
U kent het vast wel: ineens breekt het zweet u uit, terwijl het helemaal niet warm is. Uw handen zijn klam, uw voorhoofd glimt en u voelt zich misschien zelfs wat licht in het hoofd. Koud zweet kan behoorlijk onzeker maken. Maar wat is het precies, hoe ontstaat het en wat kunt u zelf doen als het gebeurt? Laten we dat stap voor stap bekijken.
- Verschillende soorten zweten
- Wat is koud zweet?
- Wat zijn niet-medische oorzaken van koud zweet?
- Zelfzorg bij koud zweten
- Praktische tips voor het omgaan met koud zweet
- Welke supplementen kunnen bij koud zweten helpen?
- Recept bij koud zweten: rust in een kopje
- Besteed aandacht aan uzelf
Verschillende soorten zweten
Zweten is volkomen normaal en gezond. Het is een natuurlijke manier om uw lichaamstemperatuur te reguleren. Er zijn echter verschillende soorten zweten. Zo is normaal zweten het transpireren tijdens sporten of als u in de zon of in een warme ruimte bent. Nachtzweten is zweten terwijl u slaapt, zonder dat het per se warm is. Dan is er nog koud zweet. Dit is zweten zonder duidelijke externe prikkel, vaak bij spanning of stress.


Waar normaal zweten meer ‘oppervlakkig’ voelt, komt koud zweet vaak onverwacht en voelt het anders aan.
“U zweet terwijl uw huid juist koel aanvoelt"
Koud zweet is een vorm van transpireren die niet wordt veroorzaakt door warmte of inspanning. U zweet terwijl uw huid juist koel aanvoelt. Vandaar de naam. Het kan plotseling optreden en gaat vaak gepaard met gevoelens van spanning of ongemak.
Koud zweet wordt ook wel diaforese genoemd. Waar normaal zweten uw lichaam helpt af te koelen, heeft koud zweet meestal een andere ‘boodschap’: uw lichaam wil u waarschuwen of op scherp zetten. Denk aan het moment net voor een belangrijk gesprek of als u schrikt van slecht nieuws.
Koud zweet kan zich uiten in een plotselinge, koude transpiratie, vaak op het voorhoofd, handpalmen of rug. Ook kan het een klam of nat gevoel op de huid veroorzaken zonder dat er sprake is van warmte of inspanning. Hiermee gepaard, gaat de hartslag omhoog en kunt u eventueel lichte duizeligheid ervaren. Uw gemoedstoestand is gespannen of opgejaagd.
“Bij een paniekaanval kunt u ineens zweterig en licht in het hoofd worden"


Er zijn allerlei situaties waarin koud zweet zonder medische oorzaak kan optreden. Koud zweet wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de vecht- en vluchtreactie van ons lichaam die ons tijdens gevaarlijke situaties moet beschermen. Een paar veelvoorkomende voorbeelden zijn:
Spanning en stress: denk aan een sollicitatiegesprek, spreekbeurt of spannende gebeurtenis.
Angst of paniek: bij een paniekaanval kunt u ineens zweterig en licht in het hoofd worden.
Oververmoeidheid: als u te lang doorgaat zonder rust te nemen, kan uw lichaam reageren met koud zweet.
Plotselinge emoties: schrik, verdriet of onverwacht nieuws kunnen eveneens dit effect hebben.
Hormonale veranderingen: veranderingen in de menstruatiecyclus of de overgang kunnen ook koud zweet triggeren.
Lage bloedsuikerspiegel: koud zweet kan ook optreden als uw bloedsuikerspiegel plotseling daalt, bijvoorbeeld als u lange tijd niets heeft gegeten.
Herkenbaar? Dan is het goed om te weten dat u hier zelf gelukkig vaak iets aan kunt doen.
“Probeer bewust dieper en langzamer te ademen”
Als koud zweet u overvalt, kan dat vervelend zijn. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan. We geven een paar praktische zelfzorgtips:
- Adem rustig: Koud zweet gaat vaak samen met een versnelde ademhaling. Probeer bewust dieper en langzamer te ademen.
- Koel uw polsen en nek: Een koude doek of wat koel water kan helpen om u snel beter te voelen.


