Cordyceps: keizerlijke paddenstoel voor meer levenskracht Cordyceps op een lepel

Wereldwijd zijn er ongeveer 14.000 paddenstoelen beschreven. In Nederland alleen leven er al 5250. Sommige zijn giftig, andere zijn ‘gewoon’ eetbaar en sommige hebben bijzondere, gezondheidsbevorderende kwaliteiten. De keizerlijke paddenstoel cordyceps zou onder meer levenskracht oftewel qi kunnen opleveren.

Wat is cordyceps?

Veel paddenstoelen genieten tegenwoordig de status van superfood. Zo ook de cordyceps. De cordyceps leeft van oorsprong in het hooggebergte van China, Nepal en Tibet op 3000 tot 5000 meter boven de zeespiegel. Het is een zeldzame paddenstoel die nog zeldzamer wordt omdat de vraag naar cordyceps sinensis explosief is gestegen. Cordyceps betekent ‘knotshoofd’ en sinensis ‘Chinees’. De benaming knotshoofd is natuurlijk een verwijzing naar de opvallende vorm van de paddenstoel.

KnotshoofdKnotshoofd

In het Nederlands noemen we de paddenstoel vaak rupsendoder, rupsenzwam of Chinese rupsendoder. De cordyceps sinensis is namelijk een parasitaire paddenstoel die op insecten, spinnen en de poppen van nachtvlinders groeit. Een andere variant uit het geslacht is de cordyceps militaris. Deze komt veel meer in het wild voor - ook in Nederland - en staat ook wel bekend als ‘vleesetende paddenstoel’. Dit feloranje knotsje gebruikt de namelijk pop van nachtvlinders als voedselbron. De pop kan daarna nooit meer tot vlinder uitgroeien.

“In China werd met de cordyceps gehandeld alsof-ie zijn gewicht in goud waard is”

Waarom wordt cordyceps ‘keizerlijke paddenstoel’ genoemd?

Cordyceps in laboratoriumCordyceps in laboratorium

In de traditionele Chinese kruidenkunde geniet de cordyceps grote faam. In de oudheid stond de paddenstoel duizenden jaren bekend als een mysterieus organisme. Het was immers in staat om afwisselende de dierlijke gedaante van een worm en het plantaardig uiterlijk van gras aan te nemen. Cordyceps kreeg van de Chinezen daarom de naam ‘dong chong xia cao’ toebedeeld, oftewel ‘winterworm-zomergras’. 

De benaming ‘keizerlijke paddenstoel’ komt voort uit het gegeven dat deze paddenstoel vroeger zo schaars was dat alleen het keizerlijk hof in China de cordyceps kon betalen. In China werd met de cordyceps gehandeld alsof-ie zijn gewicht in goud waard is. Tegenwoordig worden de paddenstoelen ook in Amerikaanse laboratoria onder geconditioneerde omstandigheden gekweekt.

“Het gerucht gaat dat dit niet alleen aan hun Spartaans trainingsschema was te danken, maar aan het gebruik van cordyceps”

Cordyceps in het wereldnieuws

Het gebeurt niet vaak dat een paddenstoel wereldnieuws wordt, maar het gebeurde begin jaren negentig van de vorige eeuw wel met de cordyceps. Dat jaar versloegen Chinese atleten tijdens de Nationale Spelen in China met onwaarschijnlijk snelle tijden de wereldrecords van diverse midden- en langeafstandloopnummers. Het gerucht gaat dat dit niet alleen aan hun Spartaans trainingsschema was te danken, maar aan het gebruik van cordyceps.

“Cordyceps staat erom bekend dat het de ‘qi’ oftewel de levenskracht versterkt”

De versterkende kracht van cordyceps

De cordyceps heeft in de Chinese kruidenkunde de naam om algemeen versterkend te werken op lichaam en geest. Cordyceps staat erom bekend dat het de ‘qi’ oftewel de levenskracht versterkt. De paddenstoel bevat dan ook belangrijke nucleosiden en (poly)sachariden. Daarnaat zitten er spermine, spermidine, homospermidine, putrescine en diaminopropaan in, evenals sterolen, peptiden, glycoproteïnen en de vetzuren stearinezuur, oliezuur, linolzuur en palmitinezuur. En, niet geheel onbelangrijk, bevat de cordyceps aminozuren en de vitamines B1, B2, B12, E en K.

“Het mycelium van de schimmel bevat de meeste actieve stoffen”

Voedingssupplementen met cordyceps

Cordyceps militarisCordyceps militaris

Inmiddels zijn er diverse voedingssupplementen met cordyceps verkrijgbaar. Zo kunt u bij ons terecht voor Cordyceps, Cordyceps militaris en Cordyceps Plus. Ons Cordcyepsextract is uitsluitend afkomstig uit het mycelium van de schimmel. Dit bevat namelijk de meeste actieve stoffen. De capsules zijn gestandaardiseerd op 32% polysachariden en geschikt voor vegetariërs en veganisten. Voor het supplement Cordyceps militaris gebruiken we in gelijke delen zowel het fruitlichaam als het mycelium van de paddenstoel.  

Elke capsule bevat de waardevolle stoffen van 2560 mg verse paddenstoel. Cordyceps Plus is een premium cordyceps supplement. Het bevat extracten van de cordyceps sinensis en de cordyceps militaris. Het poeder extract bevat het totaalspectrum aan stoffen, dus zowel het fruitlichaam als het mycelium. Het extract is afkomstig uit natuurlijke teelt en is verkregen middels heetwaterextractie. Elke capsule komt overeen met 3200 mg verse paddenstoel.

Kruidige soep met cordyceps en ginseng

Kruidige soep met cordyceps en ginsengKruidige soep met cordyceps en ginseng

Ingrediënten:

 • 1 hele kip in kleine stukjes
 • 20 g dong xia cao (cordyceps)
 • 10 g pao shen (ginsengschijfjes)
 • 20 g dang shen (Codonopsis pilosulae)
 • 20 g yu zhu (Polygonatum odoratum)
 • 20 g huai shan (gedroogde Chinese yam)
 • 20 g gou qi (gedroogde goji-bessen)
 • 10 g bei qi
 • 2 liter water
 • zout naar smaak

Bereidingswijze:

 • Spoel alle kruiden goed af onder water
 • Breng 2 liter water in een grote pan aan de kook
 • Voeg de kip en de kruiden toe
 • Laat op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes pruttelen
 • Verwijder de schuimlaag die bovenop de soep is ontstaan
 • Voeg naar smaak zout toe
 • Draai het vuur weer hoog tot alles kookt
 • Serveer warm

Tip: als u niet alle ingrediënten los kunt verkrijgen, kunt u in de meeste Aziatische supermarkten een Cordyceps Ginseng kruidenmix voor soep kopen.

(Bron: asianinspirations.com)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de cordyceps paddenstoelen of heeft u andere vragen over voedingssupplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Zij staan u graag te woord.