Peru dat al duizenden jaren worden gebruikt in de kruidenkunde. Maca draagt bij aan een normaal energieniveau, is goed voor het libido en ondersteunt het concentratie- en leervermogen. Bekijk hieronder meer informatie over maca en onze supplementen met maca. 

9 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Welk macasupplement is het beste voor u?

Maca uit peru

Onze macasupplementen komen van één leverancier uit Peru. Dit bedrijf bestaat uit acht verschillende boerengemeenschappen in verschillende delen van Peru. Gewassen als maca en camu camu worden via natuurlijke, ecologische en maatschappelijke principes beheerd. Doordat onze macateler gespecialiseerd is in duurzame teelt, hebben wij ervoor gekozen om alle varianten aan te bieden die door deze teler worden verbouwd: gele maca (standaard), rode maca, zwarte maca, raw maca, Maca Premium en Super Maca.

Bekijk de film van onze leverancier:

De leverancier geeft aan dat de kenmerken van de verschillende kleuren over het algemeen niet enorm verschillen. Maar er zijn wel subtiele verschillen. Die zullen wij hierbij verduidelijken. Het belangrijkste element is de manier waarop de wortels zijn verwerkt.

Peruviaanse maca wortels groeien in drie basiskleuren

Maca uit PeruHoewel alle duurzaam gekweekte maca poeders van hoge kwaliteit een vrijwel identieke inhoudsstoffen hebben, zijn er volgens deskundigen toch enige verschillen. Veel van onze klanten melden echter voordelen bij alle kleuren. Omdat al onze supplementen op een duurzame manier uit zorgvuldig geselecteerde Peruaanse macawortels zijn geproduceerd, kunt u haast niet in de fout gaan. We stellen dan ook voor om de verschillende versies uit te proberen, en zodoende uit te vinden welke maca het beste bij u past. Als u het echt niet weet, is er Maca Premium.

Dit kruid bezit de eigenschappen van alle drie de kleuren. Het is vanwege de claimwetgeving helaas niet mogelijk om gedetailleerd in te gaan op de subtiele verschillen tussen deze kleuren. 

Verschillende soorten maca

Hieronder de verschillende soorten maca. Deze soorten kenmerken zich door de drie basiskleuren. Het is belangrijk op te merken dat de kleur van de wortels voornamelijk in de schil wordt gevonden (vergelijkbaar met radijs). De gezondheidseigenschappen van de macapoeders binnen de verschillende kleuren variëren enigzins. 

Gele maca

  • Van de witte tot gele wortels wordt gele maca (standaard) poeder gemaakt
  • Gele maca is de standaard maca en is de meest verkrijgbare soort met brede eigenschappen
  • 60% van de jaarlijkse oogst

Rode maca

  • Uit de fytonutriëntenanalyse blijkt dat rode maca hogere niveaus bevat van alkaloïden, tannines en saponinen
  • Van de lichtroze tot donkerpaarse wortels wordt rood macapoeder gemaakt
  • 25% van de jaarlijkse oogst

Zwarte maca

  • Van de lichtgrijze tot de donkergrijze wortels wordt zwart macapoeder gemaakt
  • Zwarte maca is de zeldzaamste soort en wordt om zijn eigenschappen ook wel de ‘mannenmaca’ genoemd, hoewel zwarte maca ook geschikt is voor vrouwen
  • 15% van de jaarlijkse oogst

Gelatinized (voorgekookte) maca

De meeste van onze maca producten zijn ‘gelatinized’. Dit betekent dat de wortels tot hoge temperaturen worden verhit om alle zetmeel uit de wortel te verwijderen. Er is 4 kg verse macawortel nodig om 1 kg gelatiniseerde maca te maken. Dit is een verhouding van 4:1. Dit maakt gelatiniseerde maca geconcentreerder. Tegelijkertijd vernietigt de hitte alle enzymen en verdwijnt een aantal voedingsstoffen, waaronder vitamine C. Dat gezegd hebbende, rapporteren onze klanten vergelijkbare gezondheidsvoordelen bij het gebruik van gelatinized maca. We raden gelatinized maca aan voor iedereen met een gevoelige maag, omdat de afwezigheid van zetmeel het supplement gemakkelijk verteerbaar maakt.

Raw maca

Onze raw macaproducten worden nooit boven de 40°C verwarmd, waardoor de meeste enzymen en voedingsstoffen blijven bewaard. In tegenstelling tot de gelatiniseerde maca moet u er wel meer van innemen. Een ander belangrijk punt is dat raw maca grote hoeveelheden zetmeel bevat. Verteringsenzymen hebben vaker problemen bij het verteren van zetmeel. Hierdoor veroorzaakt raw maca bij ongeveer 5% van de mensen ongemakken in de maagfunctie. Als u een gevoelige maag of andere spijsverteringsproblemen heeft, raden we u gelatinized maca aan.

Gele maca

Super maca

Onze Super Maca is gemaakt van macawortels die direct na de oogst in dehydrators zijn gedroogd. Standaard worden onze macawortels gedurende 10-40 dagen na de oogst in de hoge bergzon van de Andes gedroogd. Dit is de traditionele manier om maca te verwerken. De moderne benadering, waarbij de maca direct in voedseldrogers wordt gedroogd, is ontwikkeld om bepaalde ingrediënten te standaardiseren. De doelstelling is het maximaliseren van glucosinolaten. Dit zijn voedingsstoffen met specifieke voordelen. De kosten om dit Super Maca-poeder te produceren, zijn hoger vanwege de arbeids- en apparatuurkosten. Daarnaast kunt u in onze webshop ook Maca Sterk kopen.