Plantaardige Omega
Veel plantaardige oliën zijn rijk aan omega-vetzuren. Plantaardige omega 3-vetten zijn een alternatief voor visolie. Mensen die geen vis eten, kunnen baat hebben bij het gebruik van onze Vegan Omega 3-supplementen. Naast omega 3 bestaan ook omega 5, 6, 7 en 9. Deze omega vetzuren zijn altijd plantaardig. Bekijk hieronder de relevante informatie over plantaardige omega’s en de bijbehorende producten.
Welke omega´s zijn er?
Omega 3 is veruit het bekendste omega-vetzuur, bestaande uit EPA, DHA en ALA. Naast omega 3 kennen we ook omega 5, 6, 7, 9 en 11.
Wat is omega 3 en waar is het voor?
Omega 3-vetzuren zijn meervoudige onverzadigde essentiële vetten. Er zijn drie soorten omega 3-vetten: EPA, DHA en ALA. EPA is gunstig voor het hart¹. DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen³ en is goed voor het gezichtsvermogen³. ALA is goed voor het cholesterol⁵. In het verleden werd enkel ALA als plantaardige omega 3-supplement verkocht. ALA is immers rijk aanwezig in onder meer chiazaad en lijnzaad. Vroeger werd vaak gedacht dat EPA en DHA enkel uit vette vis gewonnen kon worden. Tegenwoordig kunnen EPA en DHA echter ook prima uit algen worden gewonnen. Dit is goed nieuws voor vegetariërs en veganisten (vegans). Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven, is DHA extra belangrijk. De inname van DHA door de moeder draagt immers bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen⁴.
Waar zit omega 5 in?
Omega 5 (punicinezuur) is een meervoudig onverzadigd vetzuur. Dit vet is sterk verwant aan het essentiële alfa-linoleenzuur (ALA) en het essentiële geconjugeerde linolzuur (CLA) en wordt zodoende wel als ‘semi-essentieel’ beschouwd. Een rijke bron van omega 5 is granaatappelzaadolie. Een rijke bron van omega 5 is granaatappelzaadolie. Granaatappelzaad zit boordevol polyfenolen, de vitamines C, K, B11 en kalium.
Welke omega 6-vetten zijn gezond?
Omega 6-vetzuren zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega 6-vetzuur is linolzuur. In de ideale situatie wordt linolzuur in ons lichaam omgezet naar gammalinoleenzuur (GLA). Deze omzetting verloopt echter moeizaam en inefficiënt. Mede door de hoge inname van linolzuur (zonnebloemolie, margarine, halvarine, gefrituurd voedsel, kant-en-klare en/of sterk bewerkte producten, etc.), vindt er in het lichaam een stapeling van linolzuur plaats. Gecombineerd met een (veel) te lage inname van omega 3, leidt dit tot een verstoring in de vetzuurverhouding van omega 3 versus linolzuur bij de mens. De meest ideale vetzuurverhouding omega 3 versus linolzuur is tussen de 1:1 en 1:5. In onze Westerse voeding is deze verhouding ongeveer 1:16 of hoger. Een gigantisch verstoorde balans dus. Door rechtstreekse inname van het goede omega 6-vetzuur GLA wordt het moeizame omzettingsproces van linolzuur naar GLA omzeild, waardoor er ook geen kans is op stapeling van linolzuur. GLA kan zich niet stapelen in het lichaam, terwijl hiermee wel inname van het essentiële omega 6-vetzuur is gegarandeerd. Ons lichaam kan immers zelf geen omega 6 aanmaken en moet het zodoende voldoende uit voeding en/of suppletie binnenkrijgen. Bekende bronnen van GLA zijn teunisbloemolie en borageolie. Teunisbloemolie is goed voor de gezondheid omdat het een normale menstruatie ondersteunt*, de huid van binnenuit verzorgt* en helpt ter ondersteuning van het hart en de bloedvaten*.
Waar helpt omega 7 voor?
