Vitamine C

Vitamine C is bij vrijwel iedereen wel bekend. De vitamine is wateroplosbaar en ondersteunt in ons lichaam veel interne processen. Vitamine C is onder meer nodig voor het behoud van sterke botten, tanden en een goede weerstand. Bovendien ondersteunt de vitamine het energieniveau. Onder de producten vindt u meer informatie over deze enorm veelzijdige vitamine.

11 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is vitamine C?

De meest voorkomende vorm van vitamine C is ascorbinezuur. Dit is zoals de naam al zegt de zure vorm. Wie niet van zuur houdt, kan gaan voor Ester-C®. Dit is een maagvriendelijke calciumverbinding die niet zuur is en door vrijwel iedereen goed wordt verdragen. Veel dieren kunnen overigens zelf vitamine C aanmaken, maar mensen niet. Die zijn daarom afhankelijk van voeding en/of suppletie. Gelukkig zit vitamine C in veel plantaardige voedingsmiddelen. De wijze van telen en de manier van rijping en de blootstelling aan de zon draagt bij aan de hoogte van het vitamine C-gehalte in het voedingsmiddel. 

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C vinden we in verschillende soorten groente en fruit. Citrusvruchten zijn heel bekend als bron van vitamine C, maar ook paprika's, bessen, kiwi's, kolen, peterselie, spruitjes, aardappelen en zelfs olijven bevatten vitamine C. Van het vruchtje Camu camu wordt zelfs gezegd dat het de meest vitamine C-rijke vrucht op de planeet is.

Waar is vitamine C goed voor?

Zoals eerder gezegd, ondersteunt vitamine C een hoop functionaliteiten in ons lichaam. Er is veel onderzoek gedaan naar deze vitamine en over de onderstaande gezondhheidsclaims bestaat internationaal wetenschappelijke consensus.

  • Vitamine C ondersteunt de (natuurlijke) afweer van ons lichaam.
  • Vitamine C is van belang voor een goede conditie van de bloedvaten, het ondersteunt het behoud van een sterke vaatwand en is daarmee gunstig voor soepele en elastische aderen.
  • Vitamine C draagt bij aan de bescherming van lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf zoals UV-straling en luchtvervuiling. Het is een antioxidant.
  • Vitamine C is belangrijk voor het tandvlees en draagt bij aan het behoud van een sterk gebit.
  • Vitamine C is goed voor het kraakbeen en is van belang voor de samenstelling en het behoud van sterke botten.
  • Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen dat de stevigheid van de huid ondersteunt.
  • Vitamine C is goed voor het zenuwstelsel en draagt bij aan de normale werking van onze zenuwen.
  • Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed en draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Het ondersteunt de energiestofwisseling.
  • Vitamine C draagt bij aan (hersen- en zenuwfuncties betrokken bij) concentratie, leerprestaties en geheugen. Het is bovendien goed voor de gemoedstoestand en een goede geestelijke balans.

Hoeveel vitamine C hebben we nodig?

Hoeveel vitamine C we nodig hebben, is geheel afhankelijk van de persoonlijke leefstijl en voedingspatroon. Een dagelijkse inname van 80 tot 2000 mg wordt door de meeste mensen goed verdragen. Een teveel wordt gewoon uitgeplast, omdat vitamine C wateroplosbaar is. Een teveel uit zich doorgaans door een licht gevoel van misselijkheid of gerommel in de darmen. Verlaag dan gewoon de hoeveelheid. Mensen die roken, veel alcohol gebruiken of eenzijdig eten, hebben baat bij vitamine C-supplementen.

Wat is de beste vitamine C?

De keuze voor een vitamine C-supplement is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden en portemonnee. Wilt u een maagvriendelijke variant? Dan kiest u voor Ester-C®. Wilt u de best opneembare vitamine C? Dan kiest u voor liposomale vitamine C. Vitamine C Natuurlijk is er voor ieder die alles graag zo natuurlijk mogelijk heeft. Combinaties met bioflavonoïden zijn dan ook een goede keuze.

Welke vitamine C-supplementen zijn er?

Vitaminesperpost.nl heeft een ruime keuze aan vitamine C-supplementen. En hoewel deze doorgaans als bruistabletten, pillen, tabletten en poeders te krijgen zijn, kiezen wij voor plantaardige capsules voor onze vitamine C-supplementen. We hebben vitamine C-supplementen met alleen vitamine C, vitamine C-supplementen met (ondersteunende) toevoegingen, niet-zure vitamine C (Ester-C®) en plantaardige vitamine C in de vorm van groente- of fruitpoeders of extracten. Wat de supplementen allemaal gemeen hebben, is dat ze van onberispelijke kwaliteit zijn en goed  in het lichaam worden opgenomen. Daarnaast hebben we liposomale vitamine C. Dit is het neusje van de zalm als het gaat over opname en biologische beschikbaarheid.

De nieuwste telg in onze vitamine C-familie is overigens gebufferde vitamine C. Dit is een bijzondere vorm van vitamine C. Het is namelijk een niet-zure, maagvriendelijke vorm. Deze goed opneembare en biologisch beschikbare vorm van vitamine C wordt door ons lichaam twee keer zo snel opgenomen als reguliere vitamine C. Ook blijft de vitamine vier keer langer in ons lichaam aanwezig.

Hieronder ziet u ons actuele assortiment.

Vitamine C kopen?

Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij alleen vitamine C-supplementen van betrouwbare, internationale leveranciers. U kunt bij ons terecht voor een keur aan vitamine C-capsules met een hoge dosering of minder hoge dosering, op natuurlijke basis of als niet-zure variant.

Als u moeite heeft om capsules of tabletten door te slikken, raden wij u van harte onze vitamine C-fruit- en groentepoeders aan. Deze kunt u direct gebruiken en vermengen met water, yoghurt of een van uw andere favoriete dranken. Zo creëert u in een handomdraai een heerlijke vitamine C-rijke smoothie of -drank! 

Heeft u nog vragen of wilt u advies?

Onze vriendelijke vitamine-experts staan u graag te woord tijdens kantoortijden via telefoonnummer: +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief). U kunt ook gebruik maken van onze contactpagina. Wij nemen dan per mail contact met u op.