Wat zijn polyfenolen? Vrouw met een blok chocolade

Heeft u wel eens van polyfenolen gehoord? Dit zijn stoffen die in bepaalde voeding voorkomen en een gunstig effect op onze gezondheid zouden hebben. Ze komen onder meer voor in thee, wijn en groente en fruit. Maar wat zijn polyfenolen nu eigenlijk?

Polyfenolen binden de strijd aan met vrije radicalen

Polyfenolen maken deel uit van een grote groep natuurlijke stoffen die we tegenkomen in planten. Ze staan bekend als antioxidanten. Antioxidanten binden de strijd aan met vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die van buitenaf worden aangemaakt. Ze kunnen echter ook door het lichaam zelf worden geproduceerd. Deze vrije radicalen brengen schade toe aan het celweefsel. Daarnaast bevorderen ze veroudering van de cellen en kunnen ze schade aan het DNA toebrengen. Polyfenolen worden meestal onderverdeeld in subgroepen. Dit zijn lignanen, cumarinen, stilbenen, flavonoïden, neoflavonoïden, isoflavonoïden, chinonen, hydrolyseerbare en gecondenseerde tannines.

“Pure cacao is een rijke bron van polyfenolen“

Waar zitten polyfenolen in?

Polyfenolen zijn in verschillende voedingsmiddelen te vinden. Hieronder een overzicht.

Groente- en fruitsoorten

Schaaltje bosvruchtenIn de meeste groente- en fruitsoorten treffen we polyfenolen aan. Vooral in de soorten met een rode, paarse of zwarte kleur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bosbessen, veenbessen, rode druiven, granaatappels, zoete aardappelen en rode en paarse aardappelen.

Volle granen en peulvruchten

PeulvruchtenDaarnaast treffen we veel polyfenolen aan in volle granen en peulvruchten. Mocht u met deze producten in de keuken aan de slag gaan, zorg er dan voor dat u ze niet te hoog verhit. Het bewerken van voeding kan namelijk de hoeveelheid polyfenolen verminderen. Matig verwarmen, is geen probleem.

Koffie en thee

Koffie en theeOok koffie en thee zijn bronnen van polyfenolen. U kunt dan wel het beste kiezen voor koffie of thee met cafeïne, omdat in cafeïnevrije producten de polyfenolen vaak zijn verwijderd.

Pure cacao

Cacao en cacaobonenPure cacao is eveneens een rijke bron van polyfenolen. Helaas worden de flavonolen door veel fabrikanten verwijderd omdat ze bitter smaken. Deze informatie wordt echter niet op het etiket vermeld. Dan zijn er nog enkele kruiden met veel polyfenolen. Dit zijn peper, rozemarijn, tijm en vanille.

Koudgeperste olijfolie

OlijfolieKunt u de hand leggen op olijfolie van de eerste persing? Doen! In deze superverse olie, die bewoners van de Mediterrane landen dagelijks gebruiken, zitten wel nog polyfenolen die kunnen bijdragen aan de gezondheid. Omdat de tijd tussen persing en het moment dat u de olie gebruikt nogal lang is, worden nog nauwelijks polyfenolen aangetroffen in de olijfolie die wij in de winkel kunnen kopen.

“Rode wijn of bier zijn een uitstekende bron van polyfenolen”

Speciaal polyfenol: resveratrol

Rode wijn: een bron van polyfenolenVoor wie dol is op rode wijn of bier hebben we een fijne boodschap. Deze dranken zijn namelijk – indien met mate gedronken - een uitstekende bron van polyfenolen. Wat bier aangaat, zijn zowel hop als gerst bijzonder rijk aan polyfenolen. Wat wijn betreft, gaat het specifiek om rode wijn die het polyfenool resveratrol bevat. Naar aanleiding van een studie van het King’s College London trekken onderzoekers de conclusie dat het aantal gezonde darmbacteriën zou toenemen als u af en toe een glaasje drinkt. Een paar glazen per week zouden voldoende zijn om het verschil te maken. Telkens een hele fles opslobberen, is dus geen goed idee. De studie is in het vakblad Gastroenterology verschenen. Duizenden tweelingen in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland deden mee aan het onderzoek naar hun alcoholgebruik.

“Omdat de jonge bladeren van de theeplant na de oogst met stoom worden behandeld, blijft de hoeveelheid polyfenolen intact”

Voedingssupplementen met polyfenolen

Sommige voedingssupplementen bevatten eveneens polyfenolen. Zo is cacao-extract afkomstig van de cacaoboon en deze is rijk aan polyfenolen. Bij verhitting van cacao verdwijnen deze stoffen. De cacaobonen voor onze capsules worden gefermenteerd en gedroogd om hun smaak en kleur te ontwikkelen. Ze worden vervolgens tot een cacaopasta vermalen. Als de cacaoboter uit de pasta wordt verwijderd, blijft er een droog ongezoet cacaopoeder achter. In tegenstelling tot reguliere cacaopoeders is het cacaopoeder dat voor dit extract is gebruikt niet op hoge temperaturen verhit, waardoor het zijn oorspronkelijke smaak en voedingsstoffen behoudt.

Daarnaast kunt u bij ons terecht voor Groene Thee Forte-capsules. Dit supplement is gemaakt met de theeplant Camillia sinensis. Omdat de jonge bladeren van de theeplant na de oogst met stoom worden behandeld, blijft de hoeveelheid polyfenolen intact. Ons supplement bevat minimaal 98% polyfenolen. Ook Druivenpitextract, afkomstig van de Vitis vinifera, bevat minimaal 90% polyfenolen. Ons supplement Druivenpit Plus is samengesteld met het extract van druivenpitten én het extract van duurzaam geteelde groene appels. Dit appelextract is afkomstig van Apfenol®. Appels bevatten naast verschillende vitamines en mineralen ook bioactieve polyfenolen. Het appelextract in Druivenpit Plus is gestandaardiseerd op 75% polyfenolen.

Vragen of advies?

Heeft u behoefte aan meer informatie over polyfenolen of andere stoffen? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.