Omega 7-vetzuren zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn palmitoleïnezuur en vacceenzuur. Een rijke bron van omega 7-vetzuren is het olie van de duindoorbes. Duindoornbesolie is goed voor de slijmvliezen*, voedt de huid van binnenuit*, helpt de hydratatie, de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden* en ondersteunt zo het herstellend vermogen van de huid*.
Op welke manier is omega 9 goed voor de gezondheid?
Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur en is enkel in plantaardige bronnen te vinden, zoals in noten, avocado’s en olijfolie. Olijfolie bevat oliezuur, het bekendste omega 9-vetzuur. Oliezuur is goed voor de cholesterolspiegel en zorgt zo voor behoud van een verantwoord cholesterolgehalte.
Welke plantaardige olie is waar goed voor?
Hieronder een overzicht welke omega in welke olie zit en welke positieve eigenschappen voor de gezondheid deze oliën hebben:
- OMEGA 3
- Vegan Omega 3-softgels: draagt bij aan de normale werking van het hart².
- Vegan Omega DHA-softgels: draagt bij aan de instandhouding van de normale hersenfunctie¹ en draagt bij aan de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen². - OMEGA 3 en 6
- Hennepzaadolie-softgels: goed voor het hart, gunstige invloed op de bloedvaten*, voor een gezonde cholesterolspiegel* en ondersteunt het immuunsysteem*.
- Pompoenzaadolie-softgels: goed voor de prostaat* en ondersteunt de gezondheid van de lagere urinewegen*.
- Zwarte komijnolie Goud-softgels: ook wel zwart zaad of Nigella Sativa genoemd. Bevat meerdere alkaloïden en saponinen en de essentiële olie thymoquinone. De olie is in- en uitwendig te gebruiken.
- Zwarte komijnzaadolie-softgels: draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*.
- Druivenpitolie softgels: een antioxidant* die een gunstige invloed heeft op de bloedsomloop* en daarmee goed is voor hart en bloedvaten*.
- Zwarte bessenolie (Ribes Nigrum)-softgels: goed voor de spieren* en voor het behoud van soepele gewrichten*. - OMEGA 3, 6 en 9
- Vegan Omega 3, 6 en 9-softgels: bevatten olie van de plant 'ruw parelzaad', ook wel ahiflower-olie geheten. Bevat ALA (omega 3), GLA (omega 6) en OA (omega 9). Veganistisch alternatief voor dierlijke omegavetzuren.
- Tarwekiemolie-softgels: bevat hoge concentraties octacosanol en vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en helpt zo lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
- Tarwekiemolie Halal-Koosjer-softgels: de halal-koosjer-gecertificeerde tarwekiemolie die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, wordt via koude persing uit tarwekiemen gewonnen. Hierdoor blijft de voedingswaarde optimaal behouden.
- OMEGA 3 en 9
- Lijnzaadolie-softgels: zijn gunstig voor een goede geestelijke balans en goed voor het hart en de bloedvaten*. - OMEGA 5
- Granaatappelzaadolie-softgels: koudgeperste granaatappelzaadolie die vitamine B1, B2, C en punicinezuur (omega 5) bevat. - OMEGA 6
- Teunisbloemolie-softgels: ondersteunt een normale menstruatie* en verzorgt de huid van binnenuit*.
- Borage-olie-softgels: rijke bron van gammalinoleenzuur (GLA), ‘het goede’ omega 6-vetzuur. Natuurlijke koudgeperste olie-softgels met vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en helpt zo lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. - OMEGA 7
- Duindoornbesolie-softgels: koudgeperste olie die goed is voor de slijmvliezen* en het herstellend vermogen van de huid ondersteunt*. - OMEGA 6 en 9
- Saffloerolie-softgels: koudgeperst, is goed voor de conditie van het haar* en levert een bijdrage aan het gezond houden van de huid*.
- CLA-softgels: draagt bij aan de vetverbranding* en stimuleert spiergroei bij sport*.
¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA.
² Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.
³ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
⁴ Dit gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen, te weten: 250 mg DHA en EPA.
5 Dit gunstig effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g ALA.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.