Wat is HPMC (hydroxypropylmethylcellulose)? Capsules en pillen

HPMC staat ook wel bekend als ‘hypromellose’. Het is een steeds populairder wordend alternatief voor omhulsels die zijn gemaakt van gelatine, die van dierlijke oorsprong is of uit gluten die uit granen wordt gewonnen. Deze stoffen staan bekend om hun bindende werking. Ook in de wereld van de voedingssupplementen speelt HPMC tegenwoordig een belangrijke rol. Er worden plantaardige capsules van gemaakt en tabletten kunnen met HPMC worden ‘gecoat’.

Hydroxypropylmethylcellulose of E-nummer E464

Hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) is door de Europese Unie onder nummer E464 toegestaan als toevoeging aan voedsel en medicijnen. In bijsluiters van medicijnen wordt de stof meestal aangeduid als ‘hypromellose’.

"HPMC heeft vele functies die vergelijkbaar zijn met cellulose, maar is veel beter oplosbaar"

Functies van hydroxypropylmethylcellulose

HPMC capsulesHPMC capsules

Hydroxypropylcellulose wordt uit cellulose gemaakt. HPMC is gebroken wit van kleur en wordt veilig geacht voor menselijke consumptie. Het is een belangrijke, meervoudige suiker (polysacharide) in hout en planten. De stof wordt uit hout gewonnen en daarna verder behandeld. Cellulose is dus eigenlijk een onverteerbare plantvezel en wordt als zodanig ook door ons lichaam herkend. HPMC heeft vele functies die vergelijkbaar zijn met cellulose, maar is veel beter oplosbaar.

Het wordt vooral gebruikt als verdikkingsmiddel, maar ook als vulmiddel, voedingsvezel, antiklontermiddel en emulgator.

"Plantaardige HPMC-capsules worden sinds 1998 voor vegetarische en veganistische supplementen gebruikt"

HPMC-capsules voor voedingssupplementen

In de loop der jaren is er onderzoek gedaan naar verschillende materialen die een goede vervanging bieden voor de capsules van voedingssupplementen die van gelatine zijn gemaakt. Hydroxypropylmethylcellulose (HPMC) is een succesvol materiaal voor de tweedelige capsules. Het wordt tegenwoordig overal ter wereld gebruikt.

Plantaardige HPMC-capsules worden sinds 1998 onder meer voor vegetarische en veganistische supplementen gebruikt. Het materiaal is bestand tegen warmte en vochtige omstandigheden. Het heeft van zichzelf een laag vochtgehalte. Hierdoor is het geschikt om vochtgevoelige ingrediënten in op te slaan. De HPMC-capsules beschermen de inhoud tegen temperatuurschommelingen en vocht. De stabiliteit van het materiaal van de capsules is van essentieel belang voor het instandhouden van de kwaliteit van de inhoudsstoffen.

HPMC wordt ook als ‘coating’ voor tabletten gebruikt

HPMC wordt ook ingezet als coating voor tabletten en voor tabletten met een vertraagde of gereguleerde afgifte van de inhoudsstoffen, zoals bijvoorbeeld ‘time released’ vitamine C. HPMC-capsules worden gebruikt voor voedingssupplementen. Deze zijn daardoor tegen externe omgevingsfactoren bestand. Ook wordt de kwaliteit van de inhoudsstoffen optimaal beschermd.

Voordelen van HPMC-capsules

HPMC-capsules hebben diverse voordelen. Ze kunnen een geleermiddel bevatten om de darmen tegen gevoelige bestanddelen uit de zure omgeving van de maag te beschermen. HPMC-capsules maskeren ook de smaak (bij visolieproducten) en worden gebruikt voor diverse probiotica en plantaardige of minerale supplementen. HPMC is veilig, plantaardig en heeft van nature geen enkele specifieke invloed op het lichaam. Daarom is het een goed alternatief voor supplementomhulsels van dierlijke afkomst.

Vragen of advies?

De meeste supplementen die vitaminesperpost.nl verkoopt zijn HPMC-capsules. Maar niet allemaal. Soms zijn het softgels of gelatine omhulsels. Heeft u een specifieke vraag over een product of wilt u hulp bij het maken van een keuze? Wij zijn tijdens kantoortijden telefonisch te bereiken op nummer: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.

Bronnen:

https://supplementfactoryuk.com/gelatin-capsules-vs-hpmc-capsules
https://labdoor.com/article/what-is-hydroxypropyl-methylcellulose