Wat doet de schildklier en waarom is jodium er goed voor? De schildklier: onbekend, maar allesbepalend en onmisbaar

De schildklier is cruciaal voor ons lichaam. Het is de regelneef zonder wie u en ik niet kunnen functioneren. Dit vlindervormige orgaan is niet groter dan een creditcard en niet zwaarder dan een plakbandrolletje. Ondanks dat is hij allesbepalend voor de effectiviteit van alle lichaamsprocessen. Kortom, de hoogste tijd om u te laten ontdekken wat deze kleine klier allemaal in zijn schild voert.

Waarom is onze schildklier zo belangrijk?

Onze schildklier is onbekend bij velen, maar toch buitengewoon belangrijk voor ons lichaam. Dit heeft met hormonen te maken. We leggen het even uit. De basis van onze gezondheid bestaat uit gezonde cellen die onder meer voor een optimale energieproductie zorgen. Als dit proces niet goed verloopt, brengt dit ook een hormonaal issue met zich mee. De grondstof van al onze hormonen (regelstoffen in het lichaam), wordt immers aangemaakt in onze lichaamscellen.

De schildklierDe schildklier

De schildklier is onderdeel van een complex samenspel tussen hormonen en lichaamscellen. Een trage of bovengemiddeld snelwerkende schildklier is van invloed op alle regelsystemen in het lichaam. Hierdoor zorgt een verstoring van de schildklierfunctie voor onnoemelijk veel ongemakken en gezondheidsissues, ongeacht hoe gezond u verder ook leeft en eet.

Weetje:

De schildklier is gevoelig voor stress, angst, verdriet en schuldgevoelens. Niet voor niets is deze klier de belangrijkste regelaar van spanning versus rust in het lichaam.

Wat is de functie van uw schildklier?

De schildklier heeft een aantal unieke functies. Het orgaan produceert namelijk het hormoon T4. Zonder T4 kan het lichaam niet functioneren. Ook brengt de schildklier zuurstof in iedere lichaamscel en bepaalt zo de energieaanmaak in al onze cellen. Daarnaast zorgt het orgaan voor opbouw, instandhouding en afbraak van weefsels. Verder regelt het de darmwerking, spijsvertering, thermostaat, regulatie van het immuunsysteem, hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en de (vrouwelijke) hormoonbalans.

De schildklier regelt de hersenfunctieDe schildklier regelt de hersenfunctie

In het bijzonder regelt de schildklier de hersenfunctie. Hersenen hebben immers meer schildklierhormoonontvangers dan welk ander weefsel dan ook. Dit betekent dat een goede opname van schildklierhormoon essentieel is voor een goede werking van de hersenen.

Belangrijk:

De hersenen maken het hormoon TSH aan. Als reactie op de TSH-prikkel, gaat de schildklier meer T4 aanmaken. T4 zet het lichaam vervolgens om in het actieve T3. Aanmaak van TSH zorgt dus, in zijn algemeenheid, voor een goede werking van de schildklier.

Hoe werkt de schildklier?

De productie van schildklierhormonen werkt via een feedbacksysteem. De hersenen meten of er voldoende T3 aanwezig is. Minder T3 leidt tot meer TSH-aanmaak. Een hoge TSH-waarde kan dus wijzen op de aanmaak van niet voldoende T4, oftewel een verminderde schildklierfunctie. Maar dit hoeft zeker niet!

Als uw lichaam wel genoeg T4 aanmaakt maar dit niet (goed) naar T3 kan omzetten, meet het lichaam nog steeds te lage T3-waarden. Hierdoor blijft de productie van TSH aan de gang.

T4 wordt omgezet naar T3. TSH wordt door de hersenen aangemaaktT4 wordt omgezet naar T3. TSH wordt door de hersenen aangemaakt

Een omzettingsverstoring van T4 naar T3 wordt immers gekenmerkt door normale TSH- en T4-waarden, maar juist te lage T3-waarden. In dit geval is er dus niks mis met uw schildklierfunctie. Het is puur de omzetting. Artsen testen echter helaas vaak alleen de TSH-waarde, wat dus geen accuraat beeld geeft van de aanleiding van gezondheidsissues.

Belangrijk:

Ook het tijdstip waarop men de TSH-waarde meet, maakt veel uit. De TSH-waarde kan binnen 24 uur tot ruim 60% schommelen bij mensen die 's middags werden geprikt.

Wat gebeurt er als de schildklier niet goed werkt?

Een schildklier die niet optimaal werkt, heeft vele gevolgen voor de mens. Uw eerste gedachte hierbij is mogelijk gewichtstoename. Logisch, bij een trage schildklier gaat immers de energieverbranding in ons lichaam omlaag. Hierdoor komen mensen met een trage schildklier aan bij een gelijkblijvende calorie-inname. Dit is echter zeker niet het enige issue dat kan optreden.

Naast een trage schildklier kan het orgaan ook bovengemiddeld snel werken. Een trage schildklier komt veel vaker voor.

Een reguliere versus een trage schildklierEen reguliere versus een trage schildklier

●  Trage schildklier
Bij een trage schildklier is er te weinig T3 aanwezig. Een trage schildklier kan ontzettend veel vervelende consequenties hebben, zie hieronder:

Tekenen van een trage schildklier zijn altijd koud, depressieve klachten, spierpijn, verminderde vruchtbaarheid, overgewicht, hersenmist, verstopping, slecht slapen,Tekenen van een trage schildklier zijn altijd koud, depressieve klachten, spierpijn, verminderde vruchtbaarheid, overgewicht, hersenmist, verstopping, slecht slapen,

Dit zijn zoveel verschillende issues omdat de schildklier inwerkt op al onze lichaamsprocessen. Naar schatting hebben 500.000 tot 1 miljoen Nederlanders een trage schildklier. Vrouwen hebben vijf keer zo’n grote kans op een trage schildklierwerking dan mannen. Deze ontstaat vaak na zwangerschap of de overgang.

●  Snelle schildklier
Als uw schildklier bovengemiddeld snel werkt, wordt extra energie aangemaakt en gaan alle processen in uw lichaam sneller. Dit klinkt positief, maar kan ook doorslaan in ongewenst gewichtsverlies, gejaagdheid, nervositeit, diarree, hartkloppingen, beven, zweten zonder inspanning, ontregelde menstruatiecyclus en snel onrustig of geïrriteerd zijn.

Weetje:

Een kenmerkende eigenschap van een trage schildklier is de verlaagde ochtendtemperatuur, goed te meten met de Barnes temperatuurtest.

Leefstijltips voor de schildklier

We kunnen zelf veel doen om de schildklier te ondersteunen. Hieronder een serie leefstijltips:

●  Ondersteun uw lever
De lever speelt een centrale rol bij het goed functioneren van de schildklier, omdat deze verantwoordelijk is voor de opbouw, afbraak en recycling van schildklierhormonen. De lever zet het 'onwerkzame' T4 om in het actieve T3. Deze taak komt in het gedrang bij overbelasting. Het is dus verstandig om goed voor uw lever te zorgen. De lever ondersteunen kan op tal van manieren. Qua supplementen is onze Detox Plus een aanrader, dat onder meer paardenbloem bevat en hiermee de reinigende werking van de lever ondersteunt*.

●  Krijg de juiste voedingsstoffen binnen

Voldoende gezonde voeding is eveneens belangrijk voor de schildklierfunctie. Vooral de vitamines A, B12 en D en de mineralen jodium, selenium, ijzer en magnesium, zijn belangrijk. Ook het aminozuur tyrosine speelt een sleutelrol. Uiteraard kunt u bij vitaminesperpost.nl alle genoemde voedingsstoffen als supplement kopen, ter ondersteuning van gezonde voeding.

Jodium is essentieel voor de productie van T4. De opname van jodium is afhankelijk van voldoende vitamine B12. Voor de omzetting van T4 naar het actieve T3 is onder meer selenium nodig. Hiermee levert selenium een belangrijke bijdrage aan een normale werking van de schildklier.

Verder komen voedselovergevoeligheden regelmatig voor bij mensen met een trage schildklier. De lijst wordt overduidelijk aangevoerd met overgevoeligheid voor gluten.

●  Ontspan voldoende
Naar schatting 50% van alle schildklierissues komt door chronische stress. Stress blokkeert namelijk zowel de aanmaak van T4 als de omzetting naar T3. Hierdoor krijgen zowel de hersenen als de schildklier constant opdracht om meer schildklierhormonen aan te maken, die door het stresshormoon cortisol telkens weer worden geblokkeerd. Langdurige stress proberen te mijden, is dus belangrijk. Onze Ontspanning Plus-formule ondersteunt bij stress* en helpt zo te ontspannen* (ashwagandha).

●  Rook niet
Cadmium in rookwaren blokkeert de schildklierwerking, maar activeert de stofwisseling bovenmatig. Hierdoor wordt de traag werkende schildklier die door het roken wordt veroorzaakt vaak niet opgemerkt.

●  Zorg voor een goede slaap
Bij een traag werkende schildklier bent u meer vatbaar voor bloedsuikerspiegelschommelingen, wat onder meer inwerkt op uw slaapkwaliteit. Er zijn tal van tips om beter te kunnen slapen. Ons supplement Nachtrust Plus ondersteunt hierin, want dit helpt om lekker te slapen* (citroenmelisse).

●  Vermijd oxidatieve stress
Ook oxidatieve stress kan veel schildklierissues geven. Verstoringen met de schildklier kunnen zorgen voor meer oxidatieve stress. Dit houdt in dat onze cellen minder goed functioneren waardoor ze meer vrije radicalen produceren. Antioxidanten, zoals vitamine C, dragen bij aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Ons combinatieproduct Antioxidant Complex bevat meerdere plantaardige antioxidanten*.

●  Zorg voor een goede zuurtegraad in het lichaam
Tot slot is een goede zuurtegraad van belang. Een verstoord zuur-base-evenwicht kan grote impact hebben op de schildklier. Onze zinksupplementen dragen bij ter ondersteuning van een gezond zuur-base-evenwicht, uiteraard in aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Belangrijk:

T4 daalt als u niet genoeg calorieën en koolhydraten eet. Koolhydraten spelen een belangrijke rol bij de productie van T4 en voldoende calorieën zorgen voor productie van leptine. Dit is het toestemmingshormoon van het lichaam om T4 te mogen maken.

De schildklier. Allesbepalend voor de effectiviteit van alle lichaamsprocessen!

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over uw schildklier en supplementen? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).