Om onze afweer in topconditie te houden, hebben we stoffen nodig die onze weerstand ondersteunen. Bijvoorbeeld quercetine. Dit is een krachtige flavonoïde die veel voorkomt in kappertjes en rode uien. In combinatie met goed opneembare en hoogwaardige vormen van selenium, zink en vitamine C vormt onze quercetine een unieke formule voor het immuunsysteem.
- Wat is quercetine?
- Quercetine is een ionofoor
- Waarom zijn selenium en vitamine C aan de formule toegevoegd?
- Quercetine heeft een goede synergie met zink
- Hoe werd quercetine ontdekt?
- Welke voeding bevat veel quercetine?
- Meer quercetine in uw voeding? Kook en schil uw groente niet!
- Quercetine & Zink en Quercetine Plus
- Koken met quercetine
Wat is quercetine?
We willen allemaal graag een goede weerstand. Hiervoor kunnen we teruggrijpen op allerlei goede stoffen uit de natuur, zoals bijvoorbeeld quercetine. Quercetine behoort tot de flavonoïden. Flavonoïden is een term die wordt gebruikt om meer dan vierduizend plantenstoffen te benoemen die verantwoordelijk zijn voor de mooie kleuren in groente en fruit. In de natuur wordt quercetine vaak met vitamine C en de bioflavonoïde rutine aangetroffen.
Qua structuur lijkt quercetine op rutine. Het heeft een geelbruine kleur en smaakt bitter. Quercetine is een natuurlijke antioxidant. De naam ‘quercetine’ stamt van het Latijnse woord voor ‘eik’: ‘quercus’.
Quercetine is een ionofoor
Quercetine is een ionofoor. Een ionofoor of ionendrager (Grieks: φέρω, pherō = overdragen) is een molecuul dat ionen door een celwand kan transporteren. Deze scheikundige eigenschap van quercetine komt goed van pas bij de opname van hoogwaardige mineralen.
“Koper bisglycinaat is in staat om het zure milieu van de maag te weerstaan”
Waarom zijn selenium en vitamine C aan de formule toegevoegd?
Wij hebben speciaal hoogwaardige selenium, zink en niet-zure vitamine C (calciumascorbaat) aan de bijzondere formule Quercetine & Zink toegevoegd. Calciumascorbaat is een vorm van vitamine C die mild is voor de maag en door de meesten goed wordt verdragen. Vitamine C en selenium zijn beide stevige antioxidanten die ons lichaam tegen vrije radicalen beschermen en ons immuunsysteem ondersteunen. Wat het selenium in dit supplement betreft, is gekozen voor een gepatenteerde, goed opneembare variant van het merk Selenium Select®. Deze vorm is L-selenomethionine. De selenium is hierbij op een natuurlijke manier op de plek van het zwavelatoom geïntegreerd in een methioninemolecuul. Het supplement is daardoor goed opneembaar in het lichaam. Om een goede balans tussen koper en zink in stand te houden, is tevens koper bisglycinaat toegevoegd. Koper bisglycinaat is in staat om het zure milieu van de maag te weerstaan, zodat de stof intact in de dunne darm belandt om daar te worden opgenomen. Als mineraal is koper essentieel voor het menselijk lichaam.
“Zink bisglycinaat wordt intact in de dunne darm opgenomen”
Quercetine heeft een goede synergie met zink
Quercetine heeft een goede synergie met zink. Zink is een echte multitasker en onder meer goed voor onze weerstand. In de formule Quercetine & Zink zit 20 mg zink bisglycinaat (TRAACS®). Dit is een hoogwaardig aminozuurchelaat van Albion Minerals. Het bezit het TRAACS®-kenmerk (The Real Amino Acid Chelate System), wat garant staat voor een optimale opname. In het Nederlands noemen we dit ‘minerale aminozuurchelaten’. In het geval van zink bisglycinaat is het zinkmolecuul gebonden aan twee (bis = twee) moleculen van het aminozuur glycine. Deze organische verbinding is krachtig genoeg om niet onder invloed van maagsap en spijsverteringsenzymen te worden opgesplitst. Zink bisglycinaat wordt intact in de dunne darm opgenomen en hoeft daarom niet te concurreren met andere mineralen.
“Quercetine is naar alle waarschijnlijkheid de meest wijdverspreide flavonoïde die we tot nu toe kennen”
Hoe werd quercetine ontdekt?
Quercetine is een natuurlijk voorkomend lid van de flavonoïdenfamilie. Dit is een grote familie van in water oplosbare stoffen die niet door het lichaam worden aangemaakt en die een belangrijk onderdeel vormen van een gezond voedingspatroon. Flavonoïden zijn in het begin van de twintigste eeuw ontdekt door de Hongaarse arts Albert Szent-Györgyi. De ontdekking en beschrijving van vitamine C leverde hem zelfs een Nobelprijs voor Geneeskunde op. Tijdens het isoleren van vitamine C, stuitte Szent-Györgyi op flavonoïden.
