Chaga: diamant van het bos voor meer ‘qi’ Handvol chaga

Na kurkuma en CBD-olie is de aandacht tegenwoordig verschoven naar paddenstoelen. De bijzondere kenmerken van deze schimmels staan hoog op de wetenschappelijke agenda en de onderzoeken vliegen ons om de oren. Het internet staat er vol mee! Een van de paddenstoelen die in de spotlight staat, is chaga. Deze fascinerende zwam weet in de meest onherbergzame gebieden ter wereld te overleven. Chaga wordt ook wel ‘diamant van het bos’ genoemd.

Wat is chaga of berkenweerschijnzwam?

Met een bijltje wordt de chaga van een boom verwijderdMet een bijltje wordt de chaga van een boom verwijderd

Zowel in de Russische als in de Chinese heilkunst wordt chaga (Inonotus obliquus) als een echt superfood beschouwd. Ongeveer 4600 jaar geleden werd deze parasitaire paddenstoel al als een krachtige voedingsbron beschreven. Met name in het onherbergzame Siberië staat de paddenstoel al sinds jaar en dag bovenaan in de apothekersboeken. Buiten Siberië treffen we de plant ook in de noordelijke regio’s van Scandinavië aan.

Het Ainovolk in Oost-Azië noemt chaga de ‘diamant van het woud’ en gebruikt de schimmel al ruim zeshonderd jaar. Chaga groeit vooral op de bast van berkenbomen. Vandaar dat-ie in Nederland ook onder de naam ‘berkenweerschijnzwam’ bekend staat. De zwam nestelt zich in de knoesten (open wonden) van berkenbomen en groeit dan vijf tot zeven jaar met de boom mee. Uiterlijk is chaga dan ook niet direct als een paddenstoel te herkennen. De zwam vertoont eerder vergelijking met zwart/oranje harde, kurkachtige verbrande kolen. De Latijnse naam Inonotus obliquus is makkelijk te verklaren. ‘Obliquus’ staat voor ‘schuin’ en verwijst naar de groei van de zwam, die dikwijls in een hoek van 45 graden plaatsvindt. Het woord ‘chaga’ komt uit het Russisch. Het wordt uitgesproken als ‘tsjah-ga’. Andere sprookjesachtige namen voor chaga zijn ‘koning van de kruiden’, ‘geschenk van de natuur’ en ‘geschenk van god’.

“Chaga is lid van de familie van de boompaddenstoelen”

Chaga behoort tot de familie van de boompaddenstoelen (Hymenochaetaceae). De leden van deze familie staan bekend om hun krachtige gezondheidsbevorderende kenmerken. Zo behoren ook reishi (Ganoderma lucidum), Grifola frondosa en Trametes versicolor tot deze soort.

Zwammen zijn meer verwant aan mensen dan aan planten

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels. Zonder paddenstoelen zouden planten niet kunnen overleven. Het opvallende is echter dat paddenstoelen genetisch meer verwant zijn aan mensen dan aan planten. De chaga zou zelfs een DNA-structuur hebben die 30% meer mens is dan plant. De verklaring hiervoor is dat mensen en paddenstoelen één gemeenschappelijke voorouder delen, waarschijnlijk een eencellig organisme met zaadachtige eigenschappen van 1,1 miljard jaar oud.

“De paddenstoel bevat een breed scala aan gunstige en actieve stoffen”

Chaga: welke actieve stoffen bevat deze paddenstoel?

Al die lyrische namen plus een gedeeld DNA-structuur… Geen wonder dat de dit bosdiamantje tegenwoordig ook in het Westen in de schijnwerper staat. De paddenstoel bevat dan ook een breed scala aan gunstige en actieve stoffen. Zo bevat chaga meer dan 215 fytonutriënten, zoals polysachariden, betuline, betulinezuur en melanine. Daarnaast bevat de zwam bèta-glucanen, triterpenen, sterolen en saponinen. Bovendien is hij rijk aan aminozuren en de mineralen koper, zink, magnesium, selenium, ijzer, kalium, calcium, fosfor, choloride en natrium. Ook treffen we de vitamines B1, B2, B3, K en D2 aan in chaga.

Weetje

In sjamanenkringen wordt chaga als een enorm krachtige paddenstoel beschouwd, omdat de zwam de levenskracht en de voedingsstoffen van de boom bevat waarop hij groeit. Vanwege hun specifieke eigenschappen groeien bomen immers veel langer dan kruiden. Sommigen worden wel tienduizend jaar oud. Dit maakt bomen de krachtigste levensvormen ter wereld en hierdoor bevat de parasitaire chaga (volgens sjamanen) al deze krachten in geconcentreerde vorm.

