Selenium, een essentieel spoorelement Handvol noten

Ons lichaam heeft vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Van sommige mineralen hebben we maar een kleine hoeveelheid nodig. Een mineraal wordt dan een spoorelement genoemd. Na een bescheiden rondvraag onder vrienden blijkt dat selenium vrij onbekend is. Dat is niet zo gek. Onderzoekers hebben nog steeds niet alle mogelijkheden van dit spoorelement ontsluierd. In dit blog nemen we daarom selenium onder de loep.

Wat is selenium?

Het element selenium is genoemd naar de Griekse maangodin Selena. Selenium of seleen is een veelzijdig mineraal en een essentieel spoorelement.

 • Veelzijdig omdat het bijna bij alle lichaamsprocessen is betrokken, onder meer het immuunsysteem, de schildklier en vruchtbaarheid.
 • Essentieel omdat we selenium alleen via voeding kunnen binnenkrijgen.
 • Spoorelement omdat we maar een kleine hoeveelheid per dag nodig hebben, net als zink, jodium en koper.

“Wist u dat selenium ook seleen wordt genoemd?”

In welke voedingsmiddelen zit selenium?

Seleniumrijke productenSeleniumrijke producten

Selenium wordt ook wel seleen genoemd. Zowel dierlijke als plantaardige producten bevatten selenium. Selenium zit in de bodem. Planten nemen selenium op en zo wordt het mineraal beschikbaar voor de mens. Het gehalte aan selenium in plantaardige producten varieert sterk. Dit heeft te maken met de conditie van de bodem. In sommige gebieden is de bodem seleniumarm, zoals in China en India. 

In Europa is door intensieve landbouw en het gebruik van kunstmest de bodem selenium-arm geworden. Het gehalte aan selenium in groente is hierdoor in de loop van de jaren flink gedaald.

Voedingsmiddel mcg selenium per 100 g Toelichting

Noten en zaden:

Paranoten
Chiazaad
Zonnebloempitten
Cashewnoten

 

1917
55
49
37

Paranoten zijn met stip 'seleniumbommen'.

Deze noten groeien aan bomen in het Amazonegebied. De bodem is in dit gebied rijk aan selenium.

Vis, schaal- en schelpdieren:

Tong
Tonijn
Kreeft
Haring
Makreel
Garnalen
Zalm

 

 

60
57
49
49
42
31
30

 

 

Via zeewier en (micro)algen komt selenium in vis, schaal- en schelpdieren terecht.

Vlees, kip, ei:

Eieren
Kip
Biefstuk
Melk

 

20
18
14
1

Omdat tegenwoordig selenium aan veevoer wordt toegevoegd, bevatten vlees, eieren en zuivelproducten een kleine hoeveelheid selenium. Seleen is namelijk ook voor vee essentieel.

Graanproducten:

Volkoren pasta
Zilvervliesrijst

 

11
9

De bodems waar tarwe en rijst worden geteeld, bevatten selenium.

"Voor selenium/seleen is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld"

Hoeveel selenium heeft ons lichaam nodig?

Voor selenium/seleen is geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Als er geen referentie-inname (RI) kan worden bepaald, schat men een Adequate Inneming (AI). Men vermoedt dat een volwassene 50-150 mcg selenium per dag nodig heeft. Men heeft besloten om het minimum te stellen op 70 microgram per dag voor volwassen mannen en vrouwen.

De aanvaardbare bovengrens voor selenium is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 microgram per dag. Het is vrijwel onmogelijk om via onze voeding te veel binnen te krijgen. Door overmatig gebruik van supplementen kan het seleniumgehalte in het bloed te hoog worden. Met 2 paranoten per dag krijgt u overigens reeds de aanbevolen hoeveelheid selenium binnen.

Hoe werkt selenium in het lichaam?

Selenium is betrokken bij veel processen in het lichaam. Er is nog veel onderzoek nodig om de geheimen van selenium te ontdekken.

 • Antioxidant
  Selenium is een antioxidant, dat wil zeggen dat de cellen tegen beschadiging worden beschermd. Door deze werking kan selenium het afweersysteem ondersteunen.
 • Schildklier
  Selenium ondersteunt de normale werking van de schildklier. Dit mineraal zorgt er voor dat het inactieve schildklierhormoon (T4) kan worden omgezet naar de actieve vorm (T3). Als het lichaam onvoldoende selenium heeft, kan deze omzetting niet of onvoldoende plaatsvinden. Hierdoor is de kans groot dat iemand in gewicht toeneemt en/of moeilijk afvalt.
Hoe selenium op de schildklier werktHoe selenium op de schildklier werkt
 • Vruchtbaarheid
  Selenium speelt een rol bij de vruchtbaarheid, vooral bij mannen. Onderzoek heeft aangetoond dat selenium bijdraagt aan de vorming van gezond sperma.
 • Haar en nagels
  Selenium is goed voor haar en nagels. De haren en nagels blijven bij voldoende selenium stevig.

“Selenium is een belangrijke voedingsstof, omdat het bij veel processen in het lichaam is betrokken”

Is het nodig om extra selenium te gebruiken?

SeleniumcapsuleSeleniumcapsule

Eten volgens de richtlijnen biedt onvoldoende selenium. Dit blijkt uit de laatste Voedselconsumptiepeiling. Omdat selenium bij veel lichaamsprocessen is betrokken, kan een aanvulling in de vorm van een supplement welkom zijn.

Bij vitaminesperpost.nl kunt u selenium kopen met L-selenomethionine. L-selenomethionine wordt beter opgenomen dan de anorganische vormen van het mineraal selenium en ook beter dan seleniumgist. Het supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ook kunt u bij ons terecht voor de combinatie Selenium & Zink. Beide mineralen zijn krachtige antioxidanten en hebben een positieve invloed op het afweersysteem.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over selenium of andere mineralen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).