De voordelen van Salvia, oftewel salie Bosje salie in handen vrouw

Salie is een eeuwenoud bekend keukenkruid met dikke, grijze bladeren. Het kan meegekookt worden met allerlei gerechten. De aromatische bladeren zijn een goede smaakmaker en maken het eten beter verteerbaar. Maar salie kent meer positieve eigenschappen. In dit blog gaan we daarop in.

Geschiedenis van salie

SalieveldDe botanische naam Salvia is afgeleid van het Latijnse 'salveo', wat betekent 'in goede gezondheid verkeren'. Van China tot in het oude Rome werden allerlei magische eigenschappen toegedicht aan het kleine paarse bloemetje. Zo stuurden de Romeinen hun trouwlustige dochters op 20 juni met een salietakje de natuur in om daar te wachten op hun prins op het witte paard. Als de smachtende maagden de nodige rituele handelingen hadden verricht met de Salvia officinalis, zou hun aanstaande exact om middernacht op magische wijze verschijnen. Ook in Nederland deden de nodige saliemythes de ronde. Zo dacht men dat een grote en bloeiende salieplant in de tuin betekende dat de vrouw des huizes de broek aan had. Gevolg hiervan was dat je als stoere boer dus te allen tijde wilde voorkomen dat de salieplanten te groot werden.

"Salie was in iedere kruidentuin te vinden en werd gezien als een wonderplant"

Standplaats van salie

Oorspronkelijk groeide salie alleen in Zuid-Europa, rond het Middellandse zeegebied. In de middeleeuwen werd salie over de rest van Europa verspreid. Salie was in iedere kruidentuin te vinden en werd gezien als een wonderplant. Salie is een redelijk winterharde plant die ook goed op Nederlandse bodem gedijt, hoewel het niet goed tegen strenge vorst kan. De bloeiperiode is van juni tot augustus. Aan de plant groeien dan typische lipbloemen waarvan de kleuren kunnen verschillen van blauw-paars tot wit of roze. De plant kan tot wel 80 cm hoog worden. De bladeren dienen net voor of net na de bloei te worden geplukt.

Verschil in soortenBosje salie

De meest bekende soort is Salvia officinalis, oftewel echte salie. Dit is tevens de soort die wordt gebruikt in de keuken. De bladeren van Echte salie zijn dik, grijs en sterk aromatisch. De soort bloeit in juni en juli met 2-3 cm lange, blauwpaarse, soms witte of roze bloemen. Kranssalie, Latijnse naam Salvia verticillata, is daarentegen zeldzaam, net als veldsalie, oftewel Salvia pratensis en de kleinbloemige salie. Kleverige salie verwijst naar de kleverige beharing van de plant. Tot slot behoren muskaatsalie en ananassalie ook tot het geslacht Salvia. De namen van deze soorten verraden het al: het blad van muskaatsalie heeft een muskusachtige geur en het blad van ananassalie ruikt sterk naar ananas.

Positieve eigenschappen

Aan salie worden verschillende positieve eigenschappen toegeschreven. Zo heeft het een verzachtende invloed op mond en keel* en ondersteunt het afweersysteem*. Tevens ondersteunt het een normale menstruatie*. Misschien wel de meest bekende eigenschap van salie is de toepassing bij overgangsverschijnselen. Het zal u dan ook niet verbazen dat aan vrouwen met overgangsverschijnselen saliethee wordt geadviseerd. Daarnaast ondersteunt salie de vochtbalans* en helpt zo bij overmatig zweten*.

“Voeg gember toe aan uw saliethee en u vangt twee vliegen in één klap”

Salie verwerken

Pasta met salieZoals eerder gezegd, kan salie worden meegekookt met gerechten en u kunt er onder meer thee van zetten. U kunt bijvoorbeeld ook verse gember aan uw saliethee toevoegen, zo vangt u twee vliegen in één klap. Ook saliemelk is een bekend drankje met salie, voornamelijk van vroeger. Wellicht kreeg u dit vroeger ook van uw moeder voordat u naar bed ging.

Salie in gerechten gaat goed samen met varkensvlees, parmezaanse kaas, pompoen en pasta. In de Italiaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van salieboter. Dit combineert goed met pastasoorten als ravioli en gnocchi. Op internet zijn tal van recepten met salie te vinden.

Salie als supplement

SalietheeWilt u elke dag van de voordelen van salie profiteren maar wilt u niet iedere dag salie hoeven eten of drinken? Vitaminesperpost.nl verkoopt salie als supplement. Dit supplement bevat per capsule 400 mg salieblad, afkomstig van de Salvia officinalis. Het extract is gestandaardiseerd op 10:1, wat overeenkomt met 4 gram gedroogde salie per capsule. Geadviseerd wordt om 1 of 2 maal daags 1 of 2 capsules rond een maaltijd in te nemen. Indien u ervoor kiest om uw saliesupplement bij vitaminesperpost.nl te kopen, profiteert u van 30% korting bij het kopen van vier verpakkingen en gratis bezorging binnen Nederland. Bovendien passen de pakketjes door de standaard brievenbus, waardoor u er niet voor hoeft thuis te blijven.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost heeft een groot assortiment aan natuurlijke supplementen. Heeft u vragen of wilt u aanvullende informatie over een supplement? Bel ons tijdens kantooruren op +31(0)75 612 12 47 (lokaal tarief) of gebruik ons contactformulier.