Triterpenen & sesquiterpenen in de Chuchuhuasi Verliefd stelletje

Heeft u al eens van chuchuhuasi (Maytenus macrocarpa) gehoord? Dit supplement staat ook wel bekend als de ‘Peruaanse Catuaba’. Een prachtige naam die bij mij het beeld oproept van majestueuze bomen in een dichtbegroeid Zuid-Amerikaans landschap. Ook doet de naam me denken aan Hiawatha, het Indiaantje uit de Donald Duck. Wat is dit voor mysterieus product en wat kunnen we ermee?

Chuchuhuasi: boom uit het Amazonegebied

De Maytenus macrocarpa groeit uitsluitend in het Amazonegebied en kan tot wel 30 meter hoog worden. De boom behoort tot de familie Celastraceae. Deze plantenfamilie bestaat uit vierhonderd verschillende soorten. We kunnen hem vinden in Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Perú en in Venezuela. Deze boom groeit voornamelijk in het laagland van het tropische regenwoud en wordt bij uitzondering zelfs gevonden tot op 2000 meter boven zeeniveau.

Niet alle pillen en poeders bevatten de ‘echte’ chuchuhuasi

Chuchuhuasi verwijst naar een aantal verschillende soorten uit het geslacht Maytenus. Maytenus kan over de hele wereld worden gevonden en wordt gebruikt in diverse traditionele pillen en poeders, maar alleen de Maytenus macrocarpaMaytenus krukovii en de Maytenus laevis zijn de meer algemeen aanvaarde soorten voor de échte ‘chuchuhuasi’.

De betekenis van het woord ‘catuaba’:

Het Zuid-Amerikaanse woord ‘catuaba’ wordt gebruikt voor het infuseren van de schors van verschillende bomen die oorspronkelijk in Brazilië voorkomen.

***
De meest gebruikte schors komt van de bomen Trichilia catigua en Erythroxylum vacciniifolium.

***
Catuaba kan echter ook verwijzen naar de schors van Maytenus-soorten.

Traditioneel wordt de Chuchuhuasi bast gewoon gekauwd

Binnen de inheemse kruidenkunde worden traditioneel de wortels, bladeren, schors en combinaties hiervan gebruikt. Men gebruikt de schors door er omwille van verschillende toepassingen op te kauwen. Tegenwoordig wordt een supplement met de bioactieve stoffen van deze internationaal gewaardeerde boombast uiteraard op een ‘ietsjepietsje’ geavanceerdere manier geëxtraheerd.

Wetenschappelijk onderzoek: in vitro

Wetenschappers zijn geïntrigeerd door deze boom en daarom wordt er op verschillende plekken in de wereld wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de actieve inhoudsstoffen ervan. De belangrijkste plantaardige componenten die in Chuchuhuasi worden aangetroffen zijn onder meer: sesquiterpenen, canophyllol, tannines (antioxidanten en polyfenolen), verschillende soorten triterpenen, dulcitol (alcoholsuiker), alkaloïden en proanthocyanidinen (flavonoïden).

Traditionele omgeving van ChuchuhuasiTraditionele omgeving van Chuchuhuasi

Extracten en verbindingen die uit de bladeren, wortels en schors zijn geïsoleerd, laten ‘in vitro’ (onderzoek dat plaatsvindt in een reageerbuis) interessante ontwikkelingen zien.

"De plant verjaagt vraatzuchtige insecten met een onaangename grafgeur..."

Terpenen: grondleggers van aantrekking en afstoting

TermietTermiet

Terpenen zijn aromatische stoffen in planten die verantwoordelijk zijn voor de geur en de smaak van de plant. Soms beschikken dieren ook over terpenen. Zoals enkele insecten: een paar rupsen, vlinders en termieten. De terpenen dragen in de plant bij aan het mechanisme van aantrekking en verdediging: aangename geuren trekken wenselijke insecten aan, terwijl de plant vraatzuchtige exemplaren wegjaagt met een onaangename grafgeur.

Triterpenen, vooral pentacyclische triterpenen en afleidingen daarvan, staan ​​bekend om hun antivirale en antiseptische activiteit. Vooral betulinezuur is goed onderzocht. We weten nog bij lange na niet wat de geïdentificeerde terpenen nog meer voor functies hebben, maar dat zou nog wel eens een breder spectrum kunnen beslaan dan wat we tot nu toe weten.

"De bast van de Chuchuhuasi wordt al eeuwen gebruikt door inheemse sjamanen"

De mystieke functie van de Chuchuhuasi boom

Naast de lange geschiedenis die Chuchuhuasi heeft binnen de oude, natuurlijke kruidenkunde van het Amazonegebied, heeft het ook een mystieke functie. Het wordt al eeuwen gebruikt door de inheemse sjamanen die in het tropische regenwoud leven. De Chuchuhuasi boom wordt vereerd als heilige boom en door sjamanen gebruikt vanwege zijn helende en spirituele kwaliteiten. Onderdelen van de boom worden door de sjamanen gebruikt als ingrediënt in sjamanistische gerechten of worden vermengd met Ayahuasca.

Indiaanse sjamaan of medicijnmanIndiaanse sjamaan of medicijnman

Vragen of advies?

De chuchuhuasi-capsules van vitaminesperpost.nl zijn er voor de de man (en vrouw) die iets ‘extra’s’ wil. De toepassingen zijn breder, maar in het kader van de Europese wetgeving kunnen wij hierover geen informatie geven. Vitaminesperpost.nl heeft een breed assortiment voedingssupplementen van hoge kwaliteit. Als u meer informatie of advies nodig heeft, kunt u tijdens kantooruren bellen op +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of gebruik maken van het contactformulier.