Chaga heeft een hoge ORAC-waarde

Chaga staat bekend als paddenstoel met een bijzonder hoge ORAC-waarde. ORAC staat voor Oxygen Radial Absorbance Capacity. Het is een methode om te bepalen hoeveel antioxidanten een voedingsmiddel bevat en daarmee in welke mate dit voedingsmiddel in staat is om lichaamscellen tegen vrije radicalen te beschermen. Antioxidanten pakken vrije radicalen aan voordat ze schade kunnen aanrichten.

Chaga en chagapoederChaga en chagapoeder

Van chaga wordt gezegd dat deze waarschijnlijk de hoogste ORAC-waarde heeft van alle plantaardige voeding ter wereld. De specifieke antioxidant in chaga heet S.O.D. Dit staat voor Super Oxide Dismutase. Dit specifieke enzym ruimt zuurstofradicalen in organismen op. Chaga heeft mede daardoor net als reishi, cordyceps en maitake ook de benaming ‘cellenfluisteraar’.

“In het Westen wordt men zich steeds bewuster van de krachtige kenmerken van veel wat Moeder Natuur voortbrengt”

Chaga helpt in balans te komen

Chaga is een niet-toxisch, plantaardige organisme dat het lichaam helpt weerstand te bieden aan lichamelijke en geestelijke stress. Met andere woorden: de paddenstoel brengt ons in balans. In het oude China en India (Ayurveda) staan dit type planten, kruiden, bomen en schimmels al eeuwen hoog aangeschreven. In het Westen wordt men zich steeds bewuster van de krachtige kenmerken van veel wat Moeder Natuur voortbrengt en wordt hier steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Met het oog op Europese wetgeving mogen wij hier niet veel zeggen over de gunstige kenmerken van specifiek chaga, maar op internet kunt u hier talloze artikelen over vinden.

“In Rusland worden de positieve kenmerken van chaga vooral aan de gastheer van de zwam toegeschreven”

Chaga in China en Rusland

ChagatheeChagathee

In de Chinese kruidenkunde wordt chaga veelvuldig ingezet om een gezonde, gebalanceerde levensenergie te behouden. Deze energie wordt ‘qi’ genoemd. In Rusland worden de positieve kenmerken van chaga vooral aan de gastheer van de zwam toegeschreven. De berkenboom wordt daar als de meest geneeskrachtige boom ter wereld beschouwd en is een symbool van gezondheid in Rusland.

Uit onderzoeken is trouwens gebleken dat het Siberische volk tot de gezondste volkeren van Rusland behoort. Of dat aan de geliefde chaga-thee ligt, laten we in hier in het midden. Chagathee staat in Siberië bekend onder de naam ‘zavarka’.

“Voor Chaga Premium is de ‘dual-extractie’-methode gebruikt”

Chaga als voedingssupplement

Oorspronkelijk wordt er dus veelal thee van chaga gemaakt. Het warme water maakt de polysachariden in de paddenstoel vrij zodat ze opneembaar zijn voor het menselijk lichaam. Daarnaast kunt bij natuurlijk bij ons terecht voor voedingssupplementen met chaga. We verkopen twee chagasupplementen: Chaga-extract en Chaga Premium. Voor Chaga-extract gebruiken wij het fruitlichaam van de zwam. Hierdoor bevat het extract het volledig spectrum aan stoffen uit de chaga.

Het wordt verkregen door heetwaterextractie en heeft een ratio van 8:1. Dat betekent dat elke capsule van 300 mg overeenkomt met 2400 mg verse berkenweerschijnzwam. Voor ons Chaga Premium extract is de ‘dual extractie’-methode gebruikt. Hierbij wordt zowel van alcohol als heet water gebruikt gemaakt om de inhoudsstoffen optimaal te extraheren. Dit extract is gestandaardiseerd op 16% polysachariden, 12% bèta-glucanen en 5% triterpeen betulinezuur. Daarnaast hebben we 25 mg vitamine C (Ester-C®) aan het supplement toegevoegd.

Chaga in de keuken: recept brownies met chaga en reishi

Brownies met chaga en reishiBrownies met chaga en reishi

Hoe onooglijk chaga er ook uitziet, toch zijn er heerlijke brownies mee te maken. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept waarin ook reishi paddenstoelen zijn verwerkt.

(Bron: holistik.nl)

Ingrediënten:

 • 120 ml amandelpasta
 • 60 ml kokosolie (gesmolten)
 • 180 ml rauwe honing
 • 1 ei (voor vegans 1 banaan)
 • 1 tl vanille-extract
 • 130 g amandelmeel
 • 32 g rauwe cacao
 • 1 tl bakpoeder
 • 1,4 tl zout
 • 1 tl chagapoeder en reishipoeder

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 180° C
 • Meng de amandelpasta, kokosolie, honing, ei en vanille
 • Meng in een aparte kom het amandelmeel, de cacao, reishi, chaga, bakpoeder en zout
 • Meng de droge ingrediënten met de natte en mix goed
 • Giet in een cakeblik bedekt met bakpapier Bak ongeveer 35-40 minuten in de oven.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over chaga of andere paddenstoelen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).