Welk supplement en welke tips helpen bij overmatig zweten? Zwetende man

Zweten is heel gewoon en gezond. Desondanks is het voor velen knap vervelend. Dit blog, waar u niet uren op hoeft te zitten zweten, geeft u tips bij overmatig transpireren. Met deze tips kunt u zonder schaamte of zorgen van mooie warme zomerdagen genieten. 

Wat is zweet?

Zweet is een heldere, zoute vloeistof die door de zweetklieren wordt geproduceerd. Veel mensen koppelen zweet aan een sterke (onprettige) geur. Ten onrechte. Zweet is geurloos totdat het aan de oppervlakte van de huid komt. Vanaf hier zetten bacteriën het vocht om tot stoffen die de kenmerkende geur geven. Ieder mens beschikt over zo’n 2 tot 4 miljoen zweetklieren. Deze klieren bevinden zich in het gehele lichaam, waarvan ongeveer 4% in het okselgebied.

ZweetZweet

Weetje:

De uitdrukking ´peentjes zweten´, komt van 'pint', een inhoudsmaat van ongeveer een halve liter. 'Peentjes zweten', ofwel pintjes zweten, betekent dus 'liters zweet verliezen'.

Waarom zweten we?

Mogelijk denkt u aan verkoeling als reden voor zweten. Goed gedacht: zweten is ons gezonde, onmisbare ventilatiesysteem. De zweetdruppeltjes die onze zweetklieren produceren verdampen op de huid en nemen zo lichaamswarmte op. Dit voorkomt oververhitting.

Verder bepaalt zweet onze partnerkeuze door de bij iedereen verschillend ruikende feromonen (hormonale signaalstofjes), die ons zweet bevat. Ook scheidt zweet afvalstoffen uit en helpt het bij de verspreiding van talg, een huidbeschermende stof.

Man die verkoeling zoektMan die verkoeling zoekt

Weetje:

Bij angstzweet begint het lichaam alvast met afkoelen, omdat het ervan uitgaat dat u straks moet vechten of vluchten. Angstzweet is dus een overlevingsmechanisme.

Wat is de reden van overmatig zweten?

Soms zweet u even heel veel. Bijvoorbeeld als u pittig eet. Of als u koffie, alcohol, erg zure of erg zoete drank drinkt. Dit is niet verkeerd: zweten is een natuurlijke reactie op warmte of inspanning.

Heeft u echter het gevoel dat u familie van de otter bent (geworden) en beïnvloedt dit zweten uw dagelijks leven sterk, dan zweet u te veel. In Nederland zweten meer dan een miljoen mensen overmatig. 

Vrouw die spicy eten eetVrouw die spicy eten eet

Excessief zweten komt onder meer door angst, overgewicht, stress, een slechte conditie, erfelijke aanleg, verkeerde kleding, zwangerschap, een niet-optimale hart- en bloedvatenfunctie, overmatig alcohol- of drugsgebruik of een verstoord zuur-base-evenwicht.

Weetje:

Deodoranten neutraliseren zweetgeur en anti-transpiranten verminderen de hoeveelheid zweet. Voor beide producten geldt: breng ze aan op een goed afgedroogde huid en wacht vervolgens met aankleden totdat deze producten goed in de huid zijn getrokken.

Zweten in de overgang

Ook de overgang kan een belangrijke reden zijn van (plotseling) overmatig zweten. Door een abrupte daling van het vrouwelijk hormoon oestrogeen raakt het lichaam van slag. Het lichaam krijgt het signaal dat het te warm is, terwijl dit in werkelijkheid helemaal niet zo is. Hierdoor worden de huidbloedvaten opengezet, waardoor u gaat transpireren. Uiteraard zijn er tal van tips om de overgang te verlichten. Ons bekendste supplement dat ondersteuning biedt bij overgangsverschijnselen is Overgang Plus.

Vrouw in de overgang die daardoor overmatig zweetVrouw in de overgang die daardoor overmatig zweet

Weetje:

Katoenen en linnen kleding koelt de huid snel af en laat het zweet verdampen in de lucht. Synthetische kleding zorgt er juist voor dat u gaat zweten.

Leefstijltips bij overmatig zweten

Om te voorkomen dat u de hele zomer aan de airco of een koele, donkere kamer bent gebonden, zijn er vele tips die u kunnen helpen bij overmatig zweten:

