Goede voornemens: meer groente en fruit Mand met groente en fruit

Hoewel iedereen inmiddels wel weet dat het voor het behoud van een goede gezondheid van belang is elke dag een flinke hoeveelheid groente (250 gram) en fruit (2 stuks-200 gram) te eten, doet slechts 60% van de Nederlanders dit ook inderdaad. Dit blijkt uit cijfers die worden verzameld door de Europese organisatie voor statistiek: Eurostat.

Een bron van vezels en essentieel voor onze darmen

Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om veel groente en fruit te eten? Ten eerste bevatten groente en fruit veel voedingsvezels. Deze vezels zijn enorm belangrijk om de darmen gezond en actief te houden. En in de darmen gebeurt het allemaal: dat is de plek waar de voedingsstoffen worden opgenomen, aan het bloed worden afgegeven en naar allerlei uithoeken van ons lijf worden getransporteerd waar ze hun nuttige taken kunnen vervullen.

Chiapudding met vers fruitChiapudding met vers fruit

Daarnaast bevatten groente en fruit veel vitamines, mineralen, sporen en antioxidanten. Allemaal natuurlijke voedingsstoffen die bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid.

“Neem als lunch eens een lekkere, gevulde salade in plaats van de geijkte ‘broodjes kaas en leverworst”

Trucs om meer groente en fruit binnen te krijgen

Kratje met vers fruit en notenKratje met vers fruit en noten

Hoewel we allemaal voornemens zijn ons elke dag te houden aan de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit, blijkt dit in de praktijk toch lastig vol te houden. Maar er bestaan trucs. We kunnen een deel van de groente en het fruit blenden tot een (groene) smoothie. Groente drinken, gaat sneller en is gemakkelijker dan eten. Verder kunnen we een paar keer per week een groenterijke soep maken en daarnaast we kunnen als lunch een flinke salade eten in plaats van de geijkte ‘broodjes kaas en leverworst’. Op deze manier kunnen we onze inname van groente en fruit flink opschroeven.

"Voor de capsules wordt alleen gebruik gemaakt van de beste exemplaren en de oogst wordt gevriesdroogd."

Luxe: groenten en fruit verpakt in capsules

Daarnaast - en dat is helemaal een luxueuze bron van gemak - kunnen we onze groentes en fruit als capsules innemen. Voor deze capsules wordt alleen gebruik gemaakt van de beste exemplaren en de oogst wordt gevriesdroogd. Een proces waarbij de aanwezige vitamines, mineralen en sporen behouden blijven en, ook niet onbelangrijk, waarbij de ‘ORAC-waarde’ niet wordt aangetast. Vitaminesperpost.nl verkoopt de volgende groente- en fruitcapsules die gemakkelijk kunnen worden meegenomen.

●  Greenfoods
●  Fruitcapsules

Houten lepel met capsules en vers fruitHouten lepel met capsules en vers fruit

Zijn sommige soorten groente en fruit beter dan andere?

Groente en fruit met opvallende kleuren zoals rood, paar, blauw, geel of rood bevatten vaak bèta-caroteen en antioxidanten. Groene groenten bevatten naast antioxidanten ook chlorofyl. Dit is de stof die bijdraagt aan het stofwisselingsproces van de plant en die aan de plant zijn groene kleur geeft. Het is een stof die een opvallende scheikundige verwantschap vertoont met hemoglobine. Hemoglobine is de stof die ervoor zorgt dat ons bloed rood kleurt en die door de binding met ijzer bijdraagt aan het zuurstoftransport door het lichaam.

“De ORAC-waarde is eigenlijk de antioxidantenwaarde van een voedingsmiddel”

ORAC-waarde: hoe antioxidant is een voedingsmiddel?

Vaak wordt gesproken over de ORAC-waarde van groente en fruit, maar wat is dat eigenlijk? ORAC staat voor ‘Oxygen Radical Absorbency Capacity’. Gemeten wordt hoe snel vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt. Het is dus eigenlijk een antioxidante waarde van een voedingsmiddel. Hoe hoger het cijfer, hoe meer antioxidanten het voedingsmiddel bevat. Op internet zijn lijsten te vinden van voedingsmiddelen met hoge ORAC-waardes. Vooral kruiden scoren hoog, dus het is een goed idee veel kruiden aan uw gerechten toe te voegen.

"In de biologische fruit- en groenteteelt worden deze agressieve bestrijdingsmiddelen niet gebruikt"

Restanten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit

Helaas is gebleken dat er in de nog steeds veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die een schadelijke invloed hebben op onze gezondheid. Uit een artikel in dagblad Trouw op 10 december 2019 blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2017 op 21% van de groente en op 19% van het fruit resten van hormoonverstoorders heeft gevonden, net als in 28% van de monsters van kruiden. Soms meerdere in één product. Dit zijn allemaal resten van bestrijdingsmiddelen die mondiaal nog steeds rijkelijk worden gebruikt. In de biologische fruit- en groententeelt worden deze agressieve middelen niet gebruikt. Het garandeert niet dat er helemaal niets op zit, maar het zal zeker aanzienlijk minder minder zijn. Biologische producten zijn duurder, maar zie dat als een investering in uw gezondheid en die van uw geliefden.

"Natriumbicarbonaat wordt ook wel 'baksoda' genoemd, maar moet niet worden verward met bakpoeder"

Groenten en fruit wassen met natriumbicarbonaat

Groente wassen onder de kraanGroente wassen onder de kraan

Wie biologische producten te duur vindt of er gewoon niet genoeg geld voor heeft, kan regulier geteelde groente en fruit prima wassen met natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat wordt ook wel 'baksoda' genoemd, maar moet niet worden verward met 'bakpoeder'. In combinatie met een zuur, bijvoorbeeld wijnsteenzuur, vitamine C-poeder of yoghurt werkt het in baksels net als bakpoeder en kan het als rijsmiddel worden gebruikt.

Natriumbicarbonaat is goedkoop en verkrijgbaar bij supermarkten en toko’s. Het heeft bovendien als eigenschap dat het goed ontvet. Bestrijdingsmiddelen worden vaak in een vetstof aangebracht om ze goed te laten hechten aan het voedingsmiddel waarop ze worden gespoten. Door 2 eetlepels natriumbicarbonaat op te lossen in water en daar de groente tien minuten in te laten weken, ze daarin te wassen en vervolgens af te spoelen in water kunt u veel van de bestrijdingsmiddelen kwijtraken.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl  heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het bepalen welk voedingssupplement voor u het meest geschikt is of heeft u andere vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.