Waarom zou ik een multivitamine gebruiken? Groente en fruit

Multivitamines zijn de meest gebruikte voedingssupplementen ter wereld. Toch zijn er ook mensen die sceptisch tegenover het gebruik ervan staan. Als u gezond eet, krijgt u immers toch alles binnen?

Wat is een multivitamine?

Potje met verschillende pillenPotje met verschillende pillen

Multivitamines zijn supplementen die veel verschillende vitamines en mineralen bevatten, soms naast andere ingrediënten. De samenstelling van multi’s varieert per merk en product. Over het algemeen bevatten multivitamines alle dertien vitamines: A (in de vorm van bèta-caroteen), B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B11, B12, C, D, E en K en de belangrijkste mineralen. Ze zijn verkrijgbaar in vele vormen, waaronder capsules, softgels, tabletten, gummies, vloeistoffen en poeders.

“De gemiddelde Nederlander eet 143 gram groente en 113 gram fruit”

Ons voedingspatroon schiet vaak tekort

Een veelgehoord argument om geen multivitamine te gebruiken, is omdat men aangeeft dagelijks gezond en gevarieerd te eten. In de praktijk blijkt dit niet altijd even makkelijk. De meest recente voedselconsumptiepeiling (VCP) laat zien dat de gemiddelde Nederlandse volwassene gemiddeld slechts 143 gram groente en 113 gram fruit per dag eet. Dit is bij lange na niet voldoende om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen binnen te krijgen.

De gemiddelde Nederlander eet veel te weinig groenteDe gemiddelde Nederlander eet veel te weinig groente

Gemiddeld worden peulvruchten eens in de drie weken gegeten in plaats van de aanbevolen één keer per week. Ook onze inname van vette vis is verre van optimaal, slechts 34% van de Nederlanders haalt de aanbeveling. Daar komt nog bij dat een groot deel van de voeding die we eten, uitgebreid is bewerkt voordat het op ons bord belandt. Door verhitting daalt bijvoorbeeld het vitamine C- en foliumzuurgehalte aanzienlijk.

“Veel reguliere medicijnen verbruiken essentiële voedingsstoffen”

Niet alle nutriënten uit onze voeding worden even goed opgenomen

Medicijnen verbruiken veel essentiële voedingsstoffenMedicijnen verbruiken veel essentiële voedingsstoffen

Zelfs als u gezond en gevarieerd eet, betekent dat niet dat alle vitamines en mineralen uit uw voeding goed worden opgenomen. Enkele factoren die de opname van nutriënten uit onze voeding belemmeren, zijn onder meer:

Medicijngebruik

Veel reguliere medicijnen verbruiken essentiële voedingsstoffen, waardoor onze behoefte (tijdelijk) is verhoogd of waardoor er simpelweg minder van een voedingsstof wordt opgenomen.

Het Vitamine Informatie Bureau (IVG) heeft een overzichtelijke factsheet gemaakt waarin staat welke medicijnen en supplementen elkaar kunnen ondersteunen, of juist niet.

Een slechte darmgezondheid

Een goede darmgezondheid is van groot belang voor een goede opname van voedingsstoffen. De opneembaarheid van bijvoorbeeld vitamine B12 en foliumzuur gaat en staat bij een goed functionerend maag-darmstelsel. Als het uiteinde van de dunne darm niet goed functioneert, kunnen vitamine B12 en foliumzuur niet worden omgezet naar de actieve vorm. Suppletie is in dat geval raadzaam.

De verkeerde voedselcombinaties

Behalve medicijnen zijn er ook stoffen uit onze voeding en dranken die de opname van bepaalde mineralen tegenwerken. In koffie en zwarte thee zitten bijvoorbeeld bepaalde polyfenolen die de opname van mineralen als calcium, ijzer, magnesium en zink verhinderen. Een ander voorbeeld is melk in combinatie met ijzerrijke voeding. Calcium afkomstig uit zuivel kan de opname van ijzer bemoeilijken.

Onze voeding bevat niet de best opneembare vormen

Een voorbeeld van een voedingsstof die uit onze voeding niet altijd goed opneembaar is, is vitamine K. Vitamine K kent twee vormen: vitamine K1 en vitamine K2. Over het algemeen krijgen Nederlanders voldoende vitamine K1 binnen maar met vitamine K2 ligt dit anders. Deze vorm komt enkel voor in gefermenteerde producten. Het vitamine K2-gehalte in ons Westerse eetpatroon is daarom beperkt. En dat terwijl vitamine K2 de meest actieve vorm is die het best door het lichaam wordt opgenomen. Hetzelfde geldt voor ijzer. Ook ijzer kent twee vormen: heemijzer en non-heemijzer. Bij een vegetarisch of veganistisch eetpatroon krijgt men enkel het minder goedopneembare non-heemijzer binnen. Hierdoor is het een uitdaging om dagelijks aan voldoende ijzer te komen.