- Ontspan bewust: Neem een korte pauze, ga even liggen of luister naar rustgevende muziek.
- Let op uw leefstijl: Voldoende slapen, bewegen en gezond en regelmatig eten helpen uw lichaam beter in balans te blijven.
Dergelijke routines kunnen ervoor zorgen dat u minder snel uit balans raakt, wat koud zweet op natuurlijke wijze kan verminderen.
“Kies voor ademende stoffen zoals katoen of linnen"


Koud zweet kan dus overrompelend zijn. Buiten bovenstaande tips kunt u eventueel ook een beroep doen op bijgaande praktische en simpele trucs. Hiermee kunt u zich snel weer wat meer op uw gemak voelen. Draag sowieso luchtige kleding. Kies voor ademende stoffen zoals katoen of linnen. Vermijd synthetische materialen die warmte vasthouden.
Als tweede is frisse lucht van belang. Open een raam of ga even naar buiten. Frisse lucht helpt uw lichaam tot rust te komen. Daarnaast is het goed om altijd een flesje water bij de hand te houden. Door geregeld kleine slokjes te drinken, helpt u uw lichaam gehydrateerd en koel te blijven.
Deze kleine handelingen kunnen een groot verschil maken. Vooral als u ze combineert met leefstijltips en natuurlijke ondersteuning.
“Supplementen die u kunnen ondersteunen bij momenten van stress of spanning”
Soms kan uw lichaam net een steuntje in de rug gebruiken. Er zijn bepaalde voedingsstoffen en supplementen die u kunnen ondersteunen bij momenten van stress of spanning. Dit zijn immers twee veel voorkomende triggers van koud zweet.
Magnesium: dit mineraal ondersteunt het energieniveau en draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel. Daarnaast is magnesium gunstig voor een goede geestelijke balans.


Vitamine B-complex: B-vitamines spelen een belangrijke rol bij de omzetting van koolhydraten, vetten en eiwitten in energie. Daarnaast wordt aangenomen dat bepaalde B-vitamines zoals B6 betrokken zijn bij de productie van neurotransmitters. Deze chemische stoffen in de hersenen spelen een rol bij het reguleren van de gemoedstoestand en cognitieve functies.
Ashwagandha: een kruid dat traditioneel wordt gebruikt in stressvolle situaties. Ashwagandha helpt namelijk om geestelijk en lichamelijk in evenwicht te blijven in periodes van stress* en is eveneens gunstig voor een goede geestelijk balans*. Het helpt om lichaam en geest te ontspannen*.
L-theanine: het aminozuur L-theanine komt voor in groene thee. Al sinds de oudheid wordt gezegd dat het drinken van groene thee ontspannend is.
Bij vitaminesperpost.nl vindt u een ruim aanbod van dit soort supplementen. Zo kunt u ook kiezen voor Ontspanning Plus, Hopextract, Passiebloem en Magtein™ Magnesium L-threonaat. Uiteraard geldt: luister altijd goed naar uw lichaam en kies wat bij ú past.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.


Een fijne manier om uzelf te kalmeren bij koud zweet? Maak een rustgevend lekker kopje thee met een perfecte combinatie van ontspannende kruiden.
Ingrediënten:
- 1 theelepel kamillebloemen
- 1 theelepel citroenmelisse
- ½ theelepel lavendelbloemen
- Honing naar smaak
Bereiding:
- Doe de kruiden in een thee-ei of zakje, giet er kokend water over en laat 5-7 minuten trekken. Voeg eventueel wat honing toe en drink rustig op, liefst zittend in een ontspannen houding.
- Deze thee kan u helpen ontspannen na een spannende dag en zorgt tegelijkertijd voor een fijn zelfzorgmomentje.
Koud zweet is vervelend, maar vaak tijdelijk en goed te begrijpen als u weet waar het vandaan komt. Door aandacht aan rust, ontspanning, voeding en eventueel ondersteunende supplementen te besteden, kunt u uw lichaam helpen de balans terug te vinden.
Heeft u regelmatig last van koud zweet en voelt u zich hier onzeker over? Dan kan het verstandig zijn om met een deskundige te praten. Maar in veel gevallen is zelfzorg een waardevolle eerste stap.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over koud zweet en/of supplementen die u kunnen helpen ontspannen? Neem dan contact op met onze medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).