Overigens stamt de term flavonoïden niet van hem. Deze werd voor het eerst in 1952 gebruikt door de Duitse onderzoekers Geissmann en Hinreiner. Zij stelden een classificatiesysteem op voor flavonoïden. Inmiddels zijn er meer dan vijfduizend natuurlijk voorkomende flavonoïden geïsoleerd uit verschillende planten. Flavonoïden zijn de grootste groep binnen de polyfenolen, een groep van antioxidanten. Flavonoïden worden onderverdeeld in anthocyanen, catechinen, flavonen, flavanonen, flavonolen en isoflavonen. Quercetine is een flavonol. Het is naar alle waarschijnlijkheid de meest wijdverspreide flavonoïde die we tot nu toe kennen.
“Kappertjes zijn echte quercetinetoppers”
Bij een normaal voedingspatroon krijgen we dagelijks gemiddeld 5 tot 40 mg quercetine binnen. Maar welke voeding bevat veel quercetine? De lijst wordt aangevoerd door kappertjes. Dat zijn echte quercetine-toppers. Deze bevatten per 100 gram 234 mg quercetine. En wat dacht u van dille en koriander? Dille bevat 55 mg quercetine per 100 gram en koriander 53 mg per 100 gram. Onder de groente spannen uien de kroon als het om quercetine gaat.
Rode uien bevatten per 100 gram 32 mg quercetine. Boekweit, boerenkool en appels scoren eveneens hoog. Zo bevatten boekweit en boerenkool 23 mg quercetine per 100 gram en appels 19 mg per 100 gram. Maar ook pruimen, zoete aardappel en cranberries zijn met respectievelijk 12 mg, 10 mg en 15 mg per 100 gram niet te versmaden als het op de hoeveelheid quercetine aankomt.
“Bij het koken van groente gaat veel quercetine verloren”
Meer quercetine in uw voeding? Kook en schil uw groente niet!
Het verdient overigens aanbeveling om groente en fruit niet te verhitten als u optimaal van de aanwezige quercetine wilt profiteren. Bij het koken van groente gaat namelijk veel van deze flavonoïde verloren. Het flavonoïdegehalte kan door koken zelfs met 50 tot 90% dalen. Magnetrongebruik trekt dit gehalte nog meer naar beneden. Stomen of roerbakken verdient dus altijd de voorkeur. Daarnaast neemt de hoeveelheid quercetine drastisch af als u uw groente en fruit schilt, omdat met name in de schil hoge concentraties van deze flavonolen voorkomen. U neemt quercetine overigens nog beter op als u uw groente met wat vet combineert.
Quercetine & Zink en Quercetine Plus
Naast Quercetine & Zink hebben wij ook Quercetine Plus en Super Quercetine in ons assortiment. Ook dit zijn uitstekend quercetinesupplementen die zijn aangevuld met de plantaardige stof bromelaïne. Dat is een enzym dat helpt bij de vertering van eiwitten. Bromelaïne is een combinatie van thiol-endopeptidasen en componenten als glucosidase, cellulase, fosfatase, peroxidase, escharase en andere enzymen. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor Liposomale quercetine. Liposomale Quercetine is een geavanceerde vorm van quercetine, opgeslagen in kleine vetbolletjes (liposomen). Hierdoor wordt deze vorm veel beter opgenomen dan traditionele quercetinesupplementen. Quercetine is goed te combineren met andere plantaardige of minerale supplementen. Zoals met EGCG (uit groene thee), resveratrol, pterostilbeen en met vitamine B3.
(Bron: Smulweb)
Ingrediënten salade:
- 500 g kleine tomaten (iets groter dan cherrytomaten)
- 2 el kappertjes
- 2 rode uien
Ingrediënten dressing:
- 1 el witte balsamicoazijn
- 3 el goede olijfolie
- peper, zout
- 1 el vloeibare honing
- 1/2 el gedroogde oregano
Bereiden:
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
- Pel de uien en snijd ze in halve ringen of kleiner (naar smaak).
- Meng de uien met de dressing en laat minimaal een uur trekken, zodat de uien zachter worden.
- Snijd de tomaten in vieren of achten.
- Laat kappertjes uitlekken.
- Meng de tomaten en de kappertjes met de uiendressing.
Vragen of advies?
Meer weten of quercetine of andere flavonoïden? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via onze contactpagina of via tel. +31 (0)75- 612 12 47 (lokaal tarief).