Flavonoïden

Flavonoïden, ook wel ‘bioflavonoïden’ geheten, spelen een belangrijke rol in de stofwisseling van de plant. Veel flavonoïden zijn gekleurd en zijn van nature aanwezig in groente en fruit. Er zijn veel verschillende flavonoïden, die door hun uiteenlopende eigenschappen voor vele gezondheidseigenschappen kunnen worden ingezet. Flavonoïden behoren tot de antioxidanten.

8 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat zijn flavonoïden?

Flavonoïden zijn pigmentstoffen (natuurlijke kleurstoffen) en zijn daarmee verantwoordelijk voor de felle kleuren van veel fruit, groente en bloemen, maar ook voor de herfstkleuren van bladeren. Niet voor niets betekent ‘flavo’ geel. Dit verwijst naar de natuurlijke kleur van veel flavonoïden. Ze worden onderverdeeld in flavonolen, catechines (flavanolen), flavonen, flavanonen, anthocyanen en isoflavonen. Vroeger werden flavonoïden nog wel eens ‘vitamine P’ genoemd.

Waar zitten flavonoïden in?

Bijna alle fruit, groente, kruiden en specerijen bevatten flavonoïden, zo ook ons superfruit. Flavonoïden zijn ook aanwezig in gedroogde bonen en granen. Bij de bonen leveren de flavonoïden de kenmerkende rode en zwarte kleur. In het algemeen bevatten de meest kleurrijke onderdelen van het voedsel, zoals de schil van fruit, de hoogste concentraties. Een uitzondering is de witte pulpachtige massa tussen vrucht en schil bij citrusvruchten. Deze is rijk aan flavonoïden, terwijl de schil en het citrusfruit zelf veel minder bevatten.

Hoe zijn flavonoïden ontdekt?

De Hongaarse Nobelprijswinnaar (1937) Albert Szent-Györgi dacht een nieuwe vitamine te hebben gevonden toen hij met alleen vitamine C iets wilde doen tegen het indertijd veel voorkomende scheurbuik onder zeelieden. Deze waren vaak lang op reis en afhankelijk van lang houdbare voeding die doorgaans niet al te veel vitamines bevatte. Het bleek echter niet te lukken en hij ontdekte vervolgens dat citroenen wel effect hadden bij scheurbuik. Hieruit concludeerde hij dat er buiten vitamine C dus nog een andere vitamine aanwezig was die hierbij hielp. Dit bleken uiteindelijk geen vitamines te zijn, maar flavonoïden. De combinatie van vitamine C met flavonoïden bleek een gouden huwelijk. 

Waar helpen flavonoïden voor?

Flavonoïden behoren tot de antioxidanten. Antioxidanten, zoals ook aanwezig in vitamine C, helpen te beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht en ondersteunen zo het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen. Ook dragen ze bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade (oftewel invloeden van buitenaf) en zorgen zo voor behoud van gezonde cellen en weefsels.

Welke flavonoïden zijn er?

De losse flavonoïden die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zijn:

Waarbij gebruikt u flavonoïden?

Naast de antioxidatieve eigenschappen bevatten onze vegetarische capsules met het flavonoïde dihydromyricetine het kruid mariadistel. Mariadistel heeft een positieve invloed op de lever* en ondersteunt zo de reinigende werking van de lever*. 

Onze Bioflavonoïden Plus-capsules bevatten naast een hoge concentratie citrus bioflavonoïden, onder meer de antioxidant vitamine C. Vitamine C beschermt de cellen tegen oxidatieve schade, maar draagt het bij aan het behoud van sterke botten en tanden. Ook draagt vitamine C bij aan het leervermogen, het normaal psychologisch functioneren en aan de normale werking van de bloedvaten. Tot slot is vitamine C goed voor het concentratievermogen en voor het geheugen.

Wat is het verschil tussen flavonoïden en polyfenolen?

Polyfenolen worden onderverdeeld in tannines en fenylpropanoïden. Flavonoïden vallen onder deze laatste groep. Flavonoïden zijn dus een onderdeel van de polyfenolen. Het verschil zit hem in de chemische structuur van de moleculen van beide stoffen. Er zijn meer dan achtduizend polyfenolen. Hiervan zijn de flavonoïden veruit de grootste groep.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.