Catuaba voor actieve liefdeskoppels Verliefd stelletje maakt samen hartje met handen

Hoe blijft u genieten van ontspanning tussen de lakens in spannende tijden? Die vraag zullen velen zich tegenwoordig stellen. Gelukkig kennen de Tupi-indianen uit het Braziliaanse Amazonegebied een boomschors die ze het ‘ontspanningskruid van de goden’ noemen oftewel catuaba. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier veel plezier aan beleven.

Wat is catuaba?

CatuababloemenIn feite staat catuaba voor een extract dat afkomstig is van enkele bomen die alleen in het Braziliaanse regenwoud zijn te vinden. In een ver verleden ontdekten de inheemse Tupi's dat een aftreksel van de schors hielp om lichaam en geest mee te ontspannen. In het Westen wordt hier vooral de Erythroxylum catuaba voor genoemd maar in werkelijkheid staat deze Latijnse naam tegenwoordig voor niets meer of minder dan een naam waaraan geen echte boom is verbonden. Het is een algemene benaming voor een boomschors die als afrodisiacum wordt gezien. Sommige inwoners van Brazilië stellen dat de boom die als Trichilia catigua bekend staat de plant is waar men naar op zoek zou moeten gaan. Andere gemeenschappen zeggen echter dat het de Anemopaegma arvense is, waarvan de schors onontbeerlijk is.

En zo zijn er nog vijf boomgeslachten die met catuaba worden geassocieerd. Een in 1904 geschreven scriptie van Arthur José da Silva beschreef catuaba  voor het eerst en handelt over de chemie en botanie van de boom. Hij richtte zich specifiek op de ene soort die destijds de naam Erythroxylum catuaba droeg. Deze struikachtige boom heeft gele en oranje bloemen en kleine vruchten. Deze zijn niet eetbaar voor de mens. De boom kan twee tot vier meter hoog worden.

"In het algemeen wordt de schors van twee primaire soorten gebruikt, die door Braziliaanse oogsters 'kleine catuaba' en 'grote catuaba' wordt genoemd"

Wat betekent catuaba?

Tupi-indianenHet woord 'catuaba' stamt waarschijnlijk uit het Guarani. Dit is een taal die in diverse Latijns-Amerikaanse landen wordt gesproken. 'Catuaba' betekent iets in de lijn van 'dat wat kracht geeft aan de Indiaan'. Bovendien betekent 'Caá' in de taal van de Tupi-Guarini 'plant of blad', 'tua' stond voor 'gedrongen' en 'ibá' voor 'boom'. Dezelfde Arthur José da Silva die in 1904 voor het eerst catuaba beschreef, speculeerde echter anders over de naam. Hij dacht dat het woord uit het tupinambá-dialect stamt. In dat geval betekent 'catu' 'goed' en 'apuaba' 'de mens', dus 'goed voor de mens'.

Zoals gezegd, betreft de benaming catuaba meestal echter niet specifiek één boom, maar gaat het over de schors van enkele bomen die een positief effect heeft op het libido. In het algemeen wordt de schors van twee primaire soorten gebruikt, die door Braziliaanse oogsters ‘kleine catuaba’ en ‘grote catuaba’ wordt genoemd. Kleine catuaba verwijst naar deErythroxylum catuaba en grote catuaba naar de Trichilia catigua.

"In Brazilië staat catuaba tevens synoniem voor een goedkope, alcoholische drank die enigszins vergelijkbaar is met een mierzoete wijn"

Hoe wordt de schors gebruikt?

CatuabaschorsDe schors van de catuaba staat inheems in Brazilië ook bekend als ‘pau de reposta’ of ‘tatuaba’. Hij wordt als traditioneel kruidenmiddel gebruikt. Hij smaakt een beetje bitter, maar niet onaangenaam. De bast wordt meestal een aantal uren in water gelegd om te laten trekken. Daarna wordt het als thee opnieuw opgewarmd. In Brazilië staat catuaba tevens synoniem voor een goedkope, alcoholische drank die enigszins vergelijkbaar is met een mierzoete wijn. Het is bij uitstek dé drank voor jongeren en armen. Daarnaast zijn in Brazilië talloze cocktails en siropen met catuaba te verkrijgen. Ze worden meestal als liefdesdrankje aangeboden. Natuurlijk kan een catuaba-extract ook in voedingssupplementen worden verwerkt. De capsules zijn geschikt voor actieve liefdeskoppels.

"Tot op de dag van vandaag worden nog talloze onderzoeken naar dit 'ontspanningskruid van de goden' gedaan"

Actieve bestanddelen voor het libido

De catuabaschors bevat een aantal bijzondere stoffen die ook wel catuabines worden genoemd. Dit zijn tropane alkaloïden die bijvoorbeeld ook in cafeïne worden aangetroffen. Daarnaast bevat de schors tannines zoals catechine, epicatechine en procyanidine en nog enkele andere stoffen. De combinatie hiervan zou een positieve invloed hebben op de seksdrive en is daarom geliefd bij liefdeskoppels wereldwijd. Wij mogen vanwege Europese wetgeving niet uitgebreid op de kenmerken van catuaba ingaan maar op internet vindt u volop informatie. Tot op de dag van vandaag worden nog talloze onderzoeken naar dit ‘ontspanningskruid van de goden’ gedaan.

"Muira puama staat niet voor niets bekend als 'potentiehout'"

Afrodisiaca uit de Amazone

Muira puamaLatijnse volkeren staan bekend als warmbloedig en temperamentvol. Het is dus niet zo vreemd dat veel aandacht in deze landen uitgaat naar liefdesmiddelen uit de natuur. Vaak staan deze plantaardige afrodisiaca al eeuwen om hun lustopwekkende effecten bekend. Immers, niet alleen catuaba wordt als liefdesmiddel uit Latijns-Amerika beschouwd. Dit geldt eveneens voor chuchuhuasi, ook wel de ‘Peruaanse catuaba’ genoemd. De schors van deze boom wordt gebruikt om thee van te zetten en om supplementen van te maken. U kunt bij ons terecht voor chuchuhuasicapsules met 250 mg schorsextract. Het meest bekend afrodisiacum uit deze contreien is echter muira puama, eveneens afkomstig uit de Braziliaanse Amazone. Muira puama staat niet voor niets bekend als ‘potentiehout’. Het is goed voor het libido van man en vrouw*, helpt bij wisselende stemmingen tijdens de overgang* en ondersteunt het afweersysteem*. Muira puama is bovendien een antioxidant*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over catuaba of andere liefdeskruiden? Neem tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).