Collageen

Collageen is het lijmvormend eiwit dat in het menselijk lichaam voorkomt, met name in de huid, botten en bindweefsels. Het is opgebouwd uit de aminozuren, glycine, proline en arginine. Vitamine C is een belangrijke co-factor voor de aanmaak van collageen en is daarom aan onze collageen producten toegevoegd. Bekijk onderstaand de relevante informatie over collageen en de producten.

6 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Wat is collageen? 

Collageen is een lichaamseigen stof. Het is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en vormt ongeveer 30% van ons totale eiwitgehalte. Het is het belangrijkste structurele eiwit in ons bindweefsel, met name in onze huid. 

We vinden collageen terug in onze spieren en pezen, botten, in het tandvlees, in de tanden en nog veel meer. Collageen bestaat uit verschillende individuele aminozuren die aan elkaar zijn gelinkt om dikkere strengen te vormen. De structuur van collageen kan worden vergeleken met een soort touw of vlecht. U kunt collageen zien als de ‘lijm’ die ons lichaam bij elkaar houdt. Etymologisch stamt het woord collageen af van het Griekse woord ‘kólla’, wat ‘samenbinden’ betekent. 

Wat doet collageen? 

Collageen is een zogeheten structureel eiwit. Dit type eiwit is belangrijk structuur, stevigheid en elasticiteit. Het zorgt ervoor dat het lichaam en zijn vele organen hun unieke vorm behouden en na een stootje weer gelijk in vorm springen. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van collageen aanzienlijk af. Dit gebeurt al na ons 25e levensjaar. 

Voor de aanmaak van collageen hebben we voldoende vitamine C nodig. Dit draagt bij aan de vorming van collageen en dat helpt om de huid (van binnenuit) te versterken. 

Welke types collageen zijn er? 

Niet al het collageen is hetzelfde, er zijn verschillende typen bekend. Deze types verschillen in samenstelling en in functie. Type I collageen is verreweg het meest in ons lichaam aanwezig. 90% van al het collageen in ons lichaam bestaat uit collageen type I. De overige 10% bestaat grotendeels uit type II, III en IV. Collageen type I bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, bindweefsel, pezen en bloedvaten. Collageen type II is van belang voor het kraakbeen. 

Waar wordt collageen door beschadigd? 

Roken 

Roken is een bekende boosdoener voor onze huid. Het zorgt ervoor dat de huid sneller veroudert en veroorzaakt fijne lijntjes. Bovendien zorgt roken ervoor dat de doorbloeding van de huid afneemt en deze verder verslapt. Als de doorbloeding van de huid afneemt, krijgt u een doffe, vale teint. 

Zon

Natuurlijk zorgt zonnen voor een lekker zomers kleurtje. De uv-stralen in zonlicht zorgen er echter ervoor dat collageen sneller afbreekt. Om dit te voorkomen, kunt u beter niet te lang in de felle zon zitten en u insmeren met een zonnebrand op natuurlijke basis. 

Snelle suikers 

Suiker verstoort het vermogen van collageen om zichzelf te vernieuwen. Minimaliseer daarom uw inname van toegevoegde suikers en geraffineerde (‘simpele’) koolhydraten. Kies daarentegen voor volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en vers fruit. 

Hoe kunnen we onze collageenaanmaak ondersteunen? 

Collageen vinden we met name in de huiden en botten van dieren. Met ons huidige voedingspatroon krijgen we een stuk minder collageen binnen dan vroeger. Om uw collageeninname op te krikken, kunt u uw eigen vlees-/vis- of kippenbouillon maken. Als u vis eet, zou u de huid mee kunnen bakken en opeten. Collageen in voedingssupplementen is altijd van dierlijke oorsprong, omdat collageen van nature niet in planten voorkomt. 

Hoewel we collageen niet uit planten kunnen halen, zijn er belangrijke stoffen in onze voeding die de collageenaanmaak kunnen ondersteunen. U kunt uw lichaam dus helpen om dit belangrijke eiwit te produceren door ervoor te zorgen dat u voldoende van de volgende voedingsstoffen binnenkrijgt: 

  • Vitamine C: deze vitamine is essentieel voor de vorming van collageen. U vindt vitamine C in citrusvruchten, paprika’s, spruitjes, broccoli en rood fruit. 
  • Vitamine D: een goede vitamine D-status is van belang omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. 
  • Proline: dit aminozuur komt in grote hoeveelheden voor in eiwitten, zuivelproducten, kool, asperges en champignons. 
  • Glycine: Glycine wordt gevonden in veel eiwit-bevattende producten maar komt in grote hoeveelheden voor in varkenshuid, kippenhuid en gelatine. 
  • Koper: Koper is een belangrijk spoorelement dat in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in orgaanvlees, sesamzaad, cacao, cashewnoten en linzen. 

Welke collageenproducten kan ik kopen bij vitaminesperpost.nl? 

Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij verschillende collageensupplementen om ondersteuning te bieden aan de lichaamseigen collageen aanmaak: 

Ovo-Vega collageen is een vorm van collageen, gemaakt van het vliesje dat aan de binnenkant van een kippenei zit. We noemen het ook wel eierschaalmembraan. Ovomet® is de merknaam van het collageen dat de grondstof vormt van ons Ovo-Vega collageen. Deze vorm van collageen is, in tegenstelling tot andere vormen van collageen, ook geschikt voor ovo-vegetariërs. Dit supplement bevat ongedenatureerd type I, V en X collageen en is aangevuld met vitamine C en MSM van OptiMSM®. 

Collageen Complex is een speciale formule met BioCell®. Dit is een gepatenteerde vorm van collageen-hydrolysaat. De formule bevat collageen type II, hyaluronzuur en chondroïtine. Daarnaast is aan de formule vitamine C toegevoegd. Dit draagt bij aan de vorming van collageen. Het speciale productieproces van BioCell® collageen, maakt dat dit supplement goed opneembaar is.  

Naticol® wordt gemaakt van de huid en schubben van vissen die anders zouden worden weggegooid. Het is een zuiver en geconcentreerd type I collageen. Naticol® bevat meer dan 16% essentiële aminozuren en ongeveer 50% glycine, proline en hydroxyproline. Dit zijn aminozuren die betrokken zijn bij de vorming van collageen type 1. Aan de Viscollageen Plus-capsules is daarnaast hyaluronzuur van HAPLEX®Plus en Ester C® toegevoegd voor een effectieve opname. 

Collageen type UD-II bevat een gepatenteerde vorm van ongedenatureerd (niet door hoge temperatuur behandeld) type II collageen. Het collageen wordt gewonnen uit puur kippenkraakbeen van Europese oorsprong. Aan de formule is vitamine C toegevoegd, dat bijdraagt aan de vorming van collageen en wat goed is voor het kraakbeen. 

Vragen of advies? 

Pak dan uw telefoon en bel ons vrijblijvend voor persoonlijk advies. Onze vriendelijke vitamine-experts staan u graag te woord tijdens kantooruren via telefoonnummer: +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief). U kunt ook een bericht sturen via ons contactformulier.