Reishi of lakzwam: bijzondere paddenstoel voor het immuunsysteem Reishipaddenstoelen

Reiki? Nee, reishi! Reiki is een alternatieve geneeswijze die te maken heeft met energie tussen therapeut en cliënt. Reishi daarentegen is een bijzondere paddenstoel met unieke kenmerken. In het Oosten wordt reishi al eeuwen gebruikt en tegenwoordig vindt hij ook in het Westen gretig aftrek. Wat maakt deze paddenstoel, die ook wel lakzwam wordt genoemd, zo bijzonder?

Wat is reishi of lakzwam?

Glimmende lakzwamGlimmende lakzwam

In dit seizoen schieten overal in Nederland de paddenstoelen letterlijk uit de grond. Onze bossen zijn een walhalla van deze eetbare lekkernijen. Zelf wildplukken, is echter geen goed idee, behalve als u een echte expert bent. Niet alle paddenstoelen zijn immers eetbaar voor de mens. Paddenstoelen behoren tot de oudste organismes ter wereld. Na insecten zijn ze ook nog eens het meest voorkomende organisme wereldwijd.

We kennen zo tien- tot twaalfduizend soorten paddenstoelen. De bijzondere reishi boompaddenstoel (Ganoderma lucidum) is niet veelvuldig in onze contreien te vinden. Hij groeit oorspronkelijk in de afgelegen bergachtige bossen in Aziatische landen als China, Japan en Korea en zoekt een vochtige, schaduwrijke omgeving. De voorkeur van de reishi gaat uit naar diverse soorten bomen om op te groeien, maar pruimenbomen hebben zijn voorkeur. Een verse reishipaddenstoel is zacht en kurkachtig met een opvallende, platte hoed.

De reishi, ook wel lakzwam genoemd, wordt als een ‘polypore’ gezien. Dit is een term voor een soort schimmel die geen plaatjes aan de onderkant heeft maar de sporen laat vrijkomen via een groot aantal poriën. Omdat de paddenstoel lang nogal zeldzaam was, wordt hij net als de Cordyceps sinensis als ‘keizerlijke paddenstoel’ gezien.

“Door deze kweekmethode is de reishi nu voor iedereen toegankelijk”

Moderne, duurzame reishi

Moderne reishi’s worden onder gecontroleerde omstandigheden in kassen gekweekt. In kwaliteit onderscheiden deze paddenstoelen zich niet van de wilde reishi, maar door deze kweekmethode is de reishi nu voor iedereen toegankelijk. Onze reishi stamt uit de ongerepte natuurgebieden van de Chinese hooglanden (Fujian en Jiangxi), alwaar de extracten in een veilige, schone en professionele omgeving worden gestandaardiseerd.

“Ling Zhi verwijst naar het gebruik van de reishi en staat voor ‘kruid van spirituele potentie’”

Gele reishi zwammenGele reishi zwammen

Reishi bestaat al duizenden jaren

In oude Chinese medische geschriften, zoals de Shen Nong Ben Cao wordt al melding van de reishi gemaakt. De Shen Nong Ben Cao wordt als het oudste handboek van de oosterse kruidenkunde beschouwd en bestaat al sinds circa tweehonderd jaar voor onze jaartelling. Reishi (in het Chinees Ling Zhi) wordt in dit handboek betiteld als ‘superieur kruid’. Ling Zhi verwijst naar het gebruik van de reishi en staat voor ‘kruid van spirituele potentie’. Volgens de overlevering zou keizer Ti van de Chin-dynastie van de reishi hebben gehoord en vervolgens een vloot van schepen naar de Oost hebben gezonden, bemand met driehonderd sterke mannen en driehonderd sterke vrouwen. Hun missie was: de magische plant terug naar zijn koninkrijk brengen.

De Latijnse naamgeving Ganoderma lucidum slaat terug op het uiterlijk van de paddenstoel. Ganoderma betekent namelijk ‘blinkende huid’, wat verwijst naar de glanzende, geelbruine hoed. Lucidum staat voor ‘helder’ of ‘blinkend’. Ook het Nederlandse woord lakzwam verwijst naar de glans van de reishi.

“In China wordt reishi de ‘goddelijke paddenstoel van de onsterfelijkheid’ genoemd”

Wat maakt reishi zo bijzonder?

Reishi staat bekend als een van de meest vooraanstaande paddenstoelen ter wereld. Hij staat dan ook in hoog aanzien in de TCM. In China wordt reishi zelfs de ‘goddelijke paddenstoel van de onsterfelijkheid’ genoemd. Inmiddels is reishi de meest wetenschappelijk onderzochte paddenstoel ter wereld. De reishi bevat dan ook ongeveer vierhonderd biologisch actieve stoffen, waaronder antioxidanten, sterolen, triterpenen, polysachariden, peptiden, terpenoïden en flavonoïden. Terpenen zijn aromatische stoffen in planten die verantwoordelijk zijn voor de geur en de smaak. Triterpenen zijn hier een subklasse van.

De lakzwam kent een flink arsenaal aan fytonutriënten. Daarnaast bevat de paddenstoel onder meer vitamine C (ascorbinezuur), vitamine B2 (riboflavine), germanium, alkaloïden, coumarines en adenosine. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aanwezigheid van mineralen als chroom, koper, selenium en borium. De lakzwam is tevens een goede bron van actieve 1,3 en 1,6 bèta-glucanen en onverzadigde vetzuren. Bèta-glucanen en onverzadigde vetzuren dragen bij aan een gezond cholesterolgehalte. Bovendien is reishi een paddenstoel die kan helpen om weerstand te bieden bij lichamelijke en geestelijke stress.

“Reishi is taai en bitter”

Reishi: geen paddenstoel om mee te koken

Noch in Azië noch hier staat de reishi bekend als lekkere paddenstoel om mee te koken. Hij is namelijk erg taai en bitter. De lakzwam wordt wereldwijd echter wel volop in allerlei producten gebruikt. Zo is er reishikoffie en -thee, reishipoeder en zijn er tal van voedingssupplementen. Het meest geconcentreerde deel van de reishi zit ‘m in de sporen. Het mycelium en vruchtlichaam bevatten met name een hoog gehalte aan polysachariden. In de sporen zitten bijna alle andere belangrijke stoffen.

Thee van reishiThee van reishi

“De paddenstoelen stammen uit natuurlijke teelt”

Wat kan reishi voor ons betekenen?

Reishi als poeder of in capsulesReishi als poeder of in capsules

Het is duidelijk dat reishi niet voor niets alom wordt geloofd en geroemd en zelfs als superfood wordt bestempeld. Vanwege alle fijne inhoudsstoffen helpt de paddenstoel immers het natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen* en is-ie goed voor de bloedsomloop*. Daarnaast draagt reishi zoals gezegd bij aan het behoud van een verantwoord cholesterolgehalte*. U kunt bij ons terecht voor capsules met reishi-extract of met reishi sporen.

De gezondheidsondersteunende effecten van de gebroken sporen zijn het sterkst. Reishi Sporen Premium bevat een hoge concentratie sporenextract (100%). De capsules zijn op 7,5% triterpenen en 25% onverzadigde vetzuren gestandaardiseerd. Dit houdt in dat elke capsule maar liefst 30 mg triterpenen bevat. De paddenstoelen stammen uit natuurlijke teelt. Onze capsules zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over reishi of andere paddenstoelen in ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).