Dit zijn de 10 gezondste theesoorten Lekker kopje thee

Na water is thee de meest gedronken drank ter wereld. Theeliefhebbers in Nederland drinken gemiddeld zo’n drie koppen per dag. Nu de dagen weer kouder worden, zijn we sneller geneigd om een warme kop thee voor onszelf in te schenken. Sommige soorten hebben gezondheidsbevorderende eigenschappen. Sterker nog, (verse) kruidenthee wordt al honderden jaren ingezet als natuurlijke remedie bij allerlei ongemakken. Hier volgt een lijstje met 10 theesoorten die u kunt proberen!

Groene thee

Matcha Matcha

Groene thee is afkomstig van de bladeren van de Camellia sinensis. Groene thee is van alle theesoorten het rijkst aan antioxidanten en polyfenolen. Polyfenolen zijn een groep van antioxidanten. Het drinken van groene thee kan bijdragen aan verschillende functies in het lichaam. Zo ondersteunt groene thee onder meer de cholesterolspiegel* en vetstofwisseling* en draagt het bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*.

Groene thee bevat theïne. Theïne is cafeïne die uit thee afkomstig is. Cafeïne in thee functioneert echter anders dan cafeïne uit koffie. In tegenstelling tot cafeïne levert theïne geen pieken op in onze bloedsuikerspiegel, maar wordt de energie langzamer vrijgegeven. Groene thee is dus een fijn alternatief voor koffie, omdat het een langere concentratiespanne oplevert.

“Kamillethee wordt vaak ingezet om lekker te slapen”

Kamillethee

Kamille staat bekend als een rustgevend kruid waar vaak thee van wordt getrokken. Het geurende bloempje kent tal van voordelen voor onze gezondheid. Vanwege het rustgevende effect wordt kamillethee vaak ingezet om lekker te slapen. Ook heeft kamille een verzachtende invloed op de luchtwegen* en ondersteunt het ons immuunsysteem*. Kortom: genoeg redenen om deze kleine zonnetjes voor de herfst in te slaan.

Kopje kamillethee met citroenKopje kamillethee met citroen

“Hibiscus heeft een scherpe smaak die op die van veenbessen lijkt

Hibiscusthee

Hibiscusthee Hibiscusthee

Hibiscusthee wordt gemaakt door delen van de hibiscusplant in kokend water te weken. Het heeft een scherpe smaak die op die van veenbessen lijkt en kan zowel warm of koud in ijsthee worden gedronken. Onderzoek heeft een reeks van gezondheidsvoordelen aan het licht gebracht die verband houden met het drinken van hibiscusthee. Zo blijkt hibiscus goed voor hart en bloedvaten*, kan het bij vermoeidheid worden gedronken* en helpt het om de blaas schoon te houden*.

“Brandnetel zit vol belangrijke stoffen”

Brandnetelthee

Brandnetel, oftewel Urtica dioica L. groeit in Nederland vaak langs de weg, tussen stoeptegels of in de tuin en wordt door de meeste mensen niet erg gewaardeerd. Zonde eigenlijk. Brandnetel zit namelijk vol belangrijke stoffen. Brandnetel kan behalve in thee ook in soepen worden gebruikt, waar de brandharen geen jeuk meer veroorzaken. Brandnetelbladeren kunnen onder meer zorgen voor een gezonde huid*, een goede vochtbalans*, een verzachtende invloed op de luchtwegen en ter ondersteuning voor het hart en de bloedvaten* worden gebruikt.

Brandnetel Brandnetel

“Witte thee bevat veel polyfenolen”

Witte thee

Witte thee Witte thee

Witte thee is wat minder bekend dan groene of zwarte thee. Sommigen vinden zelfs dat witte thee het ondergeschoven kindje van theeliefhebbers is. Desalniettemin is witte thee vanwege de subtiele smaak bijzonder geschikt voor beginnend theedrinkers en verslaat het vele andere theesoorten op het vlak van gezondheid. Witte thee bevat namelijk veel polyfenolen, een groep antioxidanten.

Het normale verouderingsproces is een gevolg van ‘oxidatie’ of oxidatieve schade. Dat is een chemische reactie. Deze wordt veroorzaakt onder invloed van zuurstof en lijkt op roest zoals we zien bij metaal of bij het bruin worden van fruit. Hierbij zijn zogenoemde vrije radicalen betrokken. Ze pikken elektronen van andere moleculen, die daardoor instabiel worden en worden dagelijks bevochten door antioxidanten.