 • Zorg voor een goede zuurtegraad in het lichaam
  Zuren verwijdert het lichaam onder meer door te zweten. Bij een verstoord zuur-base-evenwicht moet het lichaam meer zuur kwijt, wat leidt tot overmatig zweten en een (extra) onaangename zweetgeur. Naast basische voeding, dragen onze zinksupplementen bij aan de ondersteuning van een gezond zuur-base-evenwicht. Voor vrouwen in de overgang en voor mannen is dit mineraal extra interessant, omdat zink ook bijdraagt aan de instandhouding van normale testosterongehaltes in het bloed.
Man die flink transpireertMan die flink transpireert
 • Let op uw voeding
  Peper, ui, knoflook, spruitjes, pittig of scherp gekruid voedsel, eieren, fastfood en zwaar bewerkte producten kunnen het zweten verergeren. Matig verder cafeïne- en alcoholinname en drink veel water. Droog uzelf beslist niet uit om zo zweten tegen te gaan!
 • Wees lief voor uw hart- en bloedvaten
  Het lichaam wil al dan niet terecht waargenomen hitte afvoeren. Hierdoor gaat u zweten. De bloedvaten in de huid worden wijder, zodat het hart meer bloed kan rondpompen en het lichaam meer warmte kwijt kan via de huid. Door de extra ruimte in de verwijde vaten pompt het hart bij iedere slag minder bloed rond dan normaal. Hierdoor moet het hart hard werken om toch overal in het lichaam voldoende zuurstof en voeding te krijgen. Dit doet de bloeddruk dalen en het bloed wordt stroperiger. Dit kan leiden tot bloedstolsels die gezondheidsissues kunnen geven. Zorg dus goed voor uw hart- en bloedvaten. Naast voeding kan dit heel goed met ons product Mega Resveratrol, dat goed is voor uw hart- en bloedvaten*. 
 • Kies voor kleding die ademt
  Het dragen van luchtige wijde kleding van natuurlijke materialen als katoen en linnen, is bij veel zweten echt een must. Zweet kan dan makkelijker verdampen en zo raakt u minder snel oververhit. Hierdoor transpireert u in met name het gezicht, minder snel.
  Verder is het aan te raden om kleding te dragen met verschillende kleuren. Hierin vallen transpiratievlekken minder op. In effen groene en grijze kleding zijn zweetplekken juist sneller zichtbaar. Uiteraard is het ook verstandig om op warme dagen elke dag schone kleding aan te trekken.
 • Zorg voor ontspanning
  Spannende gebeurtenissen met stress en zenuwen tot gevolg, leiden tot (overmatig) zweten. Adrenaline veroorzaakt immers zweet. Wanneer dit gebeurt, is het verstandig dat u zich hierover niet te druk te maakt. Hoe drukker u uzelf maakt, des te meer stress het lichaam opbouwt. Stress is een belangrijke factor bij overmatig zweten. Langdurige stress proberen te mijden, is zodoende belangrijk. Onze Ontspanning Plus-formule ondersteunt bij stress* en helpt zo te ontspannen* (ashwagandha).
 • Sport voldoende
  Voldoende sporten klinkt als een tegenstrijdigheid, maar helpt zeker tegen zweet(aanvallen). Als u zich vaker inspant en zo fitter wordt, zult u bij lichte inspanning minder snel zweten. Vooral in uw gezicht zult u dit merken.
 • Let op uw gewicht
  Als de interne temperatuur te hoog is, worden de bloedvaten in de huid wijder. De bloedvaten koelen dan af. Bij kou worden ze minder wijd zodat er nauwelijks bloed door de haarvaatjes in de opperhuid stroomt. Hierdoor blijven de bloedvaten warm. Bij overgewicht werkt dit mechanisme veel minder goed. Het lichaam moet dan overgaan op een tweede manier van afkoelen: zweten.
  Heeft u moeite om uw gewicht onder controle te houden? Ons supplement Vetverbrander Plus is dan een mooie hulp. Deze vegetarische capsules dragen bij aan de vetverbranding* en helpen zo om op gewicht te blijven* (Garcinia cambogia).
 • Onthaar uw oksels
  Hoe irritant velen het ook vinden, het scheren van de oksels is een belangrijk wapen tegen zweet en vooral ook tegen diens geur. Hoe minder haren u onder uw oksels heeft, hoe minder bacteriën zich daar kunnen vestigen. Dit voorkomt vervelende geurtjes.

Weetje:

Slechts 1% van al ons zweet komt van onder de oksels. We merken het op deze plek echter veel meer op doordat het lichaam hier minder goed kan ventileren. Hierdoor verdampt het zweet minder snel.

Welk supplement helpt bij overmatig zweten?

Hét supplement bij overmatig zweten is zonder twijfel: salie (Salvia officinalis). Dit kruid kennen de meesten vooral als keukenkruid. Een heerlijke smaakmaker. Ook ondersteunt deze plant de vochtbalans* en helpt zo bij overmatig zweten*. Ook ons product jujube-extract is een aanrader. Ons Salvia officinalis-extract bevat een geconcentreerde vorm van salie, omhuld in gemakkelijk in te nemen vegetarische capsules.

Salieblad en -theeSalieblad en -thee

Weetje:

Wanneer u salie gebruikt bij het koken, kunt u het kruid het beste toepassen in een gerecht met vet. Het aroma ontwikkelt zich dan veel sterker.

Kortom…

Een trits leefstijltips en het advies voor jujube extract en salie rijker. Oftewel, genoeg munitie waarmee ook u onbezorgd van het heerlijke zomerweer kunt genieten!

Als u merkt dat u opeens veel meer zweet dan normaal, zonder duidelijke reden zoals warmte of inspanning, is het altijd aan te raden om een arts te raadplegen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over overmatig zweten of supplementen die u kunnen ondersteunen? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).