
Hoewel iedereen inmiddels wel weet dat het voor het behoud van een goede gezondheid van belang is elke dag een flinke hoeveelheid groenten (250 gram) en fruit (2 stuks-200 gram) te eten, doet slechts 60% van de Nederlanders dit ook inderdaad. Dit blijkt uit cijfers die worden verzameld door de Europese organisatie voor statistiek: Eurostat.
- Een bron van vezels en essentieel voor onze darmen
- Trucs om meer groenten en fruit binnen te krijgen
- Luxe: groente en fruit verpakt in capsules
- Zijn sommige groenten en fruit beter dan andere?
- ORAC-waarde: hoe antioxidant is een voedingsmiddel?
- Restanten van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit
- Groenten en fruit wassen met natriumbicarbonaat
Een bron van vezels en essentieel voor onze darmen
“Neem als lunch eens een lekkere, gevulde salade
in plaats van de geijkte ‘broodjes kaas en leverworst”
Trucs om meer groenten en fruit binnen te krijgen
Luxe: groenten en fruit verpakt in capsules
Zijn sommige groentes en fruit beter dan andere?
Groente en fruit met opvallende kleuren zoals rood, paar, blauw, geel of rood bevatten vaak bèta-caroteen en antioxidanten. Groene groenten bevatten naast antioxidanten ook chlorofyl. Dit is de stof die bijdraagt aan het stofwisselingsproces van de plant en die aan de plant zijn groene kleur geeft. Het is een stof die een opvallende scheikundige verwantschap vertoont met hemoglobine. Hemoglobine is de stof die ervoor zorgt dat ons bloed rood kleurt en die door de binding met ijzer bijdraagt aan het zuurstoftransport door het lichaam.
“De ORAC-waarde is eigenlijk de antioxidantenwaarde van een voedingsmiddel”
ORAC-waarde: hoe antioxidant is een voedingsmiddel?
Vaak wordt gesproken over de ORAC-waarde van groente en fruit, maar wat is dat eigenlijk? ORAC staat voor ‘Oxygen Radical Absorbency Capacity’. Gemeten wordt hoe snel vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt. Het is dus eigenlijk een antioxidante waarde van een voedingsmiddel. Hoe hoger het cijfer, hoe meer antioxidanten het voedingsmiddel bevat. Op internet zijn lijsten te vinden van voedingsmiddelen met hoge ORAC-waardes. Vooral kruiden scoren hoog, dus het is een goed idee veel kruiden aan uw gerechten toe te voegen.
Restanten van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit
Helaas is gebleken dat er in de nog steeds veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die een schadelijke invloed hebben op onze gezondheid. Uit een artikel in dagblad Trouw op 10 december 2019 blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit in 2017 op 21% van de groenten en op 19% van het fruit resten van hormoonverstoorders heeft gevonden, net als in 28% van de monsters van kruiden. Soms meerdere in één product. Dit zijn allemaal resten van bestrijdingsmiddelen die mondiaal nog steeds rijkelijk worden gebruikt. In de biologische fruit- en groententeelt worden deze agressieve middelen niet gebruikt. Het garandeert niet dat er helemaal niets op zit, maar het zal zeker aanzienlijk minder minder zijn. Biologische producten zijn duurder, maar zie dat als een investering in uw gezondheid en die van uw geliefden.
Groenten en fruit wassen met natriumbicarbonaat
Advies en contact?
Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten.
Wilt u advies bij het bepalen welk voedingssupplement voor u het meest geschikt is of heeft u andere vragen?
U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer 075-6121247 of contact opnemen via ons contactformulier.