“Pepermuntblad werd traditioneel ook ingezet om de spijsvertering te ondersteunen”

Pepermuntthee

Het gebruik van pepermunt in de kruidenleer gaat terug naar de tijd van de Grieken en Romeinen. Bij de Grieken en Romeinen was het kruid heilig en kende het vele toepassingen. Zo werd het gebruikt om wijn op smaak te brengen, maar ook om de stremming van melk tegen te gaan. Het fris ruikende pepermuntblad werd traditioneel ook ingezet om de spijsvertering te ondersteunen*. Ideaal dus om na een zware maaltijd met een kop warme pepermuntthee op de bank te ploffen. Tenslotte wordt etherische pepermuntolie ingezet omdat de geur prikkelend voor onze zintuigen zou zijn. Het sprayen van pepermuntolie kan dus uitkomst bieden als u zich even futloos voelt.

Pepermunt Pepermunt

“In oude boeken wordt salvia vaak omschreven als beschermer tegen het kwade”

Saliethee

Salie wordt gebrand om het kwade te verdrijvenSalie wordt gebrand om het kwade te verdrijven

De botanische naam Salvia is afgeleid van het Latijnse 'salveo', wat betekent 'in goede gezondheid verkeren'. Van China tot in het oude Rome werden allerlei magische eigenschappen toegedicht aan het kleine paarse bloemetje. In oude boeken wordt salvia vaak omschreven als beschermer tegen het kwade. Onderzoek heeft bewezen dat salie weerstand biedt tegen verschillende ongemakken. Zo kan salie worden gebruikt bij overgangsverschijnselen*, ondersteunt het de menstruatie*, heeft een verzachtende werking op de keel* en ondersteunt ons afweersysteem*. Een kopje saliethee is daarom een prima keuze.

“Gember wordt van oudsher ingezet als ondersteuning bij het reizen”

Gemberthee

Verse gemberthee heeft in de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt in Nederland. Niet zo gek, want dagelijks gemberthee drinken, brengt namelijk diverse gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo wordt gember van oudsher ingezet als ondersteuning bij het reizen (vroeger op zee!), is het goed voor een normale maag-darmfunctie*, ondersteunt het immuunsysteem* en is het goed voor hart en bloedvaten*. Genoeg redenen om uzelf te verwennen met deze verwarmende, pittige theesoort. Bent u geen fan van de uitgesproken smaak van gember? Dan zou u ons supplement met gemberextract eens kunnen proberen.

GemberschijfjesGemberschijfjes

“Rozenbottel is een van de rijkste bronnen van vitamine C”

Rozenbottelthee

RozenbottelRozenbottel

De rozenbottel is de rode vrucht van de roos. De vrucht wordt ook wel de citroen of kleine sinaasappel van de noordelijke landen genoemd. De rozenbottel barst van de vitamine C en is zelfs een van de rijkste bronnen van deze vitamine. Door het hoge aandeel vitamine C, is de rozenbottel bij uitstek geschikt om uw weerstand op peil te houden. Rozenbottel kan echter ook worden ingezet voor:

  • het behoud van soepele gewrichten*
  • ondersteuning van het immuunsysteem*
  • het helpen van de spijsvertering*
  • de nierfunctie en urinewegen*

“Dit heilkruid werd vroeger ingezet om lieve, gemoedelijke dromen te krijgen”

Citroenmelissethee

Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een van de oudst bekende kruiden en groeit gewoon in onze achtertuin. Citroenmelisse ruikt heerlijk fris en de jonge blaadjes kunnen voor thee, ijsthee of limonade worden gebruikt. Door de blaadjes een beetje te kneuzen, komt de citroengeur nog meer vrij. Behalve de frisse geur brengt ook citroenmelisse tal van positieve effecten op onze gezondheid met zich mee. Citroenmelisse kan gebruikt worden bij stress*, het is gunstig voor een goede geestelijke balans en ondersteunt de nachtrust*.

Citroenmelisse Citroenmelisse

Ook werd dit heilkruid vroeger ingezet om lieve, gemoedelijke dromen te krijgen. Citroenmelissethee is dus bij uitstek geschikt om voor het slapen in te nemen.

De kracht van thee in een supplement

Bent u geen theeliefhebber maar wilt u wel profiteren van al het goede dat deze theesoorten ons hebben te bieden? Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij extracten van alle bovengenoemde theesoorten. De krachtige plantenextracten in onze supplementen zijn van hoge kwaliteit en volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Onze capsules zijn ook geschikt voor vegetariërs. Zo is ons citroenmelissesupplement erg geliefd onder mensen die hun nachtrust willen ondersteunen* en wordt ons Salvia officinalis-extract veelal gebruikt bij overgangsverschijnselen*. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over onze capsules met plantenextracten? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).