Ayurveda

De Ayurveda ontstond ongeveer 6000 jaar geleden in India. De leer raakte door de eeuwen heen ingeburgerd in het dagelijkse leven van de Indiase bevolking. Zij weten als geen ander welke invloed de natuurlijke Ayurvedische behandelingen en het gebruik van bepaalde kruiden en ingrediënten in de Ayurvedische keuken hebben. En hoe ze kunnen bijdragen aan een intensere ervaring van welbevinden.

Producten 1-20 van 32

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Ayurveda betekent: 'kennis van het leven'

In de wereld van supplementen valt vaak het woord ‘Ayurveda’. Het woord zelf komt uit het Sanskriet. Het is een combinatie van de woorden 'ayus' (leven) en 'veda' (kennis). Het betekent letterlijk de ‘kennis van het leven’ en richt zich op de subtiele energie van al het leven. Het lichaam is natuurlijk belangrijk, maar ook gedachten, emoties en leefwijze hebben veel invloed op onze gezondheid. Ayurveda wordt vaak gezien als één kruidenleer, maar het is eigenlijk een ziens- en levenswijze waarbij meerdere tradities elkaar aanvullen.

Wat is Ayurveda?

De Ayurveda ontstond ongeveer 6000 jaar geleden in India. De leer raakte door de eeuwen heen ingeburgerd in het dagelijkse leven van de Indiase bevolking. Zij weten als geen ander welke invloed de natuurlijke Ayurvedische behandelingen en het gebruik van bepaalde kruiden en ingrediënten in de Ayurvedische keuken hebben. En hoe ze kunnen bijdragen aan een intensere ervaring van welbevinden.

Lichaam in balans: Vata, Pitta en Kapha

De 3 basiskrachten (dosha’s) uit de Ayurveda die het lichaam in balans houden heten Vata, Pitta en Kapha. Zij vormen de kern van de Ayurvedische leer. Het is belangrijk dat deze drie krachten of energieën in balans zijn. Een bekende Ayurvedische kuur om de dosha's weer in balans te brengen is Pancha Karma. Dit is een tradionele detoxmethode die staat beschreven in de klassieke Ayurvedaboeken. De methode omvat (zuivere) voeding en verschillende soorten oefeningen en massages waarmee lichaam en geest weer in evenwicht worden gebracht. Ayurveda gelooft in het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam. 

Ayurvedische kruiden

Bekende kruiden in de Ayurveda zijn ashwagandhaboswellia, brahmi, kurkuma (geelwortel) en guggul. Meestal betreft het kruiden met felle kleuren en dus veel pigmenten. In het Westen kan men deze kruiden tegenwoordig ook kopen als Ayurvedisch supplement. Kruidnagel, kaneel en oregano hebben een bovendien een hoge antioxidantwaarde. De Ayurvedische leer kent ook veel kruiden die het lichaam helpen weerstand te bieden aan lichamelijke en geestelijke stress. Enkele van deze kruiden zijn ashwaghandha, rhodiola, tulsi, maca en panax ginseng. Ze werken allemaal net even anders. Waar ashwaghandha veelal wordt ingezet bij stress, heeft rhodiola vooral een opbeurend effect*.

Ayurvedische supplementen vol antioxidanten

De ayurvedische supplementen die u in onze webshop kunt kopen, zijn zorgvuldig samengesteld. In Ayurvedische geschriften en bij Ayurvedische behandelingen worden een aantal minerale en plantaardige voedingssupplementen beschreven en ingezet. Vaak hebben deze antioxidante eigenschappen. Onze Ayurvedische voedingssupplementen, beschikken over een ruim scala aan gezondheidsondersteunende eigenschappen. 

Waarom onze ayurvedische supplementen kopen?

Ayurvedische supplementen winnen aan populariteit. In onze webshop kunt u verschillende ayurvedische capsules kopen. De ayurvedische leer wordt sinds enkele jaren door de Wereld Gezondheidsorganisatie (World Health Organisation) officieel erkend. Ayurveda en de samenhang met gezondheid wordt tegenwoordig in Westerse landen steeds meer onderzocht. Bekende ayurvedische kruiden zijn bijvoorbeeld amla, andrographis paniculata, het eerder genoemde ashwagandha, garcinia cambogia, gember, gotu kola en kurkuma. Ook is het mogelijk voedingsrichtlijnen volgens de Ayurveda te volgen of op Ayurvedische wijze te koken.

Ayurvedische voedingssupplementen voor gewrichten, geheugen en weerstand

Van oudsher worden binnen de officieel erkende ayurvedische leer uiteenlopende plantaardige extracten gebruikt om de gewrichten te ondersteunen. Hier wordt onder meer de hars van de boswellia serrata - ook te koop als ayurvedisch product - voor ingezet. Een ander populair product in de Ayurveda is andrographis paniculata dat onder meer de weerstand ondersteunt* en een verzachtende invloed heeft op de luchtwegen*. Brahmi (bacopa monnieri) en gotu kola worden in de Ayurveda al eeuwen gebruikt om het geheugen te ondersteunen*. En zo is er in de Ayurveda voor bijna alles wel een kruid te vinden.

Persoonlijk advies

Heeft u vragen over een bepaald ayurvedisch supplement of wilt u meer informatie over onze Ayurvedische producten? Neem dan contact op met onze klantenservice via de mail of bel ons tijdens kantooruren op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.