Ook in de winter: koken met kleur Vrouw met kleurrijke voeding

Voelt u zich vaak lamlendig in de winter? Het grauwe, grijze weer werkt natuurlijk ook niet mee. We hebben behoefte aan meer licht en vooral gezonde voeding. Probeer daarom ook in deze donkere dagen maaltijden met veel kleur op tafel te zetten. Dat ziet er niet alleen lekker uit, maar is ook nog eens supergezond.

“In gele producten als bananen, maïs en ananas treffen we veel vitamine A aan”

Kleurrijk doet eten

Kleurrijke spijzen doen eten. Ze zijn niet alleen visueel aantrekkelijk maar bevorderen ook de gezondheid. Uiteraard gaat het hierbij niet om blauwsmurfenijs of felgroene energiedrankjes. Het gaat om natuurlijke en verse producten en vooral veel groente en fruit. Oranje wortels, gele maïs, rode paprika’s, groene boerenkool en paarse aubergines hebben alle kleurpigmenten met uiteenlopende eigenschappen. Zo zorgen anthocyanen voor de blauw/paarse kleur in druiven en zijn carotenoïden verantwoordelijk voor een gele en rode kleur in fruit en groente. In gele producten als bananen, maïs en ananas treffen we veel vitamine A aan.

“Rood voedsel zou verwarmen en stimuleren”

Kleurrijk voedsel in de Indiase kruidenkunde

In de oude Indiase kruidenkunde worden aan uiteenlopende kleuren in de voeding nog andere kenmerken verbonden. Zo zou rood voedsel verwarmen en stimuleren. U kunt hierbij denken aan bessen, kidneybonen, tomaten en radijs. Oranje voedsel daarentegen zou versterken, kalmeren en de eetlust bevorderen. Dit zou onder meer opgaan voor mango, perzik, wortels en pompoen. Gele linzen, bananen, maïs en citroenen, dus gele voeding, zou harmoniseren, laxeren en reinigen. Groene voeding staat te boek als kalmerend en rustgevend. Okra, erwten, komkommer en zelfs melkproducten staan in dit rijtje. Dit heeft ermee te maken dat melk groene energie bevat uit zijn natuurlijke bron, gras.

Rood hart van groenten en fruitRood hart van groenten en fruit

Paars voedsel als bieten, uien, kool en aubergines, zou aanzetten tot creativiteit en antibacterieel werken. En als laatste kennen we natuurlijk blauwe voeding zoals bramen, pruimen en bosbessen. Blauwe voeding zou antiseptisch, slaapverwekkend en kalmerend werken. Ook vanuit deze gedachtegang is het dus een goed idee om verschillende kleuren te eten.

“Elke kleur in groente en fruit weerspiegelt andere vitamines, mineralen en uiteenlopende goede stoffen”

Gekleurde groente en fruit bevatten veel antioxidanten

Groene groente en fruitGroene groente en fruit

Elke soort groente en fruit bevat natuurlijk andere inhoudsstoffen. Feit is dat sterkst gekleurde groenten de meeste antioxidanten bevatten. Deze antioxidanten binden de strijd aan met vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn stoffen die van buitenaf worden aangemaakt maar ook door verschillende processen in het lichaam zelf. Ze brengen schade toe aan het celweefsel en bevorderen celveroudering. U kunt hierbij denken aan zonlicht, roken, intensief sporten, milieuverontreiniging en alcohol.

Elke kleur in groente en fruit weerspiegelt andere vitamines, mineralen en uiteenlopende goede stoffen. We lopen nog eens door de diverse kleuren en de bijbehorende inhoudsstoffen heen:

Rood betekent: anthocyanen, lycopeen. Rode groente en fruit hebben een positieve invloed op hart en bloedvaten.

Groen betekent: indolinen, luteïne, zeaxanthine, chlorofyl. Groene groente en fruit ondersteunen het zenuwstelsel, de botten en het gezichtsvermogen.

Oranje en geel: flavonoïden, bèta-caroteen. Oranje en gele groente en fruit ondersteunen de bloeddruk en de weerstand van de huid.

Wit betekent: allium en allicine. U kunt hierbij denken aan knoflook. Witte groente en fruit zijn goed voor het hart en hebben een positieve invloed op de cholesterolspiegel.

Blauw/paars betekent: anthocyanen. Blauwe en paarse groente en fruit bevorderen een goed geheugen. Ook hebben ze een positieve invloed op de urinewegen en de stoelgang.

Concluderend kunnen we dus gerust stellen dat het belangrijk is om zo gevarieerd mogelijk te koken en de meest uiteenlopende kleuren op het menu te zetten.

Hart van gele groenten en fruitHart van gele groenten en fruit

“Soms kunnen multivitamines uitkomst bieden”

En als ik nou geen tijd heb om te uitgebreid met kleuren te koken?

Vrouw snijdt en hakt verschillende kleuren groentenVrouw snijdt en hakt verschillende kleuren groenten

Geen enkel voedingssupplement kan gevarieerde voeding vervangen. U kunt met supplementen wel (tijdelijk) uw voedingspatroon aanvullen. Zeker als het u in drukke tijden niet lukt om dagelijks uitgebreid met kleuren te koken. In dat geval zouden multivitamines uitkomst kunnen bieden.

U kunt bij ons ook terecht voor multivitamines. De verschillende varianten bevatten diverse mineralen, vitamines en andere actieve stoffen om een uitgebalanceerde aanvulling te verschaffen op uw voedingspatroon.

Omdat we in de winter weinig blootstaan aan natuurlijk licht, kunt u tevens overwegen om een vitamine D-supplement te nemen. U kunt daarnaast bij ons terecht voor Groente Formule. Dit is een rijk gevuld voedingssupplement dat als aanvulling op het dagelijkse voedingspatroon kan worden gebruikt. De formule bevat 11 verschillende soorten groente, kruiden en superfoods.

Wilt u meer weten over koken met kleur? De kookboekenschrijfster Joke Boon heeft geen reukvermogen en omdat reuk voor 90% de smaakbeleving bepaalt, merkte ze dat er gelukkig andere manieren zijn om van eten toch een bijzondere beleving te maken. Een van die manieren is koken met kleur, waar Boon een gelijknamig boek over schreef. Wellicht kunt u hier nog meer inspiratie uit halen om zoveel mogelijk kleuren van de regenboog in het dagelijks menu te integreren. Om u alvast op weg te helpen, treft u onderstaand een recept voor een kleurrijke salade aan.

Regenboogsalade

RegenboogsaladeRegenboogsalade

Ingrediënten:

 • Eikenblad slamelange
 • Cherrytomaten
 • 50 g geraspte wortel
 • Halve mango
 • 1 avocado
 • 100 g geraspte rode kool
 • 4 el kwark
 • 2 tl citroensap
 • 1 el gedroogde peterselie

Bereiding:

 • Maak de dressing door de kwart te mengen met citroensap, peterselie, peper en zout
 • Snij de cherrytomaten, mango en avocado in stukjes
 • Vermeng de sla, tomaatjes, wortelsliertjes, mango, avocado en rode kool door elkaar
 • Giet de yoghurtdressing er overheen

(Bron: Leuke recepten.nl)

Vragen of advies?

Heeft u vragen over multivitamines of heeft u andere vragen? Onze deskundige medewerkers staan u tijdens kantooruren graag te woord. U kunt hen bereiken via tel. +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.