
Heeft u weleens van de paddenstoel Poria cocos gehoord? De kans is groot dat dit niet het geval is. De Poria cocos houdt van dennenbomen en verschuilt zich onder de grond. Dat doet denken aan de truffel. In dit blog vertellen we meer over deze excentrieke paddenstoel.
- Wat is Poria cocos?
- Waar komt Fu Ling of de Poria cocos vandaan?
- Is de Poria cocos eetbaar?
- Waar is dit Poria cocos-supplement goed voor?
- Wordt er wilde Poria cocos in het supplement gebruikt?
Wat is Poria cocos?


Poria cocos (Wolfiporia extensa) is een soort paddenstoel of schimmel die doet denken aan de truffel. Beide groeien ondergronds. Hij staat ook bekend als Fokko's paddenstoel en in China wordt hij 'Fu Ling' genoemd. Poria cocos groeit voornamelijk in Azië. Met name in China, Japan, Korea, Vietnam, maar ook in oostelijke delen van Rusland is hij te vinden. Hij wordt in juli, augustus en september door liefhebbers in het wild gezocht en geoogst.
In plaats van bovengrondse vruchtlichamen, zoals de klassieke paddenstoel, vormt de schimmel een grote, harde, knolachtige structuur onder de grond, rond of tegen de wortels van dennenbomen aan.
De wetenschappelijke naam van deze compacte massa van schimmeldraden is 'sclerotium'. Deze kan soms wel tot 30 cm in doorsnede worden! De buitenkant is ruw en bruin tot zwart en de binnenkant is wit en vezelig. Het geheel doet aan een kokosnoot denken en dat is vast ook de reden dat het woord 'cocos' in de naam zit.
"Poria cocos kan langdurig worden gebruikt zonder schade aan te richten"
Fu Ling wordt al minstens 2000 jaar in China gebruikt. Dat weten we door de eerste schriftelijke vermelding in de Han-dynastie (ca. 200 v.Chr. – 200 n.Chr.). Deze vroege beschrijving van Fu Ling komt namelijk uit de 'Shennong Bencao Jing (神农本草经), 'dat ook wel wordt vertaald als het 'Klassieke boek van de Goddelijke Landbouwer'. Het is een van de oudste Chinese geschriften over natuurlijke gezondheidsondersteuning.


Shennong is in de Chinese oudheid een legendarisch figuur en wordt gezien als de 'beschermer van de landbouw'. In de oude teksten wordt Fu Ling geclassificeerd als ‘superieur’ (shang). Beschreven werd over de Poria cocos "dat het langdurig kon worden gebruikt zonder schade toe te brengen". Ook zou de paddenstoel "het leven verlengen en de geest versterken".
"De Poria cocos is culinair niet zo interessant omdat hij weinig smaak heeft"
Is de Poria cocos eetbaar?
Jazeker, de Poria cocos is eetbaar en wordt door sommige mensen wel in gerechtjes verwerkt Alleen is hij culinair is niet zo interessant omdat hij weinig smaak heeft. Toch verwerken met name Chinezen de paddenstoel in drankjes, soepen en in sommige gerechten. Maar dat is dan meer omdat hij gezondheidsondersteunend is. In Nederland kunnen wij deze gedroogde paddenstoel niet verkrijgen.
"Het Poria cocos supplement bevat vitamine C voor het immuunsysteem"


De paddenstoel is geen onbekende in de TMC, de Chinese gezondheidsleer. Hij wordt al eeuwen als belangrijk ingrediënt aan vele formules toegevoegd die tot doel hebben de gezondheid te ondersteunen. In de Westerse wereld bestaat geen eeuwenoude traditie voor het gebruik van deze paddenstoel. Om toch van de voordelen van de Poria cocos te kunnen profiteren, hebben wij hem in een Westerse formule gegoten.
Wij hebben er vitamine C in de vorm van maagvriendelijk calciumascorbaat aan toegevoegd. De vitamine C in dit Poria cocos-supplement ondersteunt derhalve het immuunsysteem, draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme, helpt vermoeidheid en moeheid te verminderen en speelt een rol in de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.
"Het Poria cocos extract in dit supplement wordt duurzaam geteeld"
Nee, we gebruiken geen wilde Poria cocos, want we willen graag duurzaam omgaan met de schatten van de natuur. De Poria cocos wordt gecultiveerd. Hierbij worden dennenwortels (of stammen) ingegraven in een gecontroleerde omgeving om de schimmel kunstmatig te laten groeien. Zo wordt de natuurlijke cyclus binnen een compacte tijdslijn nagebootst. In de gecontroleerde omgeving duurt het maar 1,5 tot 2 jaar voor het sclerotium groot genoeg is voor de oogst. Dat is aanzienlijk sneller dan in het wild.


Als ze groot genoeg zijn, worden ze uit de grond gehaald en van aarde ontdaan. De buitenkant wordt afgeschraapt of geschild. Vervolgens wordt het sclerotium in plakken of blokjes gesneden en daarna worden ze gedroogd in de zon of in een speciale droogoven. Voor ons supplement begint er nu een extractieproces dat een geconcentreerd extract (1:4) oplevert.
Het Poria cocos-extract in dit supplement wordt duurzaam geteeld. Om het nog krachtiger te maken, wordt de paddenstoel ook geëxtraheerd. Dat maakt het vier keer sterker dan 'gewone', gedroogde Poria cocos. Daarnaast is maagvriendelijke vitamine C toegevoegd, wat de kracht van de paddenstoel alleen nog meer ondersteunt. Op deze wijze kunnen wij in het Westen ook profiteren van een gezondheidsondersteunende paddenstoel, waar de Aziaten al meer dan tweeduizend jaar kennis van hebben.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over Poria cocos of over andere paddenstoelen uit ons assortiment? Neem dan contact op met onze medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).