“Het is van belang om synergetische mineralen altijd samen te suppleren”

Vitamines en mineralen werken samen

Er is nog een andere reden om een multivitamine te gebruiken in plaats van ‘losse’ vitamines te slikken. Dit is omdat vitamines en mineralen samenwerken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de B-vitamines. Het geheel aan B-vitamines wordt ook wel B-complex genoemd. Een belangrijk kenmerk van B-complex is dat ze goed met elkaar samenwerken. Zo zorgen vitamine B6 en foliumzuur (B11) ervoor dat vitamine B12 sneller en efficiënter wordt opgenomen.

Het is belangrijk dat de mineralenhuishouding in balans isHet is belangrijk dat de mineralenhuishouding in balans is

Een ander voorbeeld zijn vitamine D en K. Bij een hoge inname van vitamine D is het van belang om ook uw vitamine K inname op te krikken.

Wat betreft mineralen is het belangrijk om een goede balans te handhaven. Ze hebben onderling zowel een remmende als versterkende werking op elkaar. Neem nou koper en zink. Bij een hoge inname van zink, ontstaat er een verlaagde koperstatus. Het is dus van belang om synergetische mineralen altijd samen te suppleren, om zo een disbalans te voorkomen.

“U kunt een multivitamine zien als een investering in uw gezondheid”

Heb ik een multivitamine nodig?

Vrouw neemt een vitaminesupplement inVrouw neemt een vitaminesupplement in

Eerder in dit artikel gaven we u enkele redenen waarom u baat zou kunnen hebben bij het gebruik van een multi. Wij adviseren dan ook om naast een gezonde, gevarieerde voeding een multivitamine te gebruiken. Zo krijgt u niet de minimale hoeveelheid vitamines en mineralen binnen maar de optimale hoeveelheid. U kunt een multivitamine dus zien als een investering in uw gezondheid. Als uw voeding eens tekortschiet, vult de multi dit netjes aan.

Daarbij biedt een multivitamine ook gemak. In plaats van losse vitamines en mineralen slikken, krijgt u middels uw multi dagelijks een breed scala aan voedingsstoffen binnen.

Tip!

Neem uw multivitamine in tijdens de maaltijd. Vetoplosbare vitamines hebben vetten nodig om goed te worden opgenomen.

De multivitamines van vitaminesperpost.nl

In ons assortiment bieden wij 5 verschillende multivitamines. Zo is er voor elk wat wils:

Multivitamine

Onze standaard Multivitamine bevat de belangrijkste vitamines en mineralen in een milde maar juiste dosering. Deze multivitamine is geschikt voor mensen die zeker willen weten dat ze hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgen, maar die bewust kiezen voor een lagere dosering.

Multivitamine Plus

Ons premium vitaminesupplement Multivitamine Plus bevat maar liefst 37 vitamines, mineralen en bioactieve stoffen in 1 capsule. Aan de formule zijn PABA, choline en verschillende groentepoeders toegevoegd. Perfect voor mensen die een krachtig supplement zoeken of die een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen hebben.

Super Multivitamine

Onze Super Multivitamine is onze meest complete multivitamine formule. Deze multi bevat behalve alle vitamines en mineralen in de best opneembare vorm, ook een compleet spectrum aan andere stoffen. Zo bevat onze Super Multivitamine onder meer Q10, luteïne, resveratrol, curcumin C3 complex en lycopeen.

Multivitamine Natuurlijk

Steeds meer mensen kiezen voor supplementen die 100% natuurlijk zijn. De vitamines en mineralen uit ons natuurlijke multivitaminesupplement zijn afkomstig van planten die op een natuurlijke en duurzame manier zijn geteeld. Multivitamine Natuurlijk is geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Liposomale Multivitamine

Onze Liposomale Multivitamine behoort met recht tot de nieuwe generatie effectieve voedingssuppletie. Bij liposomale voedingssupplementen zitten de werkzame stoffen in kleine vetachtige bolletjes (liposomen) verpakt. Hierdoor worden deze voedingsstoffen tegen vroegtijdige afbraak in het spijsverteringsstelsel beschermd. De liposomen kunnen zo onaangetast door het maagzuur de maag passeren.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over multivitamines of een van onze andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).