Selenium en zink: onmisbare spoorelementen Voeding met selenium en zink

Selenium en zink zijn spoorelementen die van onschatbare waarde zijn voor onze gezondheid. We hebben er maar een klein beetje van nodig, maar toch hebben we moeite om voldoende van deze mineralen binnen te krijgen. Dit komt omdat deze voedingsstoffen onvoldoende in de Europese bodem zijn te vinden. Hierdoor bevatten gewassen, maar ook vlees en zuivelproducten te weinig van deze stoffen. Dit heeft gevolgen voor onze gezondheid. Tijd om deze mineralen eens nader te bekijken.

Wat zijn spoorelementen?

Spoorelementen zijn mineralen waarvan het lichaam weinig nodig heeft, slechts enkele microgrammen (mcg) per dag. Er zijn 9 spoorelementen die onmisbaar zijn voor ons lichaam. Dat zijn ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, fluoride, chroom, selenium en zink. Zink en selenium zijn echte multitaskers en essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam.

"Veel vitamines en mineralen zijn betrokken bij de ondersteuning van ons afweersysteem"

Wat zijn de functies van selenium en zink in ons lichaam

Ons lichaam functioneert het beste als we alle vitamines en mineralen binnenkrijgen. Bepaalde vitamines en mineralen zijn net iets belangrijker omdat zij bij veel lichaamsprocessen betrokken zijn. Selenium en zink zijn hier voorbeelden van. Deze spoorelementen hebben gezamenlijke functies. De belangrijkste zijn:

  • Antioxidant

Zink en selenium zijn beide krachtige antioxidanten.

Immuunsysteem verdedigt het lichaamImmuunsysteem verdedigt het lichaam

Antioxidanten beschermen onze gezonde cellen tegen schadelijke stoffen. Deze stoffen, ook wel ‘vrije radicalen’ genoemd, beschadigen onze cellen. Antioxidanten zorgen voor een goede balans tussen positieve en negatieve ionen binnen een molecuul, zodat er geen beschadigingen kunnen optreden.

  • Afweersysteem

Als we aan een goede weerstand denken, dan denken we aan vitamine C. Toch zijn er veel meer vitamines en mineralen die bij de ondersteuning van ons afweersysteem zijn betrokken. Voorbeelden hiervan zijn selenium, vitamine D en zink. Het lichaam heeft deze stoffen nodig voor het normaal functioneren van onze afweer.

  • Vruchtbaarheid

Bij een kinderwens is het standaard advies dat de vrouw tenminste 4 weken voor tot 8 weken van de zwangerschap 400 microgram foliumzuur gaat gebruiken. Voor mannen is geen advies vastgesteld. Toch is het goed om in de gaten te houden dat voldoende zink en selenium wordt ingenomen. Deze stoffen zorgen namelijk voor gezond sperma. Dit heeft een positief effect op de vruchtbaarheid.

  • Haar en nagels

Mooi haar en sterke nagels, wie wil het niet? Voor een mooie haardos zijn selenium, biotine en zink nodig. Voor het instandhouden van stevige en gezonde nagels, zijn voldoende zink en selenium belangrijk.

“Selenium speelt een grote rol bij de ondersteuning van de schildklier”

Andere functies van selenium

Naast de genoemde functies speelt selenium een grote rol bij de ondersteuning van de schildklier. Veel mensen zijn ervan op de hoogte dat voeding voldoende jodium moet bevatten, maar ze zijn zich er niet van bewust dat te weinig selenium er ook voor zorgt dat de schildklier langzamer gaat werken. Dit leidt tot gewichtstoename.

Andere functies van zink

Zink heeft ook nog tal van andere functies. Het mineraal is essentieel voor de stofwisseling van eiwit, vetten en koolhydraten. Bovendien bevordert zink een normaal geheugen en leervermogen. Verder is zink, net als vitamine A, belangrijk voor het instandhouden van een gezond gezichtsvermogen. Ook speelt zink een grote rol bij het instandhouden van de botten. Vooral voor ouderen is het goed om naast calcium, vitamine D, vitamine K2 en magnesium ook voldoende zink binnen te krijgen.

"Verschillende beperkende factoren maken het lastig om voldoende zink en selenium uit de voeding te halen"

 Is aanvulling met supplementen noodzakelijk?

Potje met capsulesPotje met capsules

Voor selenium is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vastgesteld. Als er geen ADH kan worden bepaald, schat men een Adequate Inneming (AI). Voor volwassenen is dit vastgesteld op 70 microgram per dag. Deze norm blijkt in de praktijk lastig haalbaar. Dit komt omdat door bodemuitputting te weinig selenium in ons voedsel terecht komt. Voedingsmiddelen rijk aan selenium zijn noten (met stip paranoten), zaden, vis en schaal- en schelpdieren.

Ook voor zink is het lastig om de dagelijkse inname van 10 mg zink per dag te halen, zeker als iemand vegetarisch of veganistisch eetpatroon heeft. Zink uit dierlijke producten wordt beter opgenomen dan uit plantaardige voeding. Dit hangt ermee samen dat de voedingsvezels de opname van zink remmen. Dit remmende effect treedt ook op als er voedingsmiddelen worden gebruikt die veel fosfor bevatten, zoals frisdrank.

Er zijn verschillende beperkende factoren die ervoor zorgen dat het lastig is om voldoende zink en selenium uit de voeding te halen. Suppletie van deze mineralen kan uitkomst bieden.

“Door bodemuitputting bevat onze voeding weinig selenium en zink”

Selenium en zink bij vitaminesperpost.nl

Vitaminesperpost.nl verkoopt Selenium & Zink als combinatiesupplement. De formule bevat goed opneembare vormen, namelijk L-selenomethionine en zink-picolinaat. Zink-picolinaat wordt driemaal beter opgenomen dan zink-citraat. U kunt er ook voor kiezen om selenium en zink los van elkaar te gebruiken.

Kan ik teveel selenium of zink binnenkrijgen?

U kunt via de voeding geen overschot binnenkrijgen. Door verarming van de bodem bevat ons voedsel te weinig van deze stoffen. Wel is het belangrijk om de aanbevolen dagdosering aan te houden. Voor selenium en zink is er een aanvaardbare bovengrens afgesproken, omdat een te hoge inname van bepaalde deze stoffen kan op de lange termijn slecht zijn voor de gezondheid. De aanvaardbare bovengrens voor selenium is 300 mcg per dag en voor zink 25 mg per dag.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over selenium en zink of andere mineralen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar via het contactformulier of op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).