
Voelt u zich vaak lamlendig in de winter? Het grauwe, grijze weer werkt natuurlijk ook niet mee. We hebben behoefte aan meer licht en vooral gezonde voeding. Probeer daarom ook in deze donkere dagen maaltijden met veel kleur op tafel te zetten. Dat ziet er niet alleen lekker uit maar is ook nog eens supergezond.
“In gele producten als bananen, maïs en gele ananas treffen we veel vitamine A aan”
Kleurrijk doet eten
Kleurrijke spijzen doen eten. Ze zijn niet alleen visueel aantrekkelijk maar bevorderen ook de gezondheid. Natuurlijk gaat het hierbij niet om blauwsmurfenijs of felgroene energiedrankjes. Het gaat om natuurlijke en verse producten en vooral veel groente en fruit. Oranje wortels, gele maïs, rode paprika’s, groene boerenkool en paarse aubergines hebben alle kleurpigmenten met uiteenlopende eigenschappen. Zo zorgen anthocyanen voor de blauw/paarse kleur in druiven en zijn carotenoïden verantwoordelijk voor een gele en rode kleur in fruit en groente. In gele producten als bananen, maïs en gele ananas treffen we veel vitamine A aan.
“Rood voedsel zou verwarmen en stimuleren”
Kleurrijk voedsel in de Indiase kruidenkunde
“Elke kleur in groente en fruit weerspiegelt andere vitamines,
mineralen en uiteenlopende goede stoffen”
Gekleurde groente en fruit bevatten veel antioxidanten
Rood betekent: anthocyanen, lycopeen. Rode groente en fruit hebben een positieve invloed op hart en bloedvaten.
Groen betekent: indolinen, luteïne, zeaxanthine, chlorofyl.
Groene groente en fruit ondersteunen het zenuwstelsel, de botten en het gezichtsvermogen.
Wit betekent: allium en allicine.
U kunt hierbij denken aan knoflook. Witte groente en fruit zijn goed voor het hart en hebben een positieve invloed op de cholesterolspiegel.
Blauw/paars betekent: anthocyanen.
Blauwe en paarse groente en fruit stimuleren een goed geheugen. Ook hebben ze een positieve invloed op de urinewegen en de stoelgang.
Concluderend kunnen we dus gerust stellen dat het belangrijk is om zo gevarieerd mogelijk te koken en de meest uiteenlopende kleuren op het menu te zetten.
“Soms kunnen multivitamines uitkomst bieden”
En als ik nou geen tijd heb om te uitgebreid met kleuren te koken?
Wilt u meer weten over koken met kleur? De kookboekenschrijfster Joke Boon heeft geen reukvermogen en omdat reuk voor 90% de smaakbeleving bepaalt, merkte ze dat er gelukkig andere manieren zijn om van eten toch een bijzondere beleving te maken. Een van die manieren is koken met kleur, waar Boon een gelijknamig boek over schreef. Wellicht kunt u hier nog meer inspiratie uit halen om zoveel mogelijk kleuren van de regenboog in het dagelijks menu te integreren. Om u alvast op weg te helpen, treft u onderstaand een recept voor een kleurrijke salade aan.
Recept Regenboog Salade
Ingrediënten:
- Eikenblad slamelange
- Cherrytomaten
- 50 g geraspte wortel
- Halve mango
- 1 avocado
- 100 g geraspte rode kool
- 4 el kwark
- 2 tl citroensap
- 1 et gedroogde peterselie
Bereiding:
- Maak de dressing door de kwart te mengen met citroensap, peterselie, peper en zout
- Snij de cherrytomaten, mango en avocado in stukjes
- Vermeng de sla, tomaatjes, wortelsliertjes, mango, avocado en rode kool door elkaar
- Giet de yoghurtdressing er overheen
(Bron: Leuke recepten.nl)
Heeft u vragen over multivitamines of heeft u andere vragen?
Onze deskundige medewerkers staan u tijdens kantooruren graag te woord.
U kunt hen bereiken via tel. +31(0)75-612 12 47 of via ons contactformulier.