HPMC staat ook wel bekend als ‘hypromellose’. Het vormt een steeds populairder wordend alternatief voor gelatine en gluten. Deze stoffen staan bekend om hun bindende werking. Maar ook in de wereld van de voedingssupplementen speelt deze stof tegenwoordig een belangrijke rol. Er worden plantaardige capsules van gemaakt en tabletten kunnen worden ‘gecoat’ met HPMC.

 

  • Hydroxypropylmethylcellulose of E-nummer E464
  • Functies van hydroxypropylmethylcellulose
  • HPMC-capsules voor voedingssupplementen
  • HPMC wordt ook gebruikt als ‘coating’ voor tabletten
  • Voordelen van HPMC capsules

 

Hydroxypropylmethylcellulose of E-nummer E464

Hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) is door de Europese Unie onder nummer E464 toegestaan als toevoeging aan voedsel en medicijnen. In bijsluiters van medicijnen wordt de stof meestal aangeduid als ‘hypromellose’.

 

CapsuleFuncties van hydroxypropylmethylcellulose

Hydroxypropylcellulose wordt gemaakt uit cellulose. HPMC is gebroken wit van kleur en wordt veilig geacht voor menselijke consumptie. Het is een belangrijke, meervoudige suiker (polysaccharide) in hout en in planten. De stof wordt uit hout gewonnen en daarna verder behandeld. Cellulose is dus eigenlijk een onverteerbare plantvezel en wordt als zodanig ook door ons lichaam herkend. HPMC heeft vele functies die vergelijkbaar zijn met cellulose, maar is veel beter oplosbaar. Het wordt vooral gebruikt als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, antiklontermiddel en emulgator.

 

HPMC capsules voor voedingssupplementen

In de loop der jaren is er onderzoek gedaan naar verschillende materialen die een goede vervanging bieden voor de capsules van voedingssupplementen die van gelatine zijn gemaakt. Hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) is een succesvol materiaal voor de tweedelige capsules. Het wordt tegenwoordig overal ter wereld gebruikt.

 

Plantaardige HPMC-capsules worden sinds 1998 voor vegetarische supplementen gebruikt. Het materiaal is tegen warmte en vochtige omstandigheden bestand. Het heeft van zichzelf een laag vochtgehalte. Hierdoor is het geschikt om vochtgevoelige ingrediënten in op te slaan. De HPMC-capsules beschermen de inhoud tegen temperatuurschommelingen en vocht. De stabiliteit van het materiaal van de capsules is van essentieel belang voor het instandhouden van de kwaliteit van de inhoudsstoffen.

 

HPMC wordt ook als ‘coating’ voor tabletten gebruikt

HPMC wordt ook ingezet als coating voor tabletten en voor tabletten met een vertraagde of gereguleerde afgifte van de inhoudsstoffen zoals bijvoorbeeld ‘time released’ vitamine C. HPMC capsules worden gebruikt voor voedingssupplementen. Deze zijn daardoor tegen externe omgevingsfactoren bestand. Ook wordt de kwaliteit van de inhoudsstoffen optimaal beschermd.

 

 

TablettenVoordelen van HPMC capsules

HPMC capsules hebben diverse voordelen. Ze kunnen een geleermiddel bevatten om de darmen tegen gevoelige bestanddelen uit de zure omgeving van de maag te beschermen. HPMC capsules maskeren ook de smaak (bij visolie producten) en worden gebruikt voor diverse probiotica en plantaardige of minerale supplementen. HPMC is veilig, plantaardig en heeft van zichzelf geen enkele uitwerking op het lichaam. Daarom is het een goed alternatief voor supplementomhulsels van dierlijke afkomst.

 

Bronnen:

- https://supplementfactoryuk.com/gelatin-capsules-vs-hpmc-capsules

- https://labdoor.com/article/what-is-hydroxypropyl-methylcellulose