Sabroxy® Focus, parel voor geheugen en concentratie Geconcentreerde man en vrouw

Als een van de weinige verkopers in Nederland, laten wij u kennismaken met deze onbekende parel: Sabroxy® Focus. Dit product is gemaakt van de bast van de Indiase trompetboom. Deze geliefde boom uit de Ayurveda (Indiase gezondheidsleer), wordt al honderden jaren gebruikt voor zijn heilzame eigenschappen. Ook in de traditionele Chinese gezondheidsleer is deze boom beroemd en uiterst belangrijk. Hoog tijd dus voor een kennismaking. 

Wat is de Indiase trompetboom?

De Indiase trompetboom (Oroxylum indicum) is een middelgrote, bloeiende boom die tot de familie van de Bignoniaceae behoort. Deze snelgroeiende langgerekte en schaars vertakte boom wordt 'middernachtverschrikking', 'broken bones', 'Indiaas kappertje' of 'boom van Damocles' genoemd. De kortlevende boom is een nachtbloeier en de bloemen worden door vleermuizen bestoven. De schors is rijk aan tannine en smaakt daardoor bitter en scherp. In Vietnam wordt de boom núc nác of sò đo genoemd. De bladeren van de boom kunnen anderhalve meter lang worden en de boom bloeit in juni of juli.

Indiase trompetboom (Oroxylum indicum)Indiase trompetboom (Oroxylum indicum)

Weetje:

De boom kenmerkt zich door grote bladstelen. Als deze van de boom afvallen en verdorren, hopen ze zich op bij de stam. Ze zien eruit als een stapel gebroken ledematen. Hier komt de bijnaam ‘broken bones’ vandaan. De boom levert lange vruchten van wel 1,5 meter die aan de kale takken naar beneden hangen en zo op zwaarden lijken. Dit verklaart de bijnaam ‘boom van Damocles’, uiteraard refererend aan het ‘zwaard van Damocles'.

Hoe ziet de Indiase trompetboom eruit?

De matgele bloemen van de Indiase trompetboomDe matgele bloemen van de Indiase trompetboom

De bladeren van de inheemse boom zijn viervoudig dubbelgeveerd, ovaal, golvend en gespitst van vorm. Viervoudig dubbelgeveerd houdt in dat de bladeren vier vertakkingen hebben. Deze bladeren zijn op de toppen van de takken te vinden en zijn ongeveer 1 meter lang en breed. Hiermee zijn dit de grootste tweezaadlobbige boombladeren die viervoudig geveerd zijn. De boom heeft een grijsbruine schors en geeft talrijke grote, vlezige bloemen in rechtopstaande trossen. Deze bloemen hebben een uitgesproken geur en een matgele kleur. De boom levert zwaardvormige platte peulen als vruchten. Deze zijn 0,33 tot 1,5 meter lang en 5 tot 10 cm breed.

Weetje:

De prachtige Indiase trompetboom heeft een glanzend bladerdak en extreem lange vruchten. Hij kenmerkt zich door een open, onregelmatige kroon en kan tot 20 meter hoog worden. De stam kan een diameter van 40 cm hebben.

Waar komt de Indiase trompetboom voor?

De boom groeit in subtropische tot tropische gebied, kan veel verschillende weersomstandigheden aan en komt meestal voor onder de 1000 meter hoogte. De boom geeft de voorkeur aan een vruchtbare, vochtige grond op een zonnige plaats of in de lichte schaduw. Hij verdraagt echter ook vele andere bodemsoorten. Buiten India komt de boom in het wild voor in Bhutan, Zuid-China, Sri Lanka en bepaalde regio's in Maleisië. In andere landen wordt de boom veelvuldig gekweekt.

Indiase trompetboomIndiase trompetboom

Weetje:

De boom heeft een opvallende groeiwijze. Hij groeit snel tot een hoogte van 5 tot 10 meter, bloeit dan en stopt verdere groei naar boven. De onderste knoppen breken dan en vormen opstaande takken, die vervolgens zelfstandig doorgroeien. 

Kunt u de Indiase trompetboom ook eten?

Gerecht met de Indiase trompetboom Gerecht met de Indiase trompetboom

Zowel de bladeren, bloemknoppen, peulen als stengels van de boom zijn prima te eten. De grote jonge peulen, lokaal bekend als Lin mai, worden in India, Thailand, Laos en Bangladesh gegeten. De peulen worden in stukken gesneden, gekookt en met rijst verorberd. De vruchten worden boven houtskoolvuur gegrild waarna de binnenste zaden, met de kleur en textuur van slablaadjes, eruit worden geschraapt en in verschillende lokale gerechten worden gebruikt. Bekend als het gerecht karongkandai onder de Bodos-bevolking van Noordoost-India, worden de bloemen en de vrucht gekookt en gepekeld. Dit gerecht wordt als een bitter bijgerecht met rijst gegeten. Het wordt meestal met pepers, rode uien, kandanoten, citroenmelisse en gember gemengd. Het gerecht wordt vaak met gefermenteerde of gedroogde vis compleet gemaakt.

Weetje:

Oudere vruchten van de Indiase trompetboom worden gegrild en aan curry's toegevoegd. Ook het zaad wordt gegeten. Het onrijpe zaad wordt gegrild en met chilisaus geserveerd. De rijpe zaden worden gebruikt om een verfrissend drankje te maken dat bekend staat als Chub liang. Het zaad is ook een ingrediënt van Chyavanprash, een beroemd Ayurvedisch tonicum.

Waar wordt de Indiase trompetboom voor gebruikt?

Ons supplement met de Indiase trompetboom heet Sabroxy® Focus, niet voor niets met de nadruk op focus. Sabroxy® Focus is immers goed voor het geheugen en het concentratievermogen en draagt zo bij aan een heldere geest¹. Voor geheugen en concentratie denkt u wellicht aan ons Geheugen Plus- en Concentratie Plus-supplement. Een logische gedachte. Dit zijn immers bekende en geliefde producten in ons assortiment. Sabroxy® Focus is een stuk onbekender, maar verdient evengoed de aandacht.

Gebruiker van Sabroxy Focus® die vol concentratie kan slacklinen (koorddansen)  Gebruiker van Sabroxy Focus® die vol concentratie kan slacklinen (koorddansen)

De Indiase trompetboom wordt al honderden jaren binnen de Ayurveda en Chinese gezondheidsleer toegepast. Vandaag de dag wordt de werking ook door de Westerse gezondheidsleer erkend, dit blijkt uit veel wetenschappelijk onderzoek. De verschillende delen van de boom zijn rijk aan flavonoïden en glycosiden. Ook bevat de boom vetzuren en alkaloïden. In de Ayurveda staat de boom bekend als Shyonaka of Sona Patha. Binnen deze gezondheidsleer worden zweren van dieren behandeld door de schors te vermalen en met kurkuma te mengen. De gekookte bladeren worden daar gebruikt als kompres tijdens en na de bevalling.

Ook wordt de boom als tonicum gebruikt en maakt deel uit van bekende Ayurvedische kruidenformuleringen. In de Himalaya hangen bewoners guirlandes van de zaden van de boom aan het dak van hun huizen. Dit in de overtuiging dat dit ze bescherming biedt. Ons Sabroxy® Focus-supplement bevat minimaal 10% van de flavonoïde Oroxyline A. Ook bevat het vitamine B8, beter bekend als biotine. Biotine is goed voor het geheugen en het concentratievermogen en draagt zo bij aan een heldere geest. Oroxyline A en biotine vullen elkaar prima aan.

Weetje:

Naast heilzame toepassingen wordt de boom ook voor andere doeleinden ingezet. Zo worden de zaden als voering van hoeden gebruikt en om paraplu's te bedekken. De vrucht wordt bij het looien en verven gebruikt. Met zijn lange vezels is het hout van de boom uitermate geschikt om papier en lucifers van te maken. In Nepal, Thailand en Laos wordt de boom bij huwelijksrituelen gebruikt. Tot slot wordt de boom vanwege zijn opvallende uiterlijk ook vaak als sierboom gekweekt.

Sabroxy® Focus is ook goed voor het zenuwstelsel

Sabroxy® Focus optimaliseert de communicatie van neurotransmittersSabroxy® Focus optimaliseert de communicatie van neurotransmitters

Onze natuurlijke Sabroxy® Focus-capsules behoren tot de nootropics. Natuurlijke nootropics omvatten alles wat uw hersencapaciteit en -prestaties op een natuurlijke manier ondersteunt. Zowel op het gebied van geheugen en creativiteit, als motivatie en concentratie. Ze kunnen hét hulpmiddel zijn om een belangrijke dag goed door te komen. Uit recent onderzoek blijkt dat 65% van de studenten op de vier beste universiteiten van Engeland nootropics bij het studeren gebruikt. 

Nootropics zoals onze Sabroxy® Focus, zijn goed voor het geheugen en concentratievermogen¹ door het aanmoedigen van het zenuwstelsel. Ze optimaliseren de communicatie van neurotransmitters. Dit zijn de signaalstoffen in de hersenen die met elkaar communiceren. Ons vegetarisch Sabroxy® Focus-supplement heeft zo een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel². Hierdoor speelt het product een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen².

Sabroxy® Focus. Onze parel voor geheugen en concentratie¹, dat goed is voor uw zenuwstelsel!²

Weetje:

Het menselijke zenuwstelsel kent twee delen. Ze onderscheiden zich door hun locatie in het lichaam en bestaan uit het centrale zenuwstelsel (CZS) en het perifere zenuwstelsel (PNS). Het CZS bevindt zich in de schedel en de wervelkolom. Het bevat de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg. Alle overige zenuwen in andere delen van het lichaam maken deel uit van het PNS.

¹Sabroxy Focus® bevat biotine. Biotine is goed voor het geheugen en het concentratievermogen en draagt zo bij aan een heldere geest.
²Sabroxy Focus® bevat biotine. Biotine is goed voor het zenuwstelsel en speelt zo een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Sabroxy® Focus en/of andere producten die goed zijn voor uw geheugen en concentratie¹? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers. Dit